Hoe maak je zelf een watermeter in de camper?

De handleiding om zelf een watermeter te maken in de camper

watermeter camper

Wij hebben een watertank van ongeveer 100 liter en deze bevindt zich deels boven en deels naast de wielkast. Hierdoor heeft de tank een hoekvorm. Vanwege deze vorm kunnen wij niet vertrouwen op de elektronische meter omdat de uitlezing niet klopt. Volgens de watermeter hebben we bijna altijd 2/3 water in de tank zitten, ook als we al veel minder hebben. Daardoor is het erg lastig om te bepalen wanneer we weer op pad moeten om water bij te vullen. Om die reden wilde ik graag een andere watermeter in de camper maken.

Wij zijn op zoek gegaan naar een alternatief en hebben er eentje gevonden die leek op wat ik wilde. In dit artikel ontdek je hoe ik zelf een watermeter in de camper heb gemaakt, welke materialen ik gebruikt heb en wat de kosten zijn. Misschien is het ook iets voor bij jou in de camper?

Ons wensenlijstje

 • Aflezing per 10 liter
 • Nauwkeurigheid tussen 0 tot 5 liter
 • Simpele montage
 • Prijs maximaal €100,-
 • Extra ontluchting mogelijkheid monteren

Na wat speurwerk op het internet kwam ik een analoge watermeter voor de camper tegen die je zelf kan maken. Een simpele en goedkope manier om te zien hoeveel water er nog op voorraad is. Het is een doorzichtige slang die met beide uiteinden in verbinding staat met de tank.

Het voordeel van dit systeem is dat je zelf de schaalverdeling kunt maken, het nadeel is dat de uitlezing niet precies is als je scheef staat. Ik heb gemerkt dat er bij ons maximaal ongeveer 5 liter verschil zit als wij erg scheef staan. Gelukkig staan we bijna nooit zo scheef dus de nauwkeurigheid is prima. 

De wens om een ontluchting te maken komt omdat het vullen van onze watertank altijd lang duurde. Dit vanwege het feit dat we te weinig ontluchting hadden in de tank. Hierdoor kolkte het water tijdens het vullen steeds terug uit de vulopening. Terwijl ik de watermeter in de camper maakte, heb ik meteen een extra ontluchting voor de tank gemaakt waardoor dat niet meer gebeurt. 

De materialen heb ik allemaal in Nederland gekocht en geregeld. Het meeste kan gewoon online aangeschaft worden. De kleine dingetjes zoals de schroefjes en de labeltjes heb ik via mijn familie geregeld. Alles bij elkaar waren de kosten van het materiaal voor de watermeter minder dan €65,- ruim onder ons budget.

Kosten en materiaalgebruik

De materialen die ik gebruikt heb zullen voor jouw camper ook geschikt zijn maar bedenk en controleer goed wat jij precies nodig hebt als je deze watermeter gaat maken.

 1. 2 meter drinkwaterslang €13.76
 2. 1 watertank doorvoer €20.43
 3. 2slangenklemmen (assortiment 20 stuks) €13.70
 4. 3Tie-wraps (per 100) €3.32
 5. Aluminium profiel (1meter) €11.41
 6. 3 schroefjes €0.00
 7. 3 m6 ringen €0.00
 8. Labeltjes €0.00
 9. 1 T-stuk (per 2) €2.50 (voor de ontluchting)
 10. 3 slangenklemmen (voor de ontluchting)

Gebruikte gereedschappen

 • Accutol
 • Speedboor
 • Trapezeboor
 • Staalboor
 • Waterpomptangen
 • Dopschroevendraaier
 • Mes
 • Aansteker
 • Markeerstift
 • Föhn

Locatie van de watermeter in de camper

Wij wilden de watermeter het liefst zo maken dat we hem binnen in de camper konden uitlezen. Helaas bleek dat niet heel erg eenvoudig en was er eigenlijk maar één logische plek waar hij kon komen. Helemaal achterin op de kop van de tank en dat is op zich een prima locatie voor ons. Ik kom bijna elke dag wel een keer achterin om iets te doen en zie dan meteen hoeveel water er nog is.

Meten en boren

Om te bepalen waar de watermeter precies moest komen heb ik eerst gekeken tot welke diepte ik met mijn hand in de tank kon komen. Dit punt heb ik gemerkt met een stift. Bovenaan de tank was nog 1 slangaansluiting vrij die ik mooi kon gebruiken. Na wat meet werk en 3x controleren dat ik recht onder de slangaansluiting zat, heb ik het eerste gat door het hout geboord. Dit heb ik met een staalboor gedaan omdat ik geen houtboor in de bus heb.

gatboren watermeter camper

Gelukkig had ik het gat op de juiste plek geboord en kon ik het gat groter maken. Dit gat heb ik met een trapezeboor groter gemaakt omdat ik helaas ook geen gatenzaag bij me heb. Het is allemaal niet ideaal maar je moet het doen met de dingen die je bij je hebt in vanlife.

Helaas kon ik het gat in de tank niet maken met de spullen die ik bij me had en kon deze ook nergens lenen. Daarom heb ik bij de plaatselijke bouwmarkt een speedboor gekocht waarmee het gat binnen enkele seconde gemaakt was. Daarna heb ik het bovenste gat geboord met de trapezeboor.

Door al het boren lag er rondom de werkplek nogal wat zaagsel, ook in de tank. Een schone werkplek werkt voor mij echt veel lekkerder dan wanneer er overal vuil ligt. Daarom heb ik alles eerst even schoongemaakt. Het vuil in de tank heb ik via het drainage gat naar buiten gewerkt en daarna met een doek goed schoongemaakt.

Slang aan sluiten

De ruimte tussen de tank en het hout is niet heel groot en ik pas er maar net tussen met mijn hand. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik de slang eerst op de tankdoorvoer gemonteerd en deze daarna pas op de tank gemonteerd. Om te voorkomen dat de slang knikt in de bocht heb ik de slang verwarmt en langzaam in vorm gebogen. 

De aansluiting boven is iets lastiger omdat ik ook een extra slang voor de ontluchting wil aanleggen. Ik heb hier het T-stuk voor gebruikt. De slang heb ik met een scherp mes op maat gesneden.

t-stuk camper watertank

Voordat ik alles kon aansluiten heb ik het profiel op maat gemaakt, er gaatjes in geboord en op het hout geschroefd. Tussen het profiel en het hout heb ik ringetjes geplaatst zodat er ruimte is om er een tie-wrap tussen te doen. Dankzij het verwarmen van de slang in de bochten staat er weinig spanning op de slang en is het makkelijk om deze met een paar tie-wraps vast te zetten.

De ontluchting slang heb ik boven het achterlicht in een holle ruimte weg gewerkt. Bovenin loopt de slang met een lus weer naar beneden zodat er geen viezigheid in kan komen.

Labels plakken.

Wij hebben gekozen voor een verdeling van 10 liter. Dat is voor ons goed genoeg om te kunnen berekenen wanneer we weer water moeten bijvullen.

20 liter niveau

Om de labels nauwkeurig te plakken heb ik de bus zo goed mogelijk waterpas gezet. Elke kleine positie verandering heeft namelijk al invloed op de watermeter. Om te bepalen waar ik de labels moest plakken heb ik de tank steeds met (ongeveer) 10 liter per keer gevuld. De waterlijn in de slang heb ik gebruikt als hartlijn voor de labels. 

Onze waterpomp hangt een paar centimeter boven de bodem van de tank. Hierdoor kunnen wij nooit al het water uit de tank gebruiken. Voordat ik begon met het vullen van de eerste 10 liter water, heb ik er daarom voor gezorgd dat het zuigende gedeelte van de pomp onder water stond.

Controle op lekkage

Om er zeker van te zijn dat alles waterdicht is aangesloten controleerde ik tijdens het vullen regelmatig de onderste aansluiting. Omdat deze onderin de tank zit en daardoor als het goed is altijd onder water staat. Ik wilde zeker weten dat deze 100% waterdicht is. De bovenste en de onderste aansluitingen heb ik tijdens de eerste paar vulbeurten nog eens gecontroleerd en gelukkig waren ze allemaal waterdicht.

Is een watermeter in de camper maken moeilijk?

Met het juiste gereedschap en de juiste materialen is het niet echt moeilijk om een watermeter in de camper te maken. Dan ga ik er overigens wel vanuit dat er wat klus ervaring aanwezig is.

Ik denk dat het moeilijkste van deze klus het bepalen van de gaten waren. Ik heb daar ruim de tijd voor genomen en zoals ik al zei voor het boren heb ik alles nogmaals gecontroleerd. Als het boren eenmaal gebeurd is dan kan alles gemonteerd en aangesloten worden. Het enige lastige daaraan is dat het op sommige plekken een beetje krap is.

In totaal ben ik een uurtje of drie bezig geweest met het installeren van de watermeter. Hierbij heb ik de pauzes, het zoeken naar gereedschap en het ritje naar de bouwmarkt niet meegerekend. Ik heb mijn tijd echt gebruikt om alles goed uit te meten en te controleren.

Het is je misschien opgevallen dat ik geen maten heb opgegeven in dit artikel. Ik ben me er van bewust dat niet elke camper hetzelfde is en dat niet iedereen tot dezelfde materialen beschikking heeft. Mijn mening is ook dat je zelf het beste weet wat je precies nodig hebt of zou willen gebruiken. Ik hoop dat dit artikel je op ideeën heeft gebracht en dat je misschien wel een vergelijkbare watermeter in je camper gaat maken.

Heb je een vraag of wil je iets kwijt? Laat een berichtje achter of stuur ons een mailtje.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *