Zit jij er over te denken om een droog – composttoilet te installeren in je camper maar twijfel je nog? Heb jij vragen als; is het wel iets voor jou, stinkt dat niet of is het het geld wel waard? Wij reizen fulltime in ons camperbusje en hebben inmiddels ervaring met dit minder frisse toilet onderwerp.
Er is genoeg keuze qua droog toilet soorten op de markt. Van een goedkopere krat of emmer tot de duurdere luxe wc’s. In dit artikel lees je meer over hoe wij de laatste jaren ons chemische toilet ervaren hebben en waarom wij overgestapt zijn naar een composttoilet in de camper. Wij delen ook onze ervaringen, alle voor- en nadelen van een compost toilet en hoe wij het toilet in onze fabriekscamper geïnstalleerd hebben.
Inhoudsopgave
Wat is een compost / droog toilet?
Een compost toilet is in principe een droog toilet die zonder chemicaliën en wateraansluiting werkt. Daardoor is het composttoilet een heel milieuvriendelijke manier als je off grid wil gaan en niet meer aangesloten wil zijn op het riool.
Jij bent, net als iedereen, vast gewend aan één gat in de wc en alles gaat daar gewoon in, doorspoelen en klaar. Bij de composttoiletten is het anders, daar heb je 2 gaten namelijk een groot en een klein gat. Zo wordt de ontlasting en de urine van elkaar gescheiden in een opvangbak en een urinetank. (Zie onderstaande foto)
Natuurlijk zijn er ook composttoiletten waarbij alles in één bak terecht komt maar deze zijn niet echt voor campers bedoelt. Ze staan vaak buiten in een hokje zodat alle geuren ook buiten blijven. De droog – composttoiletten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, met of zonder urinescheider, met of zonder ventilatie, wel of niet vast gemonteerd en met of zonder schuifklep. Dus het is goed om te bedenken wat het beste bij jou situatie past.
Onze ervaring! Hoe werkt de Separett tiny composttoilet in de camper?
Het is heel simpel maar in de praktijk moest ik er echt even aan wennen hoor dat je twee gaten hebt in plaats van één. Het werkt in principe zoals een normale wc maar dan zonder door te spoelen. Ons toilet werkt als volgt; je gaat op de wc zitten en de schuifklep gaat open, je doet je ding, nr 1 gaat in het kleine gat en nr 2 in het grote gat, het toiletpapier kan in het grote gat gedaan worden, zodra je opstaat schuift de schuifklep weer dicht zodat je geen inkijk hebt in de opvangbak. Graag gedaan, deze poeppraat. 😀
Wij hebben een Separett Tiny Compact composttoilet met urinetank, schuifklep en een 12 Volt ventilator die 24 uur per dag draait. Dat zorgt ervoor dat de ontlasting sneller uitgedroogd en alle vieze geuren naar buiten worden geblazen.
De ventilatie hoort normaal gesproken onder of boven naar buiten te gaan. Omdat dat bij ons niet mogelijk was heeft Aart de afvoer aan de zijkant naar buiten gebracht. Het kapje vinden wij niet mooi en echt niet praktisch dus daar zoeken we nog een nieuwe voor.
De ventilator is een belangrijk puntje want de meeste mensen schrikken af van een droogtoilet vanwege de (verwachtte) niet echt aangename geuren. Wij konden de ventilator niet meteen aansluiten dus de eerste paar weken hebben we in de wc alleen wat zaagsel gebruikt voor de vochtopname.
Eerlijk is eerlijk, ik ben erg blij dat na die paar weken onze ventilator werkte en we geen zaagsel meer hoefden te gebruiken. Met die methode was ik niet heel tevreden. Met het zaagsel begon de wc na een paar dagen te ruiken maar met de ventilator hebben we daar veel minder last van.
In de opvangbak gebruiken we biologisch afbreekbare zakken en om de urine opvang ‘door te spoelen’ spuiten we een beetje verdunde natuurlijke azijn in de opvang om de kristallisatie voor te komen.
Droog – composttoilet legen
De urine tank is voorzien van een sensor met niveau-indicator. Dit betekent dat zodra de tank bijna vol is het Separett logo rood wordt, het tijd is om de tank te legen. Ook al is er dan nog ruimte voor 1 á 2 toiletbezoeken. De tank is niet doorzichtig dus wij legen zodra het lampje gaat branden. Dit gebeurd bij ons (bij dagelijks gebruik) ongeveer elke 2-3 dagen. Met de afvalbak voor ontlasting kun je max ongeveer twee weken doen, maar wij hebben er tot nu toe max 6 dagen mee gedaan.
Waar kan je een droogtoilet legen? Dat is heel simpel, de urinetank mag verdund in de moestuin geleegd worden. Maar je kan hem natuurlijk ook gewoon legen in het toilet of bij een chemisch toilet stortpunt. Wij zoeken openbare toiletten of stortpunten op en als die niet in de buurt zijn dan zouden we hem in bijvoorbeeld een rioolput kunnen legen.
De zak met ontlasting kan bij het restafval gedeponeerd worden maar kan ook op de composthoop of begraven worden. De zakken zijn namelijk biologisch afbreekbaar. Het is dus veel makkelijker om de inhoud van een droogtoilet kwijt te raken als je onderweg bent dan de inhoud van een chemisch toilet.
Ontdek hier de beste 8 droogtoiletten voor in de camper.
Chemisch toilet versus composttoilet in de camper
Wij hebben ons bussie met een Thetford C223-CS cassettetoilet gekocht en wij hebben er bijna 2 jaar mee gereisd. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen maar ook onze ervaringen van de overstap van een chemisch toilet naar een composttoilet in de camper.
Chemisch toilet gebruik in de camper
Het chemische toilet wordt vaak gebruikt in campers en caravans vanwege het voordeel dat hij makkelijk te gebruiken is. Een chemisch toilet lijkt het meeste op de wc die je thuis ook hebt.
Er zit één gat in de wc waar alles in gaat en een chemische toilet kun je ook (meestal) doorspoelen. Om te spoelen is de wc aangesloten op de watertank van je camper (dat hadden wij) of de wc heeft een aparte watertank ingebouwd in de wc zelf. Bij de tweede optie kun je je wc makkelijk verplaatsen. Zoals bij bijvoorbeeld de Porta Potti.
Op zich was het voor ons prima om met een chemische toilet te reizen maar zoals de naam ook al zegt, je gebruikt wel chemicaliën. Hierdoor ben je altijd afhankelijk van loosplekken. Wij gebruikten de laatste tijd gewoon natuurlijke azijn zodat wij geen chemicaliën hoefden te gebruiken. Maar dan moet je nog steeds naar een loosplek gaan om die cassette te legen en schoon te maken.
De geur! Wist jij dat in je urine ammoniak zit? Als je je kleine en grote boodschap in dezelfde cassette doet, komen er best wat onaangename geuren uit je wc. De mix in combinatie met de ammoniak zorgt voor die heerlijke geur als je de cassette gaat legen. Wij hebben meerdere vloeistoffen en chemische blokjes in de cassette uitgeprobeerd maar na een paar dagen, soms al na een dag, begon de cassette te stinken.
Waarom zijn wij naar een composttoilet overgestapt in onze camper?
Voor en nadelen, een Separett tiny composttoilet in de camper
Ten eerste; Makkelijk om te legen en wij zijn niet meer afhankelijk van loosplekken waardoor we langer op een plek kunnen staan.
Ten tweede; Veel minder geur. In de badkamer ruiken we nu bijna niets meer. Nadat wij de ventilator aangesloten hadden natuurlijk. Dat was met onze vorige chemische toilet wel anders, die roken we regelmatig(de rubbers waren in orde).
Ten derde; het is heel milieuvriendelijk. We spoelen geen schoonwater meer weg en wij gebruiken geen chemicaliën meer in.
Het enige nadeel is dat de ventilator 24 uur draait dus je hebt altijd wat stroom verbruik. Ook vanwege de ventilator kunnen we onze wc niet zomaar verplaatsen. Onze vorige toilet stond ook vast in ons badkamer en dat was eigenlijk een van onze voorkeuren.
Als je het ons vraagt dan kan Separett nog wel een paar details verbeteren. Zoals; na het legen klapt de deksel van de wc best hard naar beneden maar bij het gebruik wordt het minder hebben wij het idee. In het begin gebruikten wij zo’n lavendel blokje (tegen geur en kristallisatie) in de urine opvang maar elke keer als wij het toilet open deden om te legen viel dat blokje van zijn plek. Die gebruiken we dus niet meer.
Wij moesten zeker aan het composttoilet wennen in de camper maar we hebben hem nu al een tijdje en naast al die nadelen denken wij nog steeds dat wij een goede beslissing hebben gemaakt. De aanschafprijs van de Separett Tiny ligt wel ietsjes hoger dan andere droog toiletten maar dit moet worden afgewogen tegen kwaliteit en een lange levensduur. Voor mij ook een heel groot plus puntje is dat het geen houten wc is. Hout trekt stank aan en dat willen we niet.
Waar droog – composttoilet kopen?
Wij hebben na een lange zoektocht in onze camper de Separett Tiny compact composttoilet met urinetank geinstalleerd. Wij hebben dit droog toilet bij Off-gridcentrum gekocht. Dit bedrijf is gespecialiseerd in off grid systemen voor in (tiny) huis, boot, camper of caravan.
Off grid betekent letterlijk; van het net af en daarbij hoort ook de riolering. (Lees HIER meer over off grid en zelfvoorzienend leven)
Wij zijn goed geholpen bij Off-gridcentrum dus ik raad ze zeker aan. Dit bedrijf is gespecialiseerd in off-grid systemen en ze denken met jou mee. Ga je bestellen of een offerte aanvragen? Klik dan op de foto en vergeet niet om te melden dat je via ons bij hen terechtgekomen bent, wij waarderen het heel erg en je wordt geholpen door een camper expert. 😉
Waarom toilet in de camper?
Een belangrijke poep mededeling. Hoewel sommige mensen hun behoefte in de natuur doen adviseren wij toch een toilet. Sowieso voor je eigen gemak en in de stad is het best lastig om een putje te scheppen ;).
Er zijn landen zoals Portugal met plekken waar je naast het strand mag wildkamperen maar alleen als je een eigen toilet on board hebt. Er is weinig walgelijker dan wanneer je tijdens je hike midden in de natuur mensen poep met gebruikt wc papier tegenkomt. Daarom zijn er landen die strenger zijn met wildkampeerders en ze hebben groot gelijk.
Als je echt geen mogelijkheid hebt om een wc on board te hebben, ga dan op zoek naar openbare toiletten of als je in de natuur bent graaf dan een gat. Nadat je klaar bent begraaf het dan weer.
Wij ”vanlifers” komen overal in de wereld en wij hebben de mogelijkheden om op plekken te staan waar andere mensen alleen maar van dromen. Het is dus ook heel belangrijk om dit te waarderen en onze natuur zoveel mogelijk te beschermen.
Misschien vind je dit ook interessant
5 simpele maar effectieve tips om positief te denken!
In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om positief te denken, hoe je dat doet en ik onthul 5 tips die zorgen voor dagelijkse positiviteit.
Voor en nadelen van de vrijheid van het leven in een camper +Tips!
In dit artikel verken ik de vele kanten van het camperleven, de voor en nadelen van dit leven, ik geef tips voor het kiezen van de juiste camper voor jouw levensstijl tot het omgaan met uitdagingen waar je mee moet dealen.
Chemisch toilet gebruiken in de camper?
Het is niet het meest populaire en frisse onderwerp over vanlife of het camper leven maar het hoort er nu eenmaal bij. In dit artikel onthullen wij hoe wij plekjes vinden om het toilet te legen en wat wij geleerd hebben over het gebruik en het legen van het chemisch camper toilet.