Water in de camper. Alles wat je moet weten!

Hier vind je alles over het water gebruik in de camper

Water vullen camper

Zodra je op reis gaat met de camper is water uit de kraan opeens niet meer zo vanzelf sprekend. Je hebt namelijk maar een beperkte water voorraad in de camper. De grotere campers hebben vaak een schoonwatertank van minimaal 100 liter maar veel kleinere campers hebben veel minder water bij zich. Dit betekent dat je goed na moet denken over het water gebruik in de camper.

Hoe minder water je verbruikt hoe langer je off-grid kunt staan en hoe meer water je verbruikt hoe vaker je op pad zal moeten om water bij te vullen. 

In dit artikel ontdek je waarom en hoe wij ons water zuiveren om te kunnen drinken, waar wij onze tank vullen en nog veel meer andere handige weetjes over water in de camper.

Kan ik water drinken in de camper?

Toen wij onze reis begonnen heb ik uren op verschillende forums door gebracht om de meningen van andere mensen te lezen over het drinken van water uit de tank in de camper. Simpel gezegd zijn er twee groepen; de eerste groep drinkt water uit de tank zonder het te filteren of te koken en de andere groep drinkt het water niet.

De redenen om het niet te drinken zijn vooral de eventuele chloor smaak en de angst om ziek te worden. Als je de schoonwatertank schoon houdt zou je niet echt ziek kunnen worden maar wij vinden gewoon niet zo fris. Vaak zit het water dagen lang in je tank op een warme plek in de camper. Uiteindelijk hebben wij het water uit de tank nooit gedronken zonder het te koken of te filteren met een speciale fles. Meestal kochten we flessen water maar dat vonden wij ook niet ideaal onder andere vanwege het vele afval. Tijdens het reizen kregen wij een tip over een waterzuiveraar voor in de camper. Ideaal zeg!

Water zuiveraar in de camper

Na een paar maanden hebben wij zo’n waterzuiveraar aangeschaft voor in de camper. Wij waren klaar met het rondslepen van plastic flessen en het eerst koken van het water. Met dit systeem kunnen we zuiver water rechtstreeks uit onze kraan in de camper drinken. 

Het mooie van dit systeem is dat deze ook thuis gebruikt kan worden. Op het moment dat je gaat reizen of thuis komt zet je simpelweg de zuiveraar over. Dit is met een paar minuten gebeurd.

water zuiveraar camper
Ons waterzuiveraar systeem

De smaak van het water

In veel zuidelijke landen wordt chloor toegevoegd aan het water om het water te ontsmetten. Het water is vaak wel drinkbaar maar echt niet lekker. De waterzuiveraar ontdoet het water van allerlei vieze smaakjes, ook die van chloor. Het water dat wij drinken in de camper is dan ook smaakloos. Wij hebben 1 keer water gebruikt waarbij we het chloor konden ruiken tijdens het vullen. Wij stonden er van te kijken dat zelfs dit water zonder chloor smaak uit onze zuiver waterkraan kwam.

Hoe werkt de zuiveraar

De zuiveraar werkt op basis van omgekeerde osmose en onttrekt 95 tot 99% van alle in het water opgeloste vaste stoffen. Een 12 volt pomp zorgt ervoor dat het drukvat op druk blijft zodat de zuiveraar zijn werk kan doen. De zuiveraar slaat het gezuiverde water weer op in een voorraadvat. Zodra de kraan open gaat stroomt het water vanuit dit vat naar de kraan. De pomp slaat overigens pas aan als er een bepaalde hoeveelheid water gebruikt is.

Installatie

De installatie van de waterzuiveraar is voor iemand die handig is goed te doen. Het is een kwestie van slangetjes op maat snijden en inpluggen. Het enige dat een beetje tricky kan zijn is het gaatjes boren door eventuele wanden en de watertank. 

Let er op dat je het systeem monteert op een plek waar je relatief makkelijk bij kan. Dit is handig voor als je het systeem ook thuis wil gebruiken en als het membraan vervangen moet worden. Wij hebben het systeem in een kastje tussen de watertank en de spoelbak gemonteerd. Het kostte even wat tijd en moeite maar het zit nu precies zoals ik het wil. Wil je meer informatie over dit systeem laat dan een berichtje achter of stuur ons een mailtje.

Douchen in de camper

De meeste campers hebben een douche gelegenheid aan boord. De fabriekscampers hebben binnen vaak een badkamertje terwijl bijvoorbeeld veel zelfbouwcampers een buitendouche hebben. Wij hebben een kleine badkamer waarin we kunnen douchen en vinden dit heerlijk, wij zouden niet zonder kunnen.

Maar in de zomer maken wij ook gebruik van een buitendouche. Deze vullen we ’s morgens met water en leggen hem dan heel de dag in de zon. ’s avonds kunnen we dan lekker buiten douchen met warm (soms zelfs heet) water. 

Een douche verbruikt relatief gezien best veel water. Wij laten de kraan dan ook niet open staan als we onszelf wassen. We spoelen onszelf eerst af, zepen onszelf in en daarna spoelen we ons af. Voor een simpele douchebeurt gebruiken wij met zijn tweeën nog geen 10 liter. 

Hoe veel water zit er nog in de tank van de camper?

Dat is een hele goede vraag waar wij heel lang geen duidelijk antwoord op konden geven. Wij hebben een elektronsiche meter die aangeeft hoeveel water er in de tank zit. Helaas hebben wij een rare vorm tank en klopt de uitlezing niet. Wij hebben volgens de meter bijna altijd nog 2/3 water in de tank zitten. En vervolgens is de tank opeens leeg.

Omdat wij dit erg onhandig vonden heb ik een analoge meter gemaakt die tot op een aantal liter precies aangeeft hoeveel liter water wij nog hebben. Het is een super simpel en goedkoop systeem en was in een paar uurtjes ingebouwd. 

Als jij jouw water meter ook te onnauwkeurig vind is dit misschien de oplossing voor jou.

Analoge water meter camper
analoge waterindicator in de camper

Watertank schoonmaken

De één vind het onzin en de ander doet het met regelmaat. Het internet staat vol met discussies over het nut van het schoonmaken van de watertank. Wij gebruiken onze watertank het hele jaar door en vullen deze elke 4 á 5 dagen met water. Hierdoor hebben we relatief gezien weinig last van een vieze tank maar in warme landen kan er al snel bacterie groei ontstaan. 

Wij vinden het wel zo fris om af en toe de tank schoon te maken. Om de paar maanden maken wij onze tank helemaal leeg en halen er een droge, schone doek doorheen. 

Als we de tank goed wil reinigen vullen we de tank daarna met water en gooien er een hele rol steradent tabletten in. Om de leidingen te reinigen zetten we alle kranen even open. We laten de tabletten hun werk doen en na een paar uur zetten we de kranen weer open en tappen al het water weer af. De tank maken we weer droog met een schone, droge doek. 

Vervolgens vullen we de tank weer met water en ook dit water tappen we weer af. Omdat ons drinkwater gezuiverd wordt is de tank dan voor ons weer schoon genoeg en vullen we de tank voor de laatste keer.

Wat heb je nodig om water bij te vullen in de camper?

Wij hebben een gieter en een uitrekbare waterslang met verschillende kraanstukken bij ons. Met deze attributen kunnen wij overal water bij vullen. De tapkranen zijn vaak voorzien van draad zodat er een kraanstuk op gedraaid kan worden. De meest gebruikte draad is 3/8”, 1/2”, 3/4” en 1”. Zorg er dus voor dat je in ieder geval deze aansluitingen meeneemt. Er zijn ook kranen zonder draad en daar kan je vaak een waterdief voor gebruiken. 

Toen wij net begonnen hadden wij geen gieter bij ons. Maar we kwamen er al snel achter dat er ook kranen zijn waar niets op aan te sluiten valt, ook geen waterdief. Het duurde dan ook niet lang voordat wij een gieter hebben aangeschaft. Een gieter is op zulke plekken ideaal maar ook als we maar een paar liter willen bijvullen gebruik ik de gieter omdat dat veel sneller is.

Wij testen af en toe hoe zuiver het water is wat we gaan tappen met een TDS meter. Simpel gezegd meet een TDS meterhoeveel opgeloste vaste delen er in het water zitten. Het verteld ons niet hoe schoon het water is.

Waar kun je water vullen met de camper

Vanwege de beperkte voorraad water in de camper moet er met enige regelmaat water getankt worden. Als je vaak op campings staat is dit probleem minder groot dan wanneer je zoals ons altijd in het wild staat. Gelukkig zijn er overal wel (gratis) water punten, maar waar vind je die? 

Campings

Op de camping is het vrijwel altijd mogelijk om, al dan niet tegen betaling, water bij te vullen. Wij hebben maar een aantal keer water op een camping water bijgevuld. Wij zijn hier dus niet helemaal in thuis maar meestal wijst dat voor zich. Mocht je niet weten hoe het precies werkt, vraag het dan even aan je buurman/buurvrouw.

Tankstations

In het buitenland, maar ook in Nederland, zijn er tankstations waar je (gratis) water kan bijvullen. In Spanje is het bijvoorbeeld mogelijk om gratis water te tanken bij Repsol. Het water bevindt zich meestal naast de luchtcompressor en het enige dat je hoeft te doen is de hendel in te knijpen. 

Er zijn ook tankstations waar je tegen betaling kan vullen maar ook legen. Dat is natuurlijk helemaal ideaal. Meestal moet er dan binnen in de kiosk even gevraagd worden voor een sleutel en eventuele kosten kunnen dan meteen betaald worden.

Camperplaatsen

Op (gratis) camperplaatsen is het vaak mogelijk om gratis water bij te vullen. Let er wel op dat je kiest voor de kraan met drinkwater en niet de kraan die gebruikt wordt om de cassette van het toilet te spoelen. Als er betaald moet worden voor het water dan kost dit meestal 10 cent voor 10 liter water. Voor gemiddeld €1,- heb je dan weer een volle tank water in de camper. Let er op dat in de winter de kranen vaak zijn afgesloten zonder dat dit vermeld wordt.

Watertappunt in Hongarije

Openbaar watertappunt

In veel landen, zoals Italië en Hongarije, staan er waterkranen op druk bezochte locaties en in dorpen en steden. Deze kranen mag je gratis gebruiken en zijn ideaal om de watertank mee te vullen. Wij hebben hier meerdere malen dankbaar gebruik van gemaakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *