Wat is mindset en kan je die veranderen?

Ontdek wat mindset is en 20 tips die zorgen voor een positieve mindset.

dream big

Mindset is een belangrijk deel van je persoonlijkheid en als je een positieve mindset hebt dan is het veel makkelijker om jezelf persoonlijk te ontwikkelen en je doelen te bereiken. Bewust zijn van je gedachten en eigenschappen zijn de belangrijkste punten die je helpen om dingen los te laten en jezelf te accepteren.

Hoe zit het met jouw mindset? Dat is een goede vraag en alleen jij weet het antwoord. Met dit artikel wil ik je helpen om meer over jezelf te weten te komen. Ik zal uitleggen wat mindset is, ik geef je inzichten zodat je kunt ontdekken wat jouw mindset is en ik onthul 20 tips over hoe je je huidige mindset naar een positieve mindset kunt veranderen.

Wat is mindset eigenlijk?

Je mindset is jouw denkstijl want mindset is een mix van je overtuigingen, waarden, gedachten en verwachtingen. Mindset heeft een doorslaggevende invloed op je gedrag, je behaalde resultaten en eigenlijk op je hele leven. Je mindset is het resultaat van jouw gedachten. Je gedachten bepalen eigenlijk wat jouw resultaten zullen zijn.  

Wanneer is de term “mindset” populair geworden?

Het begon in 2006 met het boek Mindset – The New Psychology of Succes van Carol Dweck. Zij is professor in psychologie aan de Stanford University. Het boek werd in een mum van tijd een wereldwijd succes en de term mindset werd daarmee al snel een begrip. Carol ontdekte een verschil tussen goed presterende en slecht presterende studenten.

Dat verschil lag niet in het mentale vermogen, maar in mentaliteit. Zij identificeerde in haar studie twee soorten mindset. De groei mindset en de vaste mindset. Studenten die goede resultaten halen hebben doorgaans een groei mindset en de studenten die zwakkere resultaten halen hebben vaker een statische mindset.

Een positieve mindset kan je in veel situaties in je leven helpen. Toen ik voor het eerst over mindset las viel mij op dat ik veel eigenschappen had die negatief waren en dat wilde ik veranderen. Daarom vind ik het belangrijk dat je het verschil weet tussen een vaste en een groei mindset en jouw eigen goede en slechte eigenschappen herkent. Maar geen zorgen want niemand is perfect of helemaal slecht en niemand heeft een 100% groei of vaste mindset.

De meeste mensen zitten er ergens tussen in. Maar als je goed door je eigenschappen kijkt dan kan je zien waar het even mis kan gaan. Bewustzijn is de eerste stap en zo kan je makkelijker veranderen. Door je brein en gedachten te vormen kun je jouw doelen makkelijker te bereiken.

Wat is een vaste mindset?

Vaste mindset is wanneer mensen denken en geloven dat hun persoonlijkheid, capaciteiten, relaties enz. vast staan en deze niet meer kunnen veranderen.

Ze gaan ervanuit dat succes betekent dat iemand talent heeft en dat zaken als intelligentie en sportiviteit aangeboren zijn. Het is dus niet veranderbaar. Ze kiezen ervoor om dingen te doen die alleen maar vertrouwd zijn en willen niet uit hun ”comfort zone” te stappen. Op die manier is het veel veiliger en kan er eigenlijk niets fout gaan, toch?!

Maar met die gedachten gaan ze geen uitdagingen aan omdat dan de kans groter is dat er iets fout kan gaan. Door fouten te maken kan het zijn dat ze zich misschien een beetje dom voelen. Ze zullen een ander de schuld willen geven voor hun falen en houden niet van opbouwende kritiek. Dit resulteert in negatieve gevolgen zoals het negeren van de feedback, terwijl je daar juist het meeste van leert.

Herken jij misschien een paar dingen in jezelf? Of helemaal niets? Dan gaan we nu kijken wat een groei mindset is.

Wat is een groei mindset?

Groei mindset is, wanneer mensen geloven dat hun persoonlijkheid, capaciteit en relaties wel veranderd kunnen worden. Ze geloven dat ze verder kunnen leren en zichzelf kunnen ontwikkelen. Je bent weliswaar geboren met een bepaalde intelligentie en talenten, maar deze staan niet vast en je kunt altijd groeien en ergens beter in worden, als je maar blijft oefenen en proberen.

Mensen met een groei mindset vinden uitdagingen en moeilijke klussen juist leuk, omdat zij zichzelf aan het ontwikkelen zijn en dat geeft een goed gevoel. Ze zijn niet bang om fouten te maken want ze weten dat die er bij horen en dat je van je fouten kunt leren.

Met zulke gedachten hebben ze meer motivatie, doorzettingsvermogen en passie voor ontwikkeling en leren. Zo is het minder erg dat ze dingen moeten leren en dat dat tijd en inspanning kost. Groei mindset is de basis van alle ontwikkeling en een positiever leven.

Met deze tabel krijg je een beter inzicht in wat het verschil is tussen vaste en groei mindset. Zo kan je makkelijker uitzoeken wat voor eigenschappen jij hebt die je wil veranderen.

Vaste mindsetGroei mindset
Mijn vaardigheden kunnen niet worden verbeterd.
Ik wil de beste zijn! Wat ik goed doe, doe ik goed omdat ik slim ben.
Als ik een fout maak, ben ik dom.
De mening van anderen boeit me niet.
Ik doe alleen wat ik weet en wat gemakkelijk is.
Als iets moeilijk gaat, geef ik het op omdat het niets voor mij is.
Succes van anderen zien als een bedreiging.
Grote angsten: falen, dom en/of verliezer voelen en afgewezen worden.
Mijn vaardigheden kunnen verbeterd worden.
Ik wil altijd een beetje beter zijn.
Ik leer van mijn fouten.
Het oplossen van moeilijke taken brengt me succes.
Ik leer van de mening van anderen.
Ik probeer graag nieuwe, ongebruikelijke dingen.
Als iets niet lukt/werkt, probeer ik een andere manier. Ik geef nooit op.
Succes van anderen is inspirerend.

Hoe kan je je mindset positief veranderen?

Je moet natuurlijk zelf bepalen welke eigenschappen je wil veranderen. Goed om te weten is dat iedereen geboren is met een positieve groei mindset. Denk even aan toen je kind was; alles was een groot avontuur vol met uitdagingen en je was nergens bang voor. Heerlijk toch om even nostalgisch bezig te zijn, maar hoe ouder je wordt hoe meer obstakels je tegen komt.

Je krijgt meer kritiek en je ervaart negatieve momenten tijdens je opvoeding of op school, al die kleine negatieve puntjes kunnen je groei mindset langzaam veranderen naar een vaste mindset.

Gelukkig kan je altijd veranderen als je dat echt wilt. Daarvoor moet je wel duidelijk weten welke eigenschappen je wil veranderen. Daarom vind ik bewustzijn een heel belangrijk punt als je jezelf wil ontwikkelen. Je hebt altijd de keuze om dingen te veranderen in je leven maar daarvoor moet je meestal wel jezelf veranderen. Zoals geleerde mensen zeggen; De veranderingen die je zoekt zit altijd in jezelf.

Een makkelijke manier om te beginnen is om je manier van praten te veranderen. Bij een uitdaging zou je normaal misschien zeggen: Ik weet niet of ik dit wel kan. Maar dan kan je beter zeggen: Ik weet niet zeker of ik het kan maar ik geloof in mezelf en ga het gewoon proberen! Of in het kort; Ik ga het gewoon proberen!

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Pipi Langkous

Daarna kan je beginnen met groei gerichte acties. Probeer kleine uitdagingen aan te gaan en als het niet lukt, probeer het gewoon opnieuw. Luister eens naar kritiek van anderen en probeer er van te leren. Misschien lukt het niet de eerste keer maar als je het blijft proberen zal het je lukken. Zo verander je je gedachten en groei je als persoon. Je ontwikkelt op deze manier meteen meer zelfvertrouwen.

vrijheid gevoel in portugal

20 tips naar een positieve mindset:

 • 1. Accepteer jezelf en accepteer dat je KAN veranderen.
 • 2. Wees blij en dankbaar voor wie je bent en wat je nu hebt.
 • 3. Omschrijf, hoe je leven er uit zou zien als je weet dat alles wat je wilt zou lukken. (Jouw ideale leven)
 • 4. Bedenk wat voor acties je moet ondernemen om dit te bereiken.
 • 5. Probeer altijd positief over jezelf en anderen te denken.
 • 6. Durf uitdagingen aan te gaan.
 • 7. Als iets de eerste keer niet lukt, analyseer dan welke vaardigheid of strategie beter werkt. Geef niet op!
 • 8. Als iets lukt, geef jezelf een compliment en vier het!
 • 9. Maak kleine doelen. Hierdoor heb je meer succes gevoel.
 • 10. Als iets niet lukt bij andere mensen, zeg dan geen nare dingen, zoek iets wat ze goed hebben gedaan en geef daar een compliment voor.
 • 11. Als iemand succes heeft, feliciteer die persoon en vraag naar hun succesformule.
 • 12. Laat jezelf inspireren door mensen die een groei mindset hebben.
 • 13. Volg een cursus of neem een coach.
 • 14. Lees meer boeken.
 • 15. Vraag feedback van mensen die je vertrouwt.
 • 16. Accepteer de kritiek en probeer er wat mee te doen.
 • 17. Overwin je angst.
 • 18. Begin met yoga of meditaties. Die helpen je je hoofd leeg te maken.
 • 19. Ga vaak de natuur in. Geniet van de kleine dingen en leef in het nu.
 • 20. Begin met een gezonde leefstijl.

Lees hier de 20 uitgebreide tips voor een positieve mindset.

Nu is het moment om tijd te nemen voor jezelf. Van een vaste mindset naar een positieve groei mindset veranderen gaat niet van de ene op de andere dag maar het is niet moeilijk. Het belangrijkste is dat je vertrouwen hebt in jezelf en gelooft dat alles wat je wilt zal lukken.

Heeft dit artikel jouw geholpen of heb je een opmerking voor ons? Laat het ons weten in de reacties.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *