Camper kopen? Dit is waar je op moet letten!

Tips die jou helpen om jouw droom camper te vinden

Blijdschap na kopen camper

Een camper kopen is ontzettend leuk om te doen maar kan ook reuze lastig zijn. Er zijn zoveel modellen te koop dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Misschien is het zelfs beter om zelf een camper te bouwen. Hoe beslis je nu welk type camper geschikt is voor jou? 

Ik help je graag bij jouw reis naar de aankoop van je eerste camper. In dit artikel ontdek je hoe wij besloten hebben welke camper wij wilden kopen. Maar ook welke fouten wij gemaakt hebben. We rijden nu bijna een jaar rond in onze buscamper en hebben nog geen moment spijt gehad van onze aankoop. 

Welke opties zijn belangrijk in de camper?

Bedenk goed wat er niet mag ontbreken in jouw camper. Als je een camper gaat kopen kan je deze uitrusten met allerlei opties maar welke zijn echt belangrijk? Welke opties zorgen ervoor dat jij je thuis voelt in jouw camper? Wat vind je belangrijk om in de camper te kunnen doen? Wij hebben een lijstje gemaakt met eisen waar onze camper aan moest voldoen. Hierdoor konden wij gerichter op zoek gaan naar onze ideale camper.

Dit waren onze eisen aan de camper in willekeurige volgorde. Gebruik dit lijstje als inspiratie voor jouw wensenlijstje.

 1. Een vast toilet
 2. Aart moet volledig gestrekt in bed kunnen liggen
 3. Binnen kunnen koken
 4. Een vast bed
 5. Draaibare voorstoelen
 6. Een binnen douche met warm water
 7. Verwarming
 8. Makkelijk te parkeren in een stad
 9. Een plekje speciaal voor Dusty
 10. Een aantal dagen off grid kunnen staan
 11. Achteruitrijd camera
 12. Rijden op plekken waar campers dat niet mogen
 13. Veel opbergruimte
 14. Een vast aanrechtblad
 15. Deuren open voor het uitzicht

Hieronder bespreken we uitgebreid een aantal punten uitgebreid zodat jij makkelijker beslissingen kunt nemen bij het kopen van je eigen camper.

Waar begin je als je een camper wil kopen?

Om te beginnen is het handig als je weet welk budget je hebt om een camper te kopen. Het is hartstikke leuk om eerst te gaan kijken wat er op de markt is maar dan kijk je automatisch ook naar allerlei luxe opties die misschien overbodig zijn of die je helemaal niet kan betalen. Daar is op zich niets mis mee maar het is erg lastig om deze luxe opties los te laten. Hierdoor kan het zijn dat je uiteindelijk toch een camper boven je budget koopt met opties waar je spijt van krijgt. 

Hoeveel mensen gaan er mee op reis?

Klinkt misschien een beetje raar maar het is reuze handig om te weten hoeveel mensen er mee op reis gaan voordat je een camper gaat kopen. Ga je met z’n tweeën op reis of neem je bijvoorbeeld ook kinderen mee? Of gaan er af en toe gasten mee? Als je met meer dan 2 personen reist is het belangrijk om te controleren of dat er ook meerdere officiële rij zitplaatsen zijn. Oftewel als je met 4 personen reist moeten er ook 4 goed gekeurde zitplaatsen met 3-puntsgordels zijn. Dit kan je terugvinden op het kentekenbewijs. 

De verkoper van onze buscamper vertelde dat er 4 officiële zitplaatsen aanwezig waren. Voor ons was dat niet interessant, we zijn maar met zijn tweeën, dus hebben daar verder geen aandacht aan gegeven. Tot we een maand later twee gasten meenamen. Nadat we al een aantal ritjes hadden gemaakt kwamen we erachter dat we maar 2 goed gekeurde stoelen op de kentekencard hadden staan. Uiteindelijk is dit met veel gedoe en een keuring bij het RDW opgelost en mogen er nu 4 personen mee rijden.

Op de achterkant van de kentekencard staat het aantal zitplaatsen vermeld.

Hoe groot is de ideale camper?

De ideale camper bestaat niet, alle campers hebben voor en nadelen. Het belangrijkste is welke eisen jij hebt, de camper die aan (bijna) al deze eisen voldoet is jouw ideale camper. Tijdens onze reis zijn we tientallen soorten campers tegen gekomen. Zo klein als een personenauto maar ook zo groot als vrachtwagens.

Met een kleinere camper ben je heel flexibel en kun je bijna overal staan maar je hebt veel minder ruimte dan in een grotere camper. Met een vrachtwagen kun je niet zomaar even naar de supermarkt of in een stad parkeren maar aan de andere kant heb je wel super veel ruimte en meer comfort.

De grootte van jouw ideale camper ligt dan ook helemaal aan jouw eisen. Het is handig om van te voren te beslissen wat voor jou belangrijk is. Bedenk wat je allemaal mee wilt nemen, hoe lang je op reis wilt, wat voor bed je in je camper wilt of welk rijbewijs je nodig hebt voor jouw ideale camper.

Wat neem je mee?

Hoeveel ruimte nemen jouw hobby spullen in beslag? Als je graag gaat surfen of mountainbiken wil je die spullen vast ook meenemen. Ik vind het leuk om te klussen dus ik heb basis gereedschap meegenomen. Eva houdt van koken dus hebben we een uitgebreide keukenset in de keukenkastjes staan. 

Bedenk ook welke praktische spullen je mee wilt nemen. Tijdens onze proefperiode had ik me al een aantal keer tegen de fietsendrager gestoten. Die heb ik er dan ook vrij snel afgehaald. Dat ging prima want we hadden maar 1 vouwfiets bij ons in de garage (ruimte onder het bed) om eventueel een snelle boodschap te doen.

Na een paar weken beseften we dat één fiets toch te weinig was. Waarom? Net buiten de grote steden zijn er vaak gratis of betaalde camperplaatsen. Met twee fietsen zijn we flexibeler en kunnen we gemakkelijk de steden bezoeken. We hebben de fietsendrager dus weer moeten monteren omdat we geen twee fietsen in de bus kwijt konden. Hierdoor werd onze bus wel meteen 45 cm langer, maar we hebben er nog geen spijt van gehad. Zo hebben we Rome, Valencia, Murcia en nog veel meer mooie steden bezocht met onze vouwfietsjes.

camperlife

Bedenk goed wat je mee wilt nemen want de ruimte in een camper is beperkt. Uiteraard zijn er ook meerdere oplossingen te bedenken zoals een dakkoffer of een aanhangertje maar ook die brengen weer beperkingen mee.

Inpaklijst camper. 10 Items die wij altijd bij ons hebben.

Hoe lang duurt de reis?

Hoe lang ga je in de camper wonen? Af en toe tijdens de vakantie of net als ons fulltime? De keuze in de grootte van een camper kan heel anders zijn wanneer je alleen tijdens de vakanties op reis gaat want dan heb je veel minder spullen nodig. Meestal ben je met een paar weken weer terug en eventuele ongemakken ben je snel vergeten als je weer lekker thuis op de bank zit. 

Ga je fulltime in de camper leven dan zijn eventuele ongemakken er altijd en kan je daar niet makkelijk aan ontsnappen. Beslis dus van te voren of de optie aanwezig is dat je (in de toekomst) voor langere tijd in de camper wil gaan leven. 

Welk soort bed wil je?

Wil je elke dag het bed moeten opmaken? Hoe lang en hoe breed moet het bed zijn? Wil je in de lengte of de breedte slapen? Hoe hoog mag de instap zijn? Over deze vragen hadden wij nog niet eens nagedacht toen wij campers gingen kijken. Wij hebben deze vragen tijdens het zoeken moeten beantwoorden. Ik wil je die stress graag besparen, want het bed is zo belangrijk. Je wilt uiteindelijk goed slapen en je thuis voelen in je camper en daar heb je een goed bed voor nodig die geschikt is voor jou. Wij hebben meerdere soorten bedden uitgeprobeerd en gekeken wat het met de indeling doet als je in de lengte of breedte slaapt. 

Wij hebben gekozen voor een vast breedte bed omdat dit qua indeling voor ons beter was en wij moeten er niet aan denken om bijvoorbeeld elke dag de bank om te bouwen tot bed. Het bed in onze buscamper is 1.4 x1.9 meter net lang genoeg voor mij, maar ik heb mijn kussen wel smaller moeten maken. Tip: wij hebben geen zijramen bij ons bed want die maken het bed een paar centimeter korter.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Je hebt er misschien nog nooit bij stil gestaan maar je mag niet zomaar met elke camper rijden. Voordat je een camper gaat kopen is het handig om te weten met welk soort camper jij mag rijden.

Voor een camper tot 3500 kilo is een B-rijbewijs voldoende. Houdt er rekening mee dat dit het totale gewicht is. Dus inclusief bagage, water, gasflessen maar ook alle passagiers. Mocht je voor een zwaardere camper tot 7500 kilo kiezen dan heb je minimaal een C1 rijbewijs nodig. Dit is een variant van het vrachtwagenrijbewijs. Het C1 rijbewijs kan binnen enkele dagen gehaald worden.

Wil je een nog zwaardere camper kopen dan heb je rijbewijs C nodig. Dit is een volwaardig vrachtwagen rijbewijs. En geloof het of niet, wij zijn meerdere campers zo groot als vrachtwagens en tourbussen tegen gekomen.

Ben jij een wildkampeerder of een campinglover?

Voordat je een camper gaat kopen is het ook handig om te weten welk type camperaar je bent. Als jij van plan bent om altijd op een camping te staan dan ziet jouw wensenlijstje er waarschijnlijk anders uit dan wanneer je gaat wildkamperen.

Op de camping kan je de camper aansluiten op het elektriciteitsnet en kan je gebruiken maken van het sanitair. Water om bijvoorbeeld af te wassen is er ook genoeg. Houdt er wel rekening mee dat campings enorm kunnen verschillen qua prijs. Wij hebben prijzen gezien tussen €10,- en €65,- per nacht. In sommige landen, bijvoorbeeld Slovenië, zijn campings ontzettend duur maar als je op vakantie bent is de luxe van een camping natuurlijk wel erg lekker.

Gelukkig zijn er ook gratis camperplekken waar wij erg dankbaar voor zijn. Meestal kun je daar gratis het vuile water lossen en schoon water vullen maar deze zijn bijna altijd zonder sanitair en als er elektriciteit is dan moet daar vaak voor betaald worden.

Wij zijn echte wildkampeerders en staan zelden op een camping om te overnachten. We staan eigenlijk altijd ergens in de natuur of op gratis camperplaatsen. Dit betekent dat wij voor een aantal dagen off grid kunnen staan qua stroom, gas en water. Als je van plan bent om alleen op campings te staan is dat niet nodig. Ben jij van plan om regelmatig in de natuur te staan? Bedenk hoe je aan elektriciteit komt maar ook hoeveel water en gas je mee wilt nemen.

Klik hier en ontdek hoeveel gas wij bij ons hebben.

Als je geld wil besparen of lekker vrij wil staan zou ik aanraden om wild te kamperen en de gratis camperplekken te gebruiken voor de faciliteiten. Zo doen wij dat ook vaak. Daarvoor heb je wel een wc aan boord nodig en dat raden wij sowieso aan. Wij hebben er een hekel aan om op een prachtige plek aan te komen en het ligt vol met uitwerpselen, wc-papier en ander afval die door andere camperaars achter gelaten zijn. Als je gaat wild kamperen laat dan geen rotzooi achter.

vanlife in spain
Wildkampeerplek in Spanje

Camper huren

Om er achter te komen welke camper het beste bij jou past kun je ook een camper huren. Op die manier leer je een camper echt kennen en ontdek je al snel wat je wel of niet fijn vind. Wij hebben dit jaar een huur camper uitgeprobeerd en wij kwamen er al snel achter dat we een goede keus met onze bus hadden gemaakt. De indeling was niet heel veel anders maar we merkten toch dat het niet helemaal ons ding was.

Een camper huren hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Via Goboony kan je campers huren en als je eventueel jouw camper gekocht hebt is het ook mogelijk om jouw eigen camper via Goboony te verhuren. Zo verdien je ook nog iets aan je camper als je er geen gebruik van maakt.

Camper uitzoeken

De reis van een camper kopen is zo leuk om te doen als je tenminste weet wat je wensen en eisen zijn. Schrijf al je eisen en wensen op en neem dat lijstje mee als je gaat rondkijken. Dit maakt het zoeken veel leuker omdat je gerichter kunt rondkijken. Nadat wij al onze wensen op een rij hadden gezet wisten wij dat we een buscamper wilden. Geen volkswagen busje met een pop-up dak maar een volwaardige camper in een bus. Wij wilden een jonge tweedehands en het liefst zo lang mogelijk. Totdat we dat soort campers in het echt zagen. Wat een grote bakbeesten zijn dat van buiten en wat leken ze klein van binnen.

Tijdens het zoeken naar ons nieuwe huis op wielen hebben wij ons wensenlijstje een beetje bijgesteld. We wilden nog steeds een buscamper maar dan maximaal 6 meter lang. Het is helemaal niet erg om er achter te komen dat je wensen niet helemaal haalbaar zijn. Maar als je gevoel bij een bepaalde camper niet goed is, koop deze dan niet.

Wij hebben allerlei dealers in heel Nederland bezocht en kwamen bij elk bezoek weer tot nieuwe inzichten. Onze tip is dan ook om zoveel mogelijk campers te bekijken. Zorg ook dat je alleen kan kijken zonder dat er een verkoopgrage verkoper mee loopt. Ga even op bed liggen en op de WC zitten als die aanwezig is. Doe net of je aan het koken bent. Op die manier merk je wat wel en wat niet bij jou past.

Camper gekocht en nu?

Je hebt een camper gekocht en kan niet wachten om op reis te gaan. Maar hoe werkt alles eigenlijk? Laat je goed informeren door de verkoper en probeer alles zelf even uit. Wij hebben zelfs filmpjes gemaakt van zijn uitleg zodat we dat later nog eens konden terug kijken.

Ga in de omgeving een paar nachtjes weg en probeer alles uit voordat je meteen een grote reis gaat maken. Mocht je iets tegen komen dat je niet snapt of iets dat niet werkt dan kan je mooi nog even terug naar de verkoper.

Wij zijn een ouder echtpaar met een gloed nieuwe camper tegen gekomen in Italië. Zij kregen met geen mogelijkheid de afsluiter van de grijswatertank open. Helaas voor hen kreeg ik het ook niet voor elkaar. Hoe dat is afgelopen weet ik niet maar het is toch vervelend als dit gebeurd als je ver van huis bent.

Zelf een camper bouwen

Je hebt alle dealers in Nederland bezocht en kan geen geschikte camper vinden, wat nu? Je kan altijd overwegen om zelf een camper te bouwen. Het bouwen van een camper is niet heel erg moeilijk als je een beetje handig bent. Dit heeft natuurlijk ook voor en nadelen.

Het voordeel is dat je de camper helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten. Daarnaast weet je precies hoe alle leidingen lopen en hoe alles opgebouwd is in je camper. Een nadeel is dat een camper bouwen tijd kost. Tijdens onze zoektocht hebben wij ook overwogen om zelf een camper te bouwen. Wij hadden nog een heel huis om leeg te ruimen en te verkopen en dus geen tijd om ook nog een camper te bouwen. Gelukkig hebben wij een busje gevonden die precies aan onze eisen voldeed.

Nadelen van zelf een camper bouwen is dat je een ruime (overdekte) plek nodig hebt waar je kunt klussen. Maar het kost ook tijd om een goede camper te bouwen met de nadruk op ”goede”. Wij hebben een aantal snel gemaakte campers gezien die na een paar weken allerlei problemen kregen. Denk aan lekkende leidingen, kortsluiting en dingen die afbreken.

Omdat we redelijk serieus nadachten over het zelf bouwen van een camper heb ik veel onderzoek gedaan. Hierdoor heb ik veel kennis opgedaan over wat wel en wat niet te doen. Hieronder deel ik een aantal dingen waarvan ik denk dat ze handig zijn om te weten als je zelf een camper wilt bouwen.

Doe zelf onderzoek

Doe vooral je eigen onderzoek en kijk filmpjes van verschillende mensen zowel amateurs als professionels. Houdt er rekening mee dat veel filmpjes gemaakt zijn door mensen uit andere landen waar andere regels gelden. Ik heb compleet betegelde badkamers in buscampers gezien, naar mijn mening is dat niet reëel in Nederland. Het voordeel van onderzoek doen is dat het je ook op ideeën brengt.

Campertarief

Uiteraard moet je eerst bepalen wat voor voertuig je gaat gebruiken. Daarna is het handig om een ontwerp te maken van de indeling. In Nederland is er een speciaal campertarief voor de wegenbelasting. Hierdoor betaal je maar een fractie van de wegenbelasting die normaal gesproken voor dat voertuig geldt. Als je gebruik wilt maken van het campertarief dan is het handig om daar rekening mee te houden tijdens het maken van het ontwerp. Één van de eisen is bijvoorbeeld dat er in het woongedeelte een denkbeeldig rechthoekig blok moet passen met een afmeting van 1.7x2x0.9 meter(hxlxb). 

Helaas is dit niet de enige eis waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor het campertarief. Voor meer informatie over het campertarief verwijs ik je dan ook graag naar de website van de belastingdienst.

Isolatie van de camper

Zorg voor goede isolatie rondom in de camper. Isolatie zorgt ervoor dat warmte minder snel naar binnenkomt maar vooral dat de kou buiten blijft. Er zijn veel soorten isolatie te koop. Kies degene die goed past bij jouw budget en bij jouw reissituatie. Isolatie is een belangrijk punt om comfortabel in je camper te kunnen vertoeven, denk er niet te makkelijk over. In een koudere omgeving is goede isolatie van de vloer echt belangrijk. De vloer koelt namelijk erg snel af. 

Materiaal gebruik in de camper

Kies voor materialen met een licht gewicht. Hoe minder de materialen die je gebruikt wegen hoe beter het is. Het betekent dat je meer mee kan nemen en als dat niet nodig is dat je brandstof bespaart. Mocht het niet mogelijk zijn om lichte materialen te gebruiken wees dan inventief en maak bijvoorbeeld gaatjes in de ligplanken van de kast. 

Elektra in de camper

De elektra is een lastig ding als je er geen verstand van hebt. Er zijn hele goede handleidingen op het internet te vinden en zelfs doe-het-zelf-kits. Maar mocht je twijfels hebben vraag dan iemand met verstand van elektra om hulp. Je wilt niet dat je camper afbrand door kortsluiting omdat je de verkeerde kabeldikte hebt gekozen. 

Bedenk goed welke apparaten je meeneemt, maar ook hoe vaak je die gaat gebruiken. Dit is belangrijk om te weten zodat je uit kan rekenen hoeveel capaciteit de accu nodig heeft om alles te kunnen laten werken. Wij hebben geen 240V aan boord alleen als we op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Hierdoor hebben wij niet zo’n hele grote accu nodig.

Hopelijk heeft dit artikel jou geholpen en wij wensen je heel veel succes met het kopen of het bouwen van jouw camper. Heb jij nog vragen of tips, laat het weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *