Voor en nadelen van de vrijheid van het leven in een camper +Tips!

camper buiten leven in Italië

Het leven in een camper is een droom die veel mensen koesteren. Of je nu gepensioneerd bent, op zoek bent naar een nieuwe levensstijl, een digital nomad bent of gewoonweg wilt ontsnappen aan het leven vol verplichtingen, het leven in een camper biedt talloze mogelijkheden. De vrijheid om de weg op te gaan, nieuwe plekken te ontdekken en je huis altijd bij je te hebben. Klinkt als de ultieme vrijheid. Toch?!

Is het jouw droom om in een camper te wonen en reizen voor langere tijd? Wees voorbereid, het is niet altijd rozengeur en maneschijn zoals je op de populaire Insta plaatjes ziet… In dit artikel verken ik de vele kanten van het camperleven, de voor en nadelen van dit leven, ik geef tips voor het kiezen van de juiste camper voor jouw levensstijl tot het omgaan met uitdagingen waar je mee moet dealen.

Voordelen van een camper leven

Naast het dagelijkse vakantiegevoel krijg je een grote dosis vrijheid met dit leven en dat is natuurlijk wat de meeste mensen zoeken. Een camper heeft vaak alles wat je nodig hebt; keuken, toilet, douche, slaap en woonruimte. Hij is meestal ook helemaal off grid want de meeste campers zijn uitgerust met watertank en accu’s. Als je extra zonnepanelen op je dak legt dan kun je ook je eigen stroom opwekken waardoor je langere tijd in het wild kan staan.

Stel je even voor; je hebt genoeg (drink)water aan boord, de zon schijnt dus je hebt genoeg stroom, dan kun je makkelijk een week of langer (ligt aan je behoeftes) op een plek blijven staan. Het mooie van dit leven is dat jij ook niet bang hoeft te zijn voor een onverwachte (energie)rekening want jij staat nergens vast en jij weet precies wat jij gebruikt qua voorzieningen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het boeken van hotels of andere accommodaties. Want je zet je tiny huis op wielen neer en geniet van de zonsopkomst met een lekker ontbijt bij een Portugees strand of als je wilt bij een Zweeds meer. Het maakt allemaal niet uit want jij hebt alle spullen die je nodig hebt bij je. Wat wil je nog meer?

camper leven uitzicht in portugal

De minimalistisch leefstijl die je automatisch gaat volgen als je in een camper leeft, is in onze ogen een groot voordeel. Je kijkt namelijk veel bewuster naar alle spullen die je hebt of wil kopen. Sowieso krijg je door het vrije leven een andere positieve mindset, jij leert duurzamer te leven en je kijkt opener naar de wereld. Het leven in een camper is een groot avontuur, je rijdt door landschappen waar je anders nooit zou komen, vooral als je met het vliegtuig op vakantie gaat, en je creëert herinneringen die een leven lang meegaan.

Nadelen van een camper leven

De nadelen zijn best wel duidelijk als je het mij vraagt. Wij leven in een ruimte van ongeveer 10m2, weinig leef- en woonruimte dus, elke week of soms elke paar dagen verkassen wij naar een nieuw plekje of moeten we opzoek gaan naar water. Wij hebben een 100 liter watertank dus op=op.

Doordat wij altijd onderweg zijn, kan ons ‘’tiny huis’’ stuk gaan. Begin 2022 hadden we een aanrijding in Italië. Bussie moest een maand in de garage blijven waardoor wij in een huur camper woonden. Nog een andere groot nadeel is het legen van het chemisch toilet. Het is niet de leukste wekelijkse job waarbij we altijd een dumpstation of een camping moesten zoeken. Wij hebben daarom dit jaar een compost toilet gekocht die we met veel minder moeite kunnen legen. Echt een aanrader dus!

chemisch toilet legen

Vanwege het feit dat je in een kleine ruimte leeft, wordt alles sneller rommelig en vies vooral als je ook nog een hondje bij je hebt. Ook als je naast een strand of als je op een plek waar het heel vies is (veel bladeren of modderig) staat ben je dagelijks meerdere keren bezig om alles uit de camper te vegen.

Als wij naar een andere plek willen rijden dan moeten we ook eerst alles opruimen en alle kastjes dicht en op slot doen zodat de spullen tijdens het rijden niet door de bus heen vliegen. Wij hebben ook geen vaatwasser dus wij wassen af met ons handen en wij hebben ook geen wasmachine. Kleding wassen doen we dus ook met de hand of bij een wasserette.

Overnachtingsplekken zijn ook niet altijd even makkelijk te vinden. Soms hebben we gewoon pech als we ergens aankomen; het staat al vol of er staat een verbodsbord voor campers. Dan rijden we door naar een andere plek en als daar ook iets niet goed is bijvoorbeeld; het voelt niet veilig of er is geen internet verbinding, dan rijden we weer door totdat wij een veilige overnachtingsplek tegenkomen met het liefst mobiel 4G bereik. Want internet is ook niet overal vanzelfsprekend en die hebben wij nodig om te kunnen werken.

Nadelen die ons niet beïnvloeden

Er zijn een aantal nadelen die voor ons niet gelden maar wel goed zijn om rekening mee te houden zodat je overal op voorbereid bent.

Te warme en te koude temperaturen. Een camper zonder isolatie is prima voor een vakantie maar niet om in te leven. Tegen de kou hebben wij prima isolatie en een kachel in ons bussie. Tegen de warm hangen wij doeken aan de luifel voor meer schaduw en we gaan ergens bij water staan zodat wij af en toe af kunnen koelen. Doorgaans klagen wij niet als het te warm is. 😉

Niet elke camper is uitgerust met een douche ruimte, dus als je een draagbare wc hebt, dan moet die ergens in het woongedeelte komen. Dit betekent dat je buiten zou kunnen douchen en als het slecht weer is en/of je je wc niet naar buiten wilt dragen moet je ergens in je woonkamer gaan zitten poepen. Als je alleen reist is dat natuurlijk prima maar als een stel of familie dan zou ik toch voor een douche ruimte in de camper te kiezen. Wij hebben een douche ruimte met een compost toilet erin waar we lekker warm kunnen douchen.

droogtoilet in de badkamer van de camper

Conclusie

‘’Vanlife’’ is geen luxe leven maar wij zijn de uitdagingen aangegaan en het voelt nu toch vaak alsof we rijk zijn want naast die nadelen wegen de voordelen van dit leven toch zwaarder vinden wij.

Deze leefstijl is zeker niet voor iedereen weggelegd. Denk aan mensen die nog in een oud denkpatroon zitten en niet eens kunnen voorstelen hoe iemand in een camper kan wonen of denk aan de mensen met een grote behoefte aan luxe.

Persoonlijk vinden wij dat al die nadelen te overzien zijn, er is altijd wel ergens een oplossing voor te vinden. De nadelen worden sowieso minder als je de juiste camper met de voor jou benodigde voorzieningen kiest.

Bekijk HIER onze van tour in 40 seconden. 🙂

+ 5 Tips voor het kiezen van de juiste camper

Het kiezen van de juiste camper voor jouw levensstijl is de eerste stap op weg naar een succesvol leven in een camper. Wij zien regelmatig dat mensen die in een camper leven na een tijdje niet meer tevreden zijn of ze komen er later achter dat hun huidige camper toch niet aan alle behoeftes voldoet. (niet rechtop kunnen staan, bijna geen leef ruimte, niet gestrekt in bed kunnen liggen of te weinig comfort in de camper).

Er zijn talloze opties beschikbaar, van kleine camperbusjes tot grote vrachtwagens en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om te voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt als vele andere mensen, hebben wij hieronder enkele tips om je te helpen de perfecte camper te kiezen voor jouw levensstijl;

1. Bepaal je budget

Voordat je op zoek gaat naar een camper, is het belangrijk om je budget vast te stellen. Campers variëren sterk in prijs, dus het is essentieel om te weten hoeveel je bereid bent te investeren. Denk ook aan de lopende kosten, zoals brandstof, verzekering en onderhoud.

2. Overweeg je ruimtebehoeften

Denk na over hoeveel ruimte je nodig hebt om comfortabel te leven. Hier zijn een aantal vragen die je sowieso aan jezelf moet stellen; wat wil ik allemaal meenemen? Hoe lang duurt de reis? Welk soort bed wil ik? Kan ik recht op staan in de camper? Hoeveel comfort wil ik?

Als je alleen reist dan is een klein camperbusje misschien genoeg, maar voor gezinnen of mensen die langere tijd willen reizen en onderweg zijn, is een grotere camper met meer voorzieningen een betere keuze.

4. Bedenk welke voorzieningen je nodig hebt

Welke voorzieningen zijn voor essentieel jou? Sommige campers zijn uitgerust met complete keukens, badkamers, en slaapruimtes, terwijl andere meer basic zijn. Maak een lijst van de voorzieningen die je niet wilt missen en zoek naar campers die aan die eisen voldoen.

3. Kies tussen nieuw en gebruikt

Overweeg of je een nieuwe of gebruikte camper wilt kopen. Nieuwe campers zijn meestal duurder, maar ze komen met garanties en hebben (normaal gesproken) geen verborgen gebreken. Gebruikte campers kunnen budgetvriendelijker zijn, maar het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en een inspectie te laten uitvoeren voordat je koopt.

5. Test verschillende modellen

Het is een goed idee om verschillende campers te testen voordat je een beslissing neemt. Zo krijg je een gevoel voor de ruimte, het comfort en de rijeigenschappen. Vergeet niet te letten op zaken als brandstofefficiëntie en manoeuvreerbaarheid.

+ Extra tips die jou helpen om jouw droom camper te vinden.

Uitdagingen overwinnen voor een succesvol camper leven

Het leven in een camper biedt veel vrijheid, maar het gaat ook gepaard met uitdagingen. Hier zijn enkele tips om deze uitdagingen te overwinnen:

 • Leer minimaliseren: Ruimte in een camper is beperkt, dus je zult moeten leren minimaliseren. Neem alleen de essentiële items mee en laat de rest achter. Regelmatig opruimen en doneren kan helpen om de ruimte georganiseerd te houden.
 • Beheer je budget: Houd je uitgaven nauwlettend in de gaten en stel een budget op voor je reis. Dit helpt je om financieel verantwoordelijk te blijven en ervoor te zorgen dat je langdurig van je camperleven kunt genieten.
 • Leer over wildkamperen: Wildkamperen of bivakkeren kan een geweldige manier zijn om geld te besparen en afgelegen plekken te ontdekken. Leer en houd je aan de regels van wildkamperen en zorg ervoor dat je voldoende voorraden hebt om langer off-grid te kunnen staan.
 • Wees voorbereid op het onverwachte: Het leven in een camper kan onverwachte uitdagingen met zich meebrengen, zoals mechanische problemen of slecht weer. Zorg ervoor dat je voldoende gereedschap en reserveonderdelen bij je hebt en weet hoe je basisreparaties kunt uitvoeren. Bij een off-grid leven is niet alles meer zo vanzelfsprekend. Houd dus ook rekening met het weer want jouw zonnepanelen hebben zon nodig en niemand heeft zin om in de regen te zitten, check dus de weer app regelmatig en wees voorbereid op alle omstandigheden.
 • Plan je route: Ik zeg niet dat alle stappen gepland moeten worden want vaak is de spontaniteit leuker dan een vast plan. Maar richtlijnen maken voor je route zorgt voor een soepele reis. Je kan ook van te voren leuke overnachtingsplekken ontdekken en opslaan.
plan je camper route

Handige accessoires voor het leven in een camper

Naast de camper zelf zijn er verschillende essentiële uitrusting en accessoires die je nodig hebt om comfortabel te leven in een camper. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Een goed uitgeruste keuken is handig voor het bereiden van maaltijden onderweg. Zorg ervoor dat je potten, pannen, bestek, borden en eventueel een omnia oven of andere kookbenodigdheden bij je hebt.
 • Neem beddengoed, handdoeken en voldoende kleding mee (zomers en winters) om voorbereid te zijn van alle weeromstandigheden.
 • Kampeerstoelen en een tafel zijn sowieso handig voor buitenmaaltijden en ontspanning.
 • Zorg ervoor dat je de juiste elektrische aansluitingen en adapters hebt om stroom te krijgen op campings en camperplaatsen. Meestal wordt de blauwe CEE stekker gebruikt.
 • Een efficiënt systeem voor drinkwater. (waterzuiveraar/waterfilter)
 • Een extra elektriciteit bron is handig als je off-grid wilt kamperen. (draagbare power station/zonnepanelen)
 • Gebruik natuurlijke verzorgingsmiddelen zodat geen schade in de natuur komt.
 • Een goed gevulde EHBO-kit is belangrijk voor noodgevallen en onverwachte verwondingen.

Inpaklijst camper. + 10 items die wij altijd bij ons hebben.

Plan je camperreis van je dromen

Het leven in een camper biedt een enorme vrijheid om de wereld te verkennen. Wij zeggen uit ervaring dat je met de juiste camper, handige accessoires, goede planning en met een grote dosis flexibiliteit je een succesvol camper leven kunt leiden. Of je nu kiest voor avontuurlijke wildkampeertochten in nationale parken of culturele bestemmingen en ontspannen reizen, het leven in een camper kan veelzijdig, avontuurlijk en een onvergetelijk ervaring zijn. Stap in en laat je avontuur beginnen.

Ik hoop dat je een duidelijk beeld hebt gekregen over het camper leven. Heb jij nog enkele vragen of tips die je met ons wil delen? Je kan altijd bij ons terecht, schrijf gerust een mailtje of plaats een opmerking onder deze blog.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *