Veilig reizen met de camper. Waar moet je opletten?

7 tips om veilig met de camper te reizen

Buscamper reizen

Reizen met de camper is ontzettend leuk om te doen maar het is ook heel belangrijk om dit veilig te doen. Net zoals in een normaal huis is het verstandig om te weten welke veiligheidsrisico’s er zijn en hoe je ongelukken en letsel kunt voorkomen.

Veilig reizen met de camper is gelukkig niet zo ingewikkeld maar wij vinden het toch belangrijk om er bewust naar te kijken vooral als je, net zoals wij, zonder ervaring aan je camper avontuur begint.

Waar moet je dan op letten? Wat moet je juist wel of niet doen? In dit artikel onthul ik 6 tips die wij gebruiken om ons zelf veilig te voelen en houden.

Tip 1. Doe de kastjes op slot tijdens het rijden

Voordat wij gaan rijden doen wij alle kastjes en lades op slot. In het begin deden we dit niet zo consequent. We moesten dan ook regelmatig na een paar 100 meter stoppen omdat de inhoud van de keukenkastje in het gangpad lagen. 

Het is ook verstandig om alle losse spullen op te ruimen of vast te zetten. Zo voorkom je dat deze door de camper worden geslingerd tijdens het rijden maar ook dat dit geen dodelijke projectielen worden bij een noodstop of aanrijding. Laat dus ook geen losse spullen op bed liggen, als je dit wel wil doen zorg dan dat je er een deken of kleed overheen legt en die goed onder de matras stopt.

Tip 2. Blijf zitten tijdens het rijden

Tijdens het reizen met de camper is het veiliger om gewoon te blijven zitten. Het is heel verleidelijk om even iets achter uit de camper te pakken tijdens het rijden maar het is ook gevaarlijk.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en wat als dat nu gebeurt op het moment dat je even opstaat om achterin iets te pakken? Voor je het weet wordt je door de vooruit geslingerd. 

Als het goed is heb je weinig haast als je met de camper reist dus waarom zou je de gok wagen? Stop gewoon even bij het eerst volgende tankstation of parkeerplaats. 

Tip 3. Draai extra veiligheidssloten van het slot

Wij hebben op de cabinedeurenextra slotengemonteerd. Deze sloten zijn zo gemaakt dat ze alleen van binnenuit met een sleutel geopend en gesloten kunnen worden. Dit betekent dat de deuren van buitenaf niet geopend kunnen worden. Maar ook dat jijzelf de deur niet kan openen.

Zorg ervoor dat deze sloten open staan voordat je gaat rijden. Mocht je een aanrijding krijgen dan kan jij gewoon uitstappen en kunnen de deuren eventueel van buitenaf geopend worden. Als elke seconde telt wil je gewoon niet eerst nog de sleutel moeten zoeken om een slot open te draaien.

Draai ook eventuele sloten die aan de buitenkant van de camper gemonteerd zijn even van het slot als je gaat rijden. Dit heeft uiteraard dezelfde reden.

Tip 4. Veilig reizen met gasflessen in de camper

Gas is brandbaar en in bepaalde verhoudingen zelfs explosief. Hierom zijn wij extra voorzichtig met de gas installatie. Na een half jaar rond rijden in onze buscamper rook ik gas bij de gasflessen. Wij hebben toen zo snel mogelijk de gasinstallatie laten afpersen om te controleren of er ergens een gaslek ontstaan was. 

Gelukkig bleek alles in orde te zijn en rook ik de gaslucht waarschijnlijk omdat ik de gasflessen net had omgewisseld. Er wordt namelijk een sterke penetrante geur toegevoegd aan gas die lang kan blijven hangen. Dat wil overigens niet zeggen dat er dan ook nog gas aanwezig is.

De controle kostte ons een paar euro maar we sliepen ’s nachts wel weer met een veilig gevoel.

Vervoer gasflessen veilig

Het is beter om gasflessen niet zomaar ergens los in de camper te plaatsen vanwege de veiligheid. Gasflessen worden zo goed als altijd in een speciale ruimte in de camper geplaatst, de gasbun.

In de gasbun kunnen de gasflessen stevig vastgezet worden zodat ze tijdens het rijden niet aan de wandel gaan. Daarnaast heeft de gasbun aan de onderkant ook een ventilatierooster die in directe verbinding met de buitenlucht staat.

Mocht er een gasfles gaan lekken dan zal het gas naar beneden zakken en via het ventilatierooster de camper verlaten. Dit voorkomt dat er een levensgevaarlijk explosief gasmengsel in de camper ontstaat. 

Voorkom een explosie met een gasfleszekering

Om veilig te reizen met de camper is het verstandig om tijdens het rijden de gaskraan dicht te zetten. Hierdoor is de kans op een gasexplosie bij een ongeluk bijna niet aanwezig. Als je geen zin hebt om steeds de kraan open en dicht te zetten dan zou je gebruik kunnen maken van eengasfleszekering.

Deze zekering sluit zichzelf af als er een slang of leiding scheurt bij bijvoorbeeld een ongeluk zodat er geen gas kan ontsnappen . 

gasfleszekering

Wij hebben geen gasfleszekering geplaatst vanwege 1 simpele reden. Zodra je een gasfleszekering plaatst kijk je bijna niet meer in de gasbun. Ik vind het fijn om met regelmaat even in de gasbun te kijken en te ruiken om te checken of alles nog in orde is daar binnen.

Als je het geen probleem vind om niet zo vaak in de gasbun te kijken dan is de gasfleszekering een ideale en veilige oplossing.

Laat de gasinstallatie keuren

In Nederland is het niet verplicht om een periodieke keuring aan de gasinstallatie uit te laten voeren terwijl dit in Duitsland elke 2 jaar moet gebeuren. Het is zelfs zo dat campings in Duitsland campers met een ongekeurde gasinstallatie mogen weigeren. Niet dat dat vaak gebeurd maar het zou kunnen. 

De reden om de gasinstallatie periodiek te laten keuren is simpel. Tijdens het rijden met de camper schud en trilt alles heen en weer. Ook de gasleidingen en koppelingen. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat bijvoorbeeld een koppeling zichzelf losdraait en langzaam begint te lekken. 

Het keuren van de gasinstallatie gaat verder dan alleen het afpersen van de leidingen. Er wordt gecontroleerd of alle koppelingen nog in orde zijn maar ook of alle bevestigingen nog vast zitten. Het keuren kost een paar tientjes maar dan weet je ook zeker dat je voorlopig weer veilig kunt reizen met de camper.

Tip 5. Installeer een achteruitrijcamera

Met een achteruitrijcamera zie je alles wat er achter je gebeurd op het moment dat je gaat inparkeren of genoodzaakt bent om een stuk achteruit te rijden. Een camper heeft nu eenmaal dode hoeken waardoor je niet alles om je heen kan zien.

De achteruitrijcamera vinden wij echt ideaal en heeft ons al meer dan eens tegen een aanrijding en schade beschermd. Onze achteruitrijcamera zit verwerkt in het derde remlicht. Op het scherm van ons multimedia apparaat wordt het beeld automatisch weergegeven op het moment dat de versnelling in achteruit gezet wordt.

Om veilig te reizen met de camper is wat mij betreft deachteruitrijcameraeen onmisbaar hulpmiddel.

Tip 6. Plaats een combi rookmelder in de camper

Wil jij ’s avonds zonder zorgen slapen? Plaats dan een combi rookmelder in je camper. Vanaf juli 2022 is het in Nederland verplicht om eenwerkende rookmelderin huis te hebben. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Wij hebben in onze camper ook een rookmelder geplaatst zodat we veilig en rustig kunnen slapen tijdens het reizen.

Onze melder reageert niet alleen op rook maar ook op een te hoog koolmonoxide gehalte. Wij hebben hiervoor gekozen omdat de kans op een te hoog koolmonoxide gehalte in een camper, net zoals in een normaal huis, ook aanwezig is. Zodra er ergens verbranding plaats vind, denk aan de verwarming, dan zou er koolmonoxide vrij kunnen komen in de camper.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *