Ontdek de Wildernisroute in Zweden met je camper

wildernisroute Vildmarksvägen start Strömsund

Zin in een avontuurlijke camperreis door de prachtige Zweedse wildernis? Dan is de Wildernisroute oftewel ”Vildmarksvägen” in Zweden echt iets voor jou want deze 500 km lange route is ideaal om af te leggen met de camper. Het gebied biedt talloze mogelijkheden om te wandelen, vissen en zelfs wilde dieren te spotten. Je kunt kamperen op afgelegen plekken midden in de natuur, ver weg van de drukte en genieten van de schoonheid van de Zweedse natuur.

De Wildernisroute voert je langs adembenemende uitzichten, uitgestrekte bossen met kristalheldere meren, rivieren en talloze watervallen. Een perfecte route om te ontspannen aan het drukke leven en volledig tot rust komen. In dit artikel delen we de ”must-see” bezienswaardigheden en een aantal praktische tips die je goed kunt gebruiken bij de voorbereiding van je camperroute in de wildernis.

Wat is de Wildernisroute?

De Wildernisroute is de hoogst gelegen asfaltweg van Zweden en loopt van Strömsund tot Vilhelmina, hier zijn ook gratis camper faciliteiten om afval water te lozen en vers water in te nemen. De route kun je beginnen vanaf Strömsund naar Vilhelmina maar ook andersom. Deze weg is ontworpen om reizigers het allerbeste van de Zweedse wildernis te laten ervaren en het biedt talloze mogelijkheden voor avontuur en ontdekking.

Als je met een camper reist, word je verwend met de keuze aan kampeerplekken. Kamperen op afgelegen plekken midden in de natuur, met het geluid van kabbelende beekjes en fluitende vogels als wekker, is een prachtige ervaring. Rivieren doorkruisen het landschap en eindigen in spectaculaire watervallen. De rust en vrede die je voelt als je door deze gebieden reist, bieden een perfecte ontsnapping van het hectische leven.

Omdat de weg hoog ligt begint de sneeuwval hier ook eerder waardoor deze 500 km lange route alleen in de zomer beschikbaar is. Vanaf ongeveer begin juni tot halverwege oktober. De hele route is rijk aan natuurlijke wonderen, maar arm als het gaat om moderne faciliteiten. Daarom is het handig om je reis goed te plannen

wildkampeerplek wildernisroute zweden
Onze eerste slaapplek op de Wildernisroute.
P4N #182478

Activiteiten langs de wildernisroute

De Wildernisroute biedt naast een geweldige trip met de camper ook een kijkje in de rijke cultuur en geschiedenis van Zweden. Afhankelijk van je interesses, biedt de Wildernisroute een breed scala aan activiteiten:

  1. Samische cultuur: Bezoek lokale dorpen en ervaar de samische cultuur. Je leert daar over hun tradities, levenswijze en hun diepe verbondenheid met de natuur.
  2. Dieren spotten: De bossen zijn het thuis van elanden, rendieren, vossen en zelfs beren. Lokale gidsen kunnen je helpen de beste plekken te vinden om deze dieren in het wild te observeren.
  3. Wandelen en hiken: De route is bezaaid met wandelpaden die variëren van eenvoudige wandelingen tot uitdagende hikes. Trek door de bossen, bergen en bewonder de prachtige rauwe natuur van Zweden.
  4. Kajakken: Voor de waterliefhebbers bieden de meren een uitstekende gelegenheid om te kajakken.
  5. Vissen: De vele meren en rivieren zijn rijk aan vis zoals zalm, forel en baars. Vissen in de stilte van de Zweedse wildernis is zowel ontspannend als lonend. Let op, aan de kust mag zonder vergunning gevist worden maar in de meren mag je alleen maar met een visvergunning vissen.

Tips voor een geslaagde camper reis op de wildernisroute in Zweden

Hoewel de route rijk is aan natuurlijke schoonheid, biedt het minder in termen van moderne gemakken. Hier zijn enkele praktische tips die we tijdens onze camperreis hebben ontdekt en die van een super aardig Zweeds koppel die we tijdens het midzomerfeest hebben ontmoet.

  • Seizoen gebondenheid: De route is alleen toegankelijk van begin juni tot halverwege oktober.
  • Boodschappen & brandstof: Het is handig om de volgende tankbeurt van tevoren te plannen, vooral als je in een camper reist. Tankstations en winkels kunnen zeldzaam zijn. Vanaf Stora Blåsjön tot Klimpfjäll zijn er helemaal geen winkels of tankstations. Plan dus vooruit.
  • Drinkwater: Zorg voor voldoende drinkwater. Hoewel er veel meren en rivieren zijn met erg goede kwaliteit water, is het altijd veilig om gefilterd water bij je te hebben.
TDS waarde meten van het water uit de rivier in zweden
TDS waarde (17 ppm) van het water uit de rivier
  • Connectiviteit: Hoewel je misschien wilt ontsnappen aan de moderne wereld, is het toch handig om voorbereid te zijn op beperkte mobiele dekking en weinig internetconnectie. Vanaf Stora Blåsjön tot de Stekenjokk plateau is helemaal geen mobiele dekking. Download offline kaarten en informatie die je nodig hebt voordat je vertrekt.
  • Campings & faciliteiten: Je kan bij Stromsund en Vilhelmina gratis gebruik maken van verschillende faciliteiten. Onderweg kom je verschillende camping/camperplaatsen tegen.
  • Midzomerfeest: In Zweden is het midzomerfeest ofwel midsommar (tussen 19 en 25 juni) de belangrijkste feestdag na Kerstmis. Het is de officiële start van de zomer en van de zomervakantie. Houdt er dus rekening mee dat op deze dagen het overal erg druk kan zijn ook op wild plekjes. De meeste Zweedse mensen gaan lekker de natuur in met hun camper, tent, caravan en vieren met elkaar de langste dag van het jaar.
  • Wildkamperen: Hoewel Zweden zeer camper vriendelijk is, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de lokale regels en richtlijnen voor wildkamperen.
wildernisroute in zweden

Regels voor wildkamperen in Zweden

Hoewel het “allemansrätten” (recht van iedereen) een geweldige kans biedt om van de Zweedse natuur te genieten, komt het ook met verantwoordelijkheden. Hier zijn enkele basisregels voor wildkamperen in Zweden:

  1. Afstand tot huizen: Je moet je tent, caravan, camper op een aanzienlijke afstand van de dichtstbijzijnde woning opzetten. Over het algemeen zijn er geen duidelijke regels hoe ver je mag staan van een bewoond huis maar gebruik je eigen verstand en stoor de bewoners niet.
  2. Toestemming landeigenaar: In bepaalde gevallen, vooral als je dicht bij bebouwde gebieden wilt kamperen, kan het nodig zijn om toestemming te vragen aan de landeigenaar.
  3. Blijf niet te lang: Je mag niet langer dan twee nachten op dezelfde plek blijven als het dicht bij een woonhuis is. Als je op een plaats bent waar je niemand stoort, kun je in theorie langer blijven, maar het is belangrijk om de natuur niet te belasten.
  4. Bescherm de natuur: Laat geen afval achter, pluk geen beschermde bloemen en paddenstoelen, verstoor de flora en fauna niet en haal je tent op tijd weg om de natuur de kans te geven zich te herstellen.
  5. Open vuur: Wees uiterst voorzichtig met open vuur en controleer altijd de lokale voorschriften, vooral tijdens droge perioden. In bepaalde tijden en gebieden kan het verboden zijn om een vuur te maken vanwege het risico op bosbranden.
  6. Dieren: Respecteer de natuur en de dieren. Als je met een hond reist, let goed op dat hij niet wegloopt en wilde dieren niet stoort.
  7. Nationale parken en andere beschermde gebieden: In sommige nationale parken en beschermde gebieden zijn er specifieke regels en beperkingen voor kamperen. Het is belangrijk om je van tevoren te informeren en dat je je aan de regels houdt.

Must-see bezienswaardigheden langs de wildernisroute in Zweden

Wij begonnen ons avontuur in Strömsund en werden verliefd op de natuurlijke pracht van dit gebied. Elke kilometer van de wildernisroute biedt iets speciaals, maar hieronder heb ik onze hoogte punten op een rij gezet:

Hällingsåfallet

Een 45 meter hoge indrukwekkende waterval die, als de zon schijnt, altijd versiert is met een regenboog. Je kunt deze waterval makkelijk bereiken vanaf de parkeerplaats, ongeveer 150 meter lopen. Maar wij hebben ons Bussie op de ”rastplats skjulsvattnet” geparkeerd. Vanaf dat punt hebben we een prachtige hike gemaakt, naast de rivier en via een 800 meter lange canyon tot de waterval. Echt een aanrader!

Hällingsåfallet wildernisroute in zweden
Een deel van de 800 meter lange canyon.
Hällingsåfallet wildernisroute in zweden
De waterval kan vanaf boven goed bekeken worden.

Elandspotten

Als je in de wildernis bent hoop je toch ook wilde dieren te spotten. Wij hebben hier onze eerste eland gespot, wat een fantastisch begin van de dag was dat. Wij reden vanaf onze slaapplek (P4Night: #266983) via een best lange onverharde weg terug naar de asfaltweg en ik zag hem opeens in de verte tussen de bomen. Deze plek is iets voorbij Gäddede en in deze omgeving zijn witte elanden gezien (hoorden we van onze Zweedse vrienden) dus houd je ogen goed open als je in dit gebied reist.

Goed opletten want je rijdt de elanden zo voorbij.

Brakkåfallet

Een prachtig waterval met een boven en een onder gedeelte. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar de watervallen. Het onderste gedeelte is goed bereikbaar via een kort paadje (kan best glad zijn) dat eindigt op de bodem van de kloof met het uitzicht op de waterval. Het bovenste gedeelte is even wat klimmen en bij een regenachtige dag kan het erg glad zijn, maar zeker de moeite waard als je daar in de buurt bent.

Brakkåfallet wildernisroute in zweden
De onderste waterval van Brakkåfallet

Gaustafallet

Wij zijn deze kristal heldere waterval bijna voorbij gereden. Wij zagen een boord met de naam van de waterval dus wij gokten maar dat er iets te zien zou zijn. Naast de weg is een strook voor ongeveer 3-4 campers/auto’s en na een paar minuten wandelen kwamen bij deze krachtige waterval uit.

Stekenjokk Plateau

Als je met de camper op dit hoogste punt van de wildernisroute in Zweden aangekomen bent dan bevind je jezelf officieel in het Zweedse Lapland. Stekenjokk Plateau is ook het meest beroemde gedeelte van de route. Je zal merken dat de natuur hier veranderd. Geen dichte bossen meer maar wel open velden en in de verte liggen nog veel grote, dikke pakken sneeuw. Tijdens ons bezoek zagen we dat een groot gedeelte van het gebied was gesloten van 10 juni t/m 10 juli wegens vogelbroedseizoen. Houd daar dus ook rekening mee, respecteer de natuur en loop niet achter de gemarkeerde borden.

Stekenjokk Plateau wildernisroute in zweden
Twee meter naast de weg begint het beschermde gebied.

Er is ook een grote parkeerplaats waar je even kan stoppen om te wandelen, het gebied te ontdekken of eventueel overnachten. Hier heb je wel goed internet en toen wij er waren stond er een tentje waar handgemaakte spullen van de Sami cultuur verkocht werden.

Fatmomakke

Dit is een historisch Sami kerkdorp met traditionele Sami hutten met gras daken en houten schuilplaatsen. De kerk en meerdere hutten zijn geopend zodat je een kijkje binnen kunt nemen. Er is ook informatie over de geschiedenis van kerkdorpen en Sami mensen. Het hele gebied is zeer interessant en er zijn geweldige uitzichten over het meer.

traditionele Sami hut met gras dak
Traditionele Sami hut met grasdak

Trappstegsforsen

De naam betekent “trap-waterval” in het Zweeds, en het ziet er precies zo uit – water dat over meerdere niveaus stroomt, als een trap. Je kan hem eigenlijk niet missen want je rijdt er langs. Op de parkeerplaats vind je een klein restaurant, het is dus tijd voor een pauze om van het uitzicht op de waterval te genieten.

De Wildernisroute in Zweden met de camper belooft een onvergetelijke ervaring. Dus plan je volgende avontuur in de Zweedse wildernis. Hier zijn enkele handige tips voor het rijden met een camper in Zweden.

Vergeet niet: het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis. Dus, heel veel plezier!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *