Met de camper naar Toscane. Onze camperroute!

De leukste en mooiste plekjes van Toscane op één plek

Uitzicht naar Toscane van de camper

De indrukwekkende marmerbergen, natuurlijke warmtebronnen, schattige dorpjes, prachtige groene heuvels en wijngaarden overal waar je kijkt. Ben je van plan om naar Toscane te gaan met de camper? Wat een heerlijke bestemming, wij zijn meer dan 3 weken in dit prachtige landschap geweest. Ik kan je vertellen dat was één van de hoogte punten van onze tijd die wij in Italië hebben gehad.

We proberen meestal de massa te vermijden en zoeken de unieke plekjes op. In dit artikel hebben wij de mooiste plekjes en camper spots verzameld om jouw reis naar Toscane met de camper leuker te maken.

Lago di Vagli

Onze roadtrip met de camper in Italië begint in Toscane bij een stuwmeer in het noorden van Toscane, genaamd Lago di Vagli. We zijn in het laagseizoen geweest en het avontuur park was gesloten maar in de zomer kun je daar allerlei soorten activiteiten doen. Ziplinen met een schitterend uitzicht naar de bergen of een bootje huren en even varen naar de verzonken stad. Ja, er ligt een verzonken spookstad op de bodem van het meer, het heet Fabbriche di Careggine. Dit middeleeuwse dorp duikt heel af en toe helemaal op wanneer het meer geleegd wordt.

We zijn in het dorpje Vagli Sotto gaan kijken en daar konden wij ook ons busje parkeren. Vanaf de parkeerplaats zijn we wandelend naar het meer en de bruggen gegaan. Er zijn twee bruggen over het meer en één daarvan is een hangbrug (Ponte dei Fanti di Marina). Aan alle kanten van de brug zijn er prachtige uitzichten en ik met mijn hoogtevrees durfde in het midden van de brug op het glas te kruipen.

hangbrug Toscane Italie
Lago di Vagli in Toscane Italië
hangbrug Toscane italie

Vanaf waar heb je het beste uitzicht op het meer? Vanaf boven. Dit is dus wel een tip waar je voor moet omrijden maar voor ons was het echt de moeite waard om daar naar toe te rijden. Het uitkijkpoint bij Carregine. We hebben daar onze eerste ”Big Bench” gevonden van het ”Big Bench Community Project”. Dit is een community die met zijn grote banken mensen het gevoel wil geven alsof ze weer een kind zijn. De ”benches” zijn meestal op mooie uitkijkpunten en op de grote banken kun je op je gemak lekker relaxen en genieten van de mooie uitzichten.

Big bench
uitzicht op de bergen

Parco Alpi Apuane (Apuaanse Alpen)

”Parco Regionale delle Alpi Apuane” is een natuurpark dat zich in het noorden van Toscane, in de provincies Lucca en Massa-Carrara, bevindt. Dit park staat het meest bekend door de marmerwinning. De Italianen zijn gek op marmer en het is dus geen verassing dat van de honderden marmergroeven er best een groot deel nog van in gebruik is. Als je echt een marmerliefhebber bent dan is de marmerstad Carrara en zijn omgeving zeker een bezoek waard. De witte bergtoppen en de grote marmermijnen zijn echt indrukwekkend.

Onze lievelings overnachtingsspot was een wildplekje boven in de bergen, iets verder in het zuiden bij Terrinca met uitzicht op de zee en bergen. Op een korte wandeling vanaf de parkeerplaats staat ook een “Big Bench”. Ook die is weer een bezoekje waard, vooral als je om de hoek staat met je camper. Wij hebben daar super leuke wandelingen gemaakt en aan het eind van de avond kun je naast een vuurtje genieten van de prachtige zonsondergang.

Park4Night spot: #221970

Hieronder heb ik ook de GPS Coördinaten:

GPS :
N 44°1’59.7” E 10°16’13.9692”
44.033250, 10.270547

Wildkampeerplekje voor de camper in Toscane Italië

Gratis warmtebronnen bezoeken met de camper in Toscane:

Tijdens onze reis in Toscane hebben wij de beste wellnesdagen gehad en dit waren de natuurlijke gratis warmtebronnen waar wij echt van hebben genoten. Een bijzondere ervaring en ze zijn makkelijk bereikbaar met de camper.

Bagni San Filippo

Net buiten het dorpje San Filippo aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata, liggen de thermaal poelen van Bagni di San Filippo. Er zijn meerdere parkeerplekken in dit dorp in Toscane waar je de camper kunt parkeren.

Wij stonden naast het Hotel Terme San Filippo helemaal aan het einde van de betaalde parkeerplaats. De parkeerplekken hebben daar witte belijning en dat betekent dat het gratis parkeerplekken zijn dus je hoeft niet te betalen om daar te staan. De bronnen zijn makkelijk te bereiken vanuit het dorp. Het smalle paadje begint tegenover het barretje ”Bar La Cascata” en vanaf daar volg je de Fosso Bianco (ook wel Balena Bianco – witte walvis genoemd).

De baden zijn het hele jaar toegankelijk en er zijn meerdere poelen waar je van het ongeveer 40 graden warme thermaal water kan genieten. Het water is rijk aan zwavel, calcium, magnesium en zwavelbicarbonaat. Deze combinatie schijnt goed te zijn bij huidproblemen en gewrichts- en botproblemen. De warmtebronnen zijn geliefd bij de lokale mensen dus wees op tijd als je een plekje wil hebben. 😉

Bagni San Filippo thermaal baden in Toscane
Bagni San Filippo thermaal baden
Bagni San Filippo thermaal baden

Saturnia

In de buurt van de warmte bron in Saturnia zijn maar weinig wildplekjes beschikbaar. Wij hebben er daarom voor gekozen om te overnachten op een betaalde parkeerplaats met leeg en vul mogelijkheden. Je kunt daar gebruik maken van het toilet en van betaalde douches (0,50€). De parkeerplaats ligt op een half uurtje lopen of een paar minuten op de fiets van de warmte bron.

Het zwavelhoudende water komt uit een natuurlijke warm waterbron. Het thermale water komt met zo’n kracht op het kalksteen terecht, dat het een van de mooiste natuurwonderen ter wereld heeft gecreëerd. Voor ons was het echt een bijzondere ervaring om in de reeks blauw-wit gekleurde poelen te zitten. Die hete dampen boven het water maakte het gewoon magisch.

Volgens een oude mythe zou deze spa ontstaan zijn als straf van de god Saturnus. Een kokende stroom water zou de mensen destijds op betere gedachten moeten brengen, in plaats van alleen maar oorlogen voeren. Het water is ongeveer 37,5°C dus er kan het hele jaar van genoten worden.

We weten dat het er best druk kan zijn maar wij hebben gemerkt dat het daar het rustigst is rond zonsopkomst en zonsondergang. Als tip wil ik nog meegeven om de spullen die je gebruikt hebt bij de warmtebron even te wassen in de beschikbare wasmachine. Dit voorkomt dat al je was naar zwavel gaat ruiken. Andere tip, vergeet ook niet om zilveren sieraden af te doen, deze zullen verkleuren in het zwavelhoudende water. Maar als je toch vergeet om ze af te doen (zoals bij ons gebeurde) leg het sieraad dan in een bakje met aluminiumfolie(matte kant boven), zout en heet water. Je zal zien dat je niet eens hoeft te poetsen.

Saturnia thermaal baden
Saturnia thermaal baden
Saturnia thermaal baden Toscane

Schiereiland bij Orbetello

Op het schiereiland bij Orbetello zijn we eigenlijk per ongeluk terecht gekomen. We waren in het binnenland aan het rondtoeren toen we zagen dat het weer de komende dagen iets minder zou zijn. We gingen dus verder zoeken en zagen dat het bij deze schiereilandje prachtig weer was. Dit is het mooie van het bus leven, we ruimen alles snel op en dan kunnen we op weg naar het mooie weer. Hier moet ik wel bij zeggen dat het niet altijd lukt om de regen te ontwijken want uiteindelijk hebben wij ook hier regen gehad. We hebben het geprobeerd en hebben het er toch erg leuk gehad.

We stonden met onze camper op het schiereiland zelf naast een klooster met een super mooi uitzicht. Er zijn veel wandel en mountainbikes routes dus we hebben een paar super leuke wandelingen gemaakt. Vanaf het hoogste punt (635m) heb je een prachtige uitzicht naar de kust en over het schiereiland.

uitzicht op zee vanuit Toscane
schiereiland bij orbetello

Steden in Toscane om met de camper te bezoeken:

We zijn vaak en graag in de natuur maar wie vind het niet leuk om leuke stadjes en dorpjes te bezoeken? Hieronder heb ik een paar leuke plaatsen in Toscane verzameld waar je makkelijk met de camper kunt staan zodat je het stadje kunt bezoeken.

Pisa

Heel cliché maar als je in Italië bent dan is het verplicht om te proberen om die toren recht te duwen. Wij hebben het ook geprobeerd maar geen zorgen, hij staat nog net zo scheef. 🙂 In Pisa kun je makkelijk op een camping, betaalde camperplaats of gewoon op een parkeerplaats staan, wat jij het prettigst vindt.

San Gusmè

San Gusmè is een klein middeleeuwse stadje gelegen op de top van een heuvel. Vanaf de parkeerplaats heb je prachtige uitzichten over de Toscaanse landschappen en het stadje. Er zijn geen musea of ​​heel waardevolle monumenten en er zijn ook alleen maar een paar winkels en een paar restaurants. Het lijkt alsof daar de tijd gestopt is qua moderniteit maar door de charme van dit ontspannen kleine stadje is het echt een bezoek waard.

Rocca d’Orcia

Rocca d’Orcia is een schattig middeleeuws dorp op een heuvel op maar een kilometer afstand van Castiglione d’Orcia. Boven het dorpje is een fort dat helaas gesloten was toen wij er waren. Misschien heb jij meer geluk en kun je naar het uitkijkpunt gaan in het fort (entree 3 euro). Maar ook als je gewoon om het fort heen loopt kun je het mooie panorama zien en het schilderachtige dorpje bewonderen. 

Radicofani

Radicofani is een mooi, authentiek dorp en heeft een officiële gratis camperplaats met faciliteiten. Dat waarderen wij heel erg van deze gemeente want dat maakt een bezoek aan een stadje toch makkelijker. Het dorp is gelegen op de top van een hoge heuvel met een middeleeuws fort als top. Vanaf daar boven krijg je een fantastisch uitzicht over het mooie landschap. We hebben uiteindelijk niet op de camperplaats overnacht maar naast het fort.

Pisa toren
Pisa
een straatje van San Gusme
San Gusmè
Rocca d'Orcia camper parkeerplaats Toscane
Rocca d’Orcia
Radicofani in de verte
Radicofani

Ik wens je heel veel plezier op je reis naar Toscane met je camper.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties op “Met de camper naar Toscane. Onze camperroute!

  1. Mooie post, dankjewel. We willen in mei voor het eerst met onze campervan een tour maken. Toscane kwam uit de bus als reisdoel, benieuwd wat voor moois we zullen mogen beleven.

    1. Super bedankt voor je reactie. Wat leuk dat jullie voor het eerst op pad gaan met de campervan. Toscane is een prachtige bestemming. Alvast veel plezier en geniet er van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *