Met de camper rijden in Noorwegen. Dit is wat je moet weten!

Wees voorbereid voor je vakantie in Noorwegen

In Noorwegen is het rijden met een camper soms echt een uitdaging vanwege de vele smalle weggetjes, de tientallen tunnels en bruggen. Maar het is ook een schitterend land om door heen te rijden want na elke bocht die je maakt verandert het uitzicht. De ene keer zie je bergen en een groen landschap en de andere keer loopt de wauw factor hoog op als je naast de fjorden rijdt. De wegen zijn niet overal even goed maar omdat wij toch vaak rustig reden hadden we hier niet heel veel last van.

Ben je van plan om een kort of lang rondje te rijden in Noorwegen met je camper? In dit artikel lees je onze ervaringen, waar je op moet letten op de Noorse wegen en hoe de Noorse automobilisten zich gedragen in het verkeer.

Noorse automobilisten in het verkeer.

Noren zijn over het algemeen nette rijders en houden rekening met anderen in het verkeer. Maar ze hebben weinig zin om achter een langzaam rijdende camper te blijven hangen. Zodra het kan zullen ze je doorgaans op een nette manier inhalen.

Tijdens ons Scandinavië avontuur hebben we gezien dat bij bijna alle huizen een camper, caravan of in sommige gevallen allebei op het pad staat. Noorwegen is net als Zweden een echt kampeerland dankzij het allemansrecht.

Tijdens onze reis door Noorwegen zagen we ook met grote regelmaat Noorse campers voorbij rijden of geparkeerd staan langs de weg. Wij hebben ook gemerkt dat Scandinavische mensen liever in hun eigen land op vakantie gaan dan ergens anders.

In de maand die wij in Noord Noorwegen rond reden hebben we eigenlijk geen agressie in het verkeer gezien. Ook niet op de vele smalle wegen of in de één baan tunnels waar het best spannend kan zijn met de camper. Even bedanken als ze voor gelaten worden doen de Noren zelden maar ze worden ook niet boos als ze een keer moeten wachten.

Omdat in de Scandinavische landen kamperen ”the way of life” is, zijn ze dus veel begrijpelijker en relaxter in het verkeer met andere camperaars.

Verkeersborden

Noorwegen heeft zo goed als dezelfde verkeersborden als Nederland en spreken allemaal voor zich. Door de wisselende landschappen en dieren die op de weg kunnen lopen zijn er dus wel een aantal borden die je bij ons niet(vaak) tegenkomt. Zo staan er verkeersboorden met elanden, rendieren, koeien en ook nog schapen naast de weg.

Er zijn ook borden voor echte toeristische attracties bijv.: uitkijkpunten, routes, fjorden, nationale parken, bergen of steden. Die zijn aangeduid door een logo zodat je ze niet kunnen missen.

Flitspalen

In Noorwegen nemen ze de snelheid best serieus en het is een van de strengste landen als het gaat om het uitdelen van boetes. Het is dus geen verassing dat ze ook snelheidscontroles en flitspalen hebben die netjes van te voren wordt aangegeven. Als je dus geen hoge boete wil thuis krijgen, houdt je je het best aan de bepaalde snelheid.

Ook in de tunnels vind je flitspalen en let op, er zijn geen snelwegen dus wees voorbereid dat je de hele vakantie waarschijnlijk maximaal 80 of 100 km/h rijdt. Maar er is zoveel te zien onderweg in Noorwegen dat het eigenlijk zonde is om hard te rijden.

Flitspaal verklikker

Het is toegestaan om GPS apparatuur te gebruiken die de informatie uit een POI (openbare databank) haalt. Niet dat je dat nodig hebt want bijna alle flitsers worden netjes aangegeven.

Hoe snel mag je met de camper rijden in Noorwegen

In Noorwegen gelden iets andere maximum snelheden dan bij ons in Nederland. Noorwegen geeft trouwens heel goed aan welke snelheid er gereden mag worden. Op veel wegen is het overigens niet mogelijk om de maximum snelheid te rijden omdat deze vol bochten zit of gewoon weg heel smal. Op autowegen wordt de maximumsnelheid (die nog weleens wisselt) met borden aangegeven, goed opletten dus.

Camper weegt minder dan 3500 kilo.Camper weegt meer dan 3500 kilo.
– Auto weg 100 (90) km/uur
– Binnen de bebouwde kom 50 (30-40) km/uur
– Buiten de bebouwde kom 80 (60-70) km/uur
– Auto weg 80 (90) km/uur
– Binnen de bebouwde kom 50 (30-40) km/uur
– Buiten de bebouwde kom 80 (60-70) km/uur
Let op; is jouw camper geregistreerd als bedrijfswagen dan kunnen er andere limieten gelden

Waar moet je op letten als je brandstof wil tanken in Noorwegen?

Als je met de camper naar Noorwegen gaat houdt er dan rekening mee dat er veel minder tankstations te vinden zijn dan in Nederland. In de (grote) steden vind je wel tankstations maar langs de uitgestrekte wegen kom je ze bijna niet tegen.

Zorg dus voor genoeg brandstof in je tank wanneer je in Noorwegen gaat rijden met de camper.

E5 (euro95) en B7 (diesel) zijn bij alle tankstations goed verkrijgbaar en soms is het mogelijk om een variant van deze brandstoffen te tanken.

Het tanken zelf werkt hetzelfde als in Nederland. Je betaald vooraf bij de pomp zelf of achteraf bij de kassa. Soms moet je van te voren kiezen wat je wil doen. Mijn tip is dan ook om de taal eerst te wijzigen naar een taal die je begrijpt zodat je niet een half uur staat te klooien bij de pomp.

LPG is erg slecht verkrijgbaar bij de pompstations. Heb je LPG nodig zoek dan van te voren uit welke tankstations LPG leveren.

Rotondes

Rotondes die aangemerkt zijn als een rotonde met het bekende rotonde bord werken zo goed als hetzelfde als in Nederland. Verkeer op de rotonde heeft voorrang.

Het verschil met Nederland is dat het verplicht is om richting aan te geven op de rotonde. Ga je meteen rechtsaf dan moet je al richting aangeven naar rechts voordat je de rotonde oprijdt. Neem je de tweede of derde afslag dan moet je richting aangeven naar rechts op het moment dat je de laatste afslag die je niet neemt passeert. Richting aangeven naar links wat je in Nederland regelmatig ziet is dus niet verplicht maar wel duidelijk.

Hoe zijn de wegen in Noorwegen om op te rijden met de camper?

Zoals al eerder gezegd zijn de wegen meestal erg smal en dat is iets waar je echt rekening mee moet houden. Uitwijken voor een vrachtwagen of andere camper is soms echt lastig. Gebruik voor die situaties de passeerpunten die je overal tegenkomt.

De wegen in Noorwegen zijn redelijk goed te noemen maar er zijn ook echt uitzonderingen waarbij je door de hele camper geschud wordt als je te snel blijft rijden.

Onze ervaring is dat er veel aan de weg gewerkt wordt dus de kwaliteit van de wegen zou met de tijd beter moeten. Het gebeurd af en toe dat een weg is afgesloten en dat je er alleen in een konvooi over heen mag rijden. Soms op gezette tijden bijvoorbeeld elk uur en andere keren rijdt de volgauto af en aan.

Noorwegen heeft heel veel natuur en dus ook veel wilde dieren zoals schapen, rendieren en elanden. Let goed op deze wilde dieren want ze steken vanuit het niets plotseling de weg over. Vooral vroeg in de ochtend en later op de avond steken (wilde) dieren de wegen over maar ook gewoon overdag. Ook in dorpen en kleine stadjes lopen dieren zomaar de weg op.

Verminder je snelheid als je dieren in de berm ziet en als er een auto naar je seint met zijn grootlicht lampen, goede kans dat er iets verderop dieren op of naast de weg lopen.

Mag je in Noorwegen met je camper in een milieuzone rijden?

In Noorwegen zijn wij geen milieuzones tegen gekomen, maar ze zijn er wel. In twee steden zijn milieuzones maar die gelden niet altijd. Zodra de luchtvervuiling te erg wordt kunnen deze steden een milieuzone instellen.

Alleen Bergen en Oslo hebben zulke dynamische milieuzones. Check van te voren of er een milieuzone is ingesteld en wat het precies inhoudt. Soms moet er extra tol betaald worden en soms mag je de stad niet in rijden met een auto of camper die op diesel rijdt. In beide steden wordt minimaal 24 uur van te voren vermeld of er een milieuzone actief wordt/is.

Ferry’s

Noorwegen heeft zoveel ferry’s dat het onmogelijk is om ze allemaal over 1 kam te scheren. Over het algemeen kan je bij de ferry’s als toerist alleen met creditcard betalen, via kenteken registratie met creditcard of met een tolbadge. Voordat je gebruik kunt maken van de kenteken registratie moet je een account aanmaken bij de betalingsdienst van de ferry’s.

Let op dat je dit 24 uur voor vertrek regelt anders zal je de eerste overtocht alsnog met je creditcard moeten betalen. Let op alle betalingen dienen contactloos te gebeuren. Contant afrekenen is bij de ferry niet mogelijk.

Hoe werkt het betalen van een ferry?

Voordat je de ferry op mag rijden wordt je kenteken gescand door een medewerker en die ziet dan of je een tolbadge hebt of dat je geregistreerd bent met je kenteken. Het kan zijn dat je voor in de rij staat maar niet als eerste de ferry op mag. Dit heeft te maken met het soort voertuig dat je rijdt. Ze proppen de ferry zo vol mogelijk en het kan dus zijn dat jouw formaat camper beter niet vooraan kan staan.

Let goed op de aanwijzingen van het personeel en volg die ook op, ze willen de ferry zo snel mogelijk volladen en wat voor hen logisch is, is dat misschien voor jou helemaal niet. Ik moest bijvoorbeeld onder een soort balkon parkeren waarvan ik dacht dat deze ons dak zou raken. Gelukkig doen deze mensen dit werk niet voor het eerst en paste ik makkelijk met ons bussie onder dat balkon.

Vol is ook echt vol. Als je zeker wil weten dat je met een ferry mee kan varen, zorg dan dat je vroeg aanwezig bent om in de rij te gaan staan. Wij zijn 1 keer zelfs al ’s avonds in de rij gaan staan om voor de volgende ochtend een plekje op de ferry te hebben. We hebben heerlijk rustig geslapen en toen we wakker werden stond de rij zo goed als vol. Geen slechte beslissing dus.

Tolwegen

Ik vind zelf dat Noorwegen het heel slim doet met tolwegen. Hier worden de kosten voor nieuwe bruggen, wegen en tunnels betaald door tolheffingen. Als het bedrag is terug dan de tol is weg. Noorwegen kent veel tolwegen maar onze ervaring is dat die vooral in het zuiden zijn. In het noorden (vanaf Lofoten) zijn tolwegen makkelijk te ontwijken, wij hebben maar één keer op een tolweg gereden in het noorden en dat kostte ook maar €0,82 om precies te zijn.

Er zijn drie opties om tol te betalen. De duurste versie is dat je gewoon doorrijdt op de weg. Er hangen camera’s boven de weg die jouw kenteken registreren en binnen 1-2 maanden krijg je een factuur thuis gestuurd. Zoals wij die rekening van €0,82 ook via post.nl hebben gekregen. Dit kan overigens tot een jaar duren. Het bedrag voor de tol staat trouwens vermeld op een bord langs de weg.

Om te voorkomen dat je ergens te veel of te weinig betaald kun je je voertuig vooraf registreren op epass24.com. Hierbij staat na afloop van elke maand een factuur klaar in je account en het bedrag wordt automatisch afgeschreven van je creditcard. Zo kan je makkelijk bijhouden hoeveel jouw uitgaven aan tolwegen zijn.

Het is ook mogelijk om een tolkastje van te voren aan te schaffen en deze achter het voorraam van de camper te plakken. Met zo’n kastje krijg je korting op de tol en dat betekent ook dat deze optie de goedkoopste versie is om tol te betalen. Deze tolbadge is online verkrijgbaar bijvoorbeeld bij AutoPass, hier vind je een overzicht van verschillende leveranciers voor toldiensten.

Parkeren

Qua parkeren zijn er niet heel veel regels dus het zou niet moeilijk moeten zijn om dit te onthouden. Maar je moet er wel rekening mee houden dat naast toeristische attracties of in grotere steden het parkeren niet gratis is. De tarieven voor parkeerplekken bij de beroemdste hikes zijn erg hoog. Bijvoorbeeld de hikes naar Kjeragbolten, Preikestolen en Trolltunga mag je ongeveer €20 – €30 betalen voor een dag. Er zijn natuurlijk wel een paar gratis plekken in de buurt maar dan moet je nog verder lopen.

Parkeren binnen 20 m van een taxistandplaats of een tram- of bushalte is verboden. Je camper parkeren op voorrangswegen waar de maximum snelheid hoger is dan 50 km/h mag ook niet en als laatste mag je niet parkeren langs een doorgetrokken witte lijn en op passeer plaatsen. Die doorgetrokken witte lijn is iets om goed rekening mee te houden aangezien wij in Nederland daar wel mogen parkeren.

Wat moet je verplicht meenemen als je met de camper gaat rijden in Noorwegen?

  • Een WA-verzekering is verplicht voor alle voertuigen
  • Geldig paspoort/(ID)identiteit card, kentekenbewijs van het voertuig en rijbewijs
  • Een rode gevarendriehoek en minimaal één geel fluorescerend hesje zijn onmisbaar bij pech
  • Het is aangeraden om ook in de lente en herfst sneeuwkettingen mee te nemen.
  • Het gebruik van winterbanden of spijkerbanden in de winter is echt een must.
  • Voor honden: EU-dierenpaspoort, gechipt en geregistreerd, inenting tegen rabiës, bewijs van de dierenarts voor ontworming tegen vossenlintworm, tekentang, vlooien- en tekenmiddel. Is jouw hondje ooit een zwerfhond geweest of uit het asiel gehaald? Dan moet je kunnen aantonen dat jij al minstens 6 maanden de eigenaar bent van je hond.

Ik heb onze ervaringen gedeeld en mijn best gedaan om juiste informatie te geven maar natuurlijk kan ik een foutje gemaakt hebben. Zie je iets wat onjuist is of wil je jouw ervaringen delen? Laat gerust een opmerking achter. Ik wens je een hele goede reis en heel veel plezier in Noorwegen.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *