Met de camper rijden in Zweden? Dit is wat je moet weten.

Alle informatie voor jouw camper reis in Zweden

Camper rijden Zweden

Zweden is een echt kampeerland dankzij het “allemansrätten” oftewel het allemansrecht. Er zijn dan ook veel mensen die een rondreis maken in Zweden met de camper of een caravan. Tijdens onze reis door Zweden zagen we met grote regelmaat een camper voorbij rijden of geparkeerd staan langs .

Dankzij de doorgaans goede wegen en het rustige verkeer vond ik het een genot om in dit schitterende land met de camper rond te rijden.

Ontdek in dit artikel waar je op moet letten op de Zweedse wegen en hoe de Zweedse automobilisten zich gedragen in het verkeer.

Zweedse automobilisten in het verkeer.

Over het algemeen viel het mij op dat het gezegde “een heer in het verkeer” voor bijna alle Zweedse automobilisten geldt. De doorsnee zweed rijdt rustig en is totaal niet gehaast. Zelfs als je langzamer rijdt dan de maximumsnelheid wordt je weinig ingehaald. Als je al ingehaald wordt dan wachten ze doorgaans rustig op het moment dat het veilig en overzichtelijk kan.

In Zweden wordt veel gebruik gemaakt van wegversmallingen om de snelheid te minderen. Als je iemand voor laat gaan bij zo’n versmalling wordt er bijna altijd vriendelijk bedankt. Je wordt trouwens ook vaak netjes voorgelaten.

Op het moment dat je een foutje maakt wordt er ook niet meteen getoeterd of de middelvinger opgestoken. Zoals ik al zei zijn de Zweden over het algemeen heerlijk relaxed en het is echt heerlijk om in Zweden met je camper te rijden.

Verkeersborden

De verkeersborden zijn in Zweden grotendeels hetzelfde als in Nederland met één grote uitzondering. De borden zijn geel/rood in plaats van wit/rood. Dit komt omdat geel beter te zien als er sneeuw ligt. 

Zweden heeft wel een aantal borden die Nederland niet kent. De meeste spreken voor zich zoals het gevarenbord met een sneeuwscooter of sledehonden erop. Maar er zijn een aantal borden waarvan het wel handig is om die van tevoren te kennen.

Blauw bord met witte M; Het bord met de witte M (mötesplats) betekent dat daar een passeer plaats is. Deze staan vaak op de smallere (grind) wegen. Het is mij wel op gevallen dat de weg niet altijd echt breder is bij zo’n bord.

Blauw bord met camera; Dit bord geeft aan dat er binnen een paar honderd meter een flitspaal staat. Verderop in dit artikel ga ik uitgebreider in op de flitspalen in Zweden.

Bord met een ⌘-teken; Ik dacht in het begin steeds dat het een knooppunt betekende. Niets is minder waar. Dit bord geeft aan dat er een bezienswaardigheid is. Dit teken zie je op allerlei soorten borden maar de betekenis blijft hetzelfde.

Verkeersbord Zweden

Heb jij enig idee wat dit blauwe en gele bord betekenen? Ik had geen flauw benul toen ik deze voor het eerst tegen kwam. De borden hebben in ieder geval wel allebei dezelfde betekenis. Om eerlijk te zijn snap ik niet dat er voor deze opzet gekozen is want ik vind hem nog steeds lastig.

  • De witte of zwarte tekst zonder haakjes geeft werkdagen aan, behalve als deze een dag voor of op een feestdag valt.
  • De witte of zwarte tekst tussen haakjes betekent zaterdag en de dag voor een feestdag.
  • De rode tekst is voor zondagen en alle landelijk erkende feestdagen.

In dit geval zijn de tijden dus het hele jaar hetzelfde zonder uitzonderingen.

Flitspalen

Als je in Zweden met de camper aan het rijden bent dan kom je ongetwijfeld flitspalen tegen. Ze staan meestal op doorgaande wegen bij kruispunten of in steden of dorpjes. Alle flitspalen die wij gezien hebben werden van te voren kenbaar gemaakt door het blauwe bord met een witte camera erop. Boven dit bord wordt ook de maximum snelheid aangegeven en soms wordt dit bij de camera zelf ook nog eens gedaan

Soorten flitspaal

Wij zijn maar één soort flitspaal tegen gekomen. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat er geen andere soorten zijn. De flitspaal die wij tegen zijn gekomen zie je op de foto. 

Mobiele flitser hebben wij niet gezien maar volgens het internet zijn deze er wel. Niet zoals wij die kennen vanuit Nederland maar het lijkt op een normale paal die op een aanhanger staat.

Flitspaal verklikker

Het is verboden om met een radardetectie systeem in je camper te rijden in Zweden. Het is wel toegestaan om GPS apparatuur te gebruiken die de informatie uit een POI (openbare databank) haalt. Niet dat je dat nodig hebt want bijna alle flitsers worden netjes aangegeven.

Flitspaal Zweden

Waar moet je op letten als je gaat tanken in Zweden?

Als je met de camper naar Zweden gaat houdt er dan rekening mee dat er veel minder tankstations te vinden zijn dan in Nederland. In de (grote) steden vind je wel tankstations maar langs de uitgestrekte wegen kom je ze bijna niet tegen.

Zorg dus voor genoeg brandstof in je tank wanneer je in Zweden een rondreis gaat maken.

De prijs van brandstof verschilt per regio en soms per stad/dorp. Wij hebben verschillen gezien van omgerekend 20 cent tussen twee dezelfde tankstations die op nog geen 10km van elkaar lagen. E5 (euro95) en B7 (diesel) zijn bij alle tankstations goed verkrijgbaar en soms is het mogelijk om een variant van deze brandstoffen te tanken.

Het tanken zelf werkt hetzelfde als in Nederland. Je betaald vooraf bij de pomp zelf of achteraf bij de kassa. Soms moet je van te voren kiezen wat je wil doen. Mijn tip is dan ook om de taal eerst te wijzigen naar een taal die je begrijpt zodat je niet een half uur staat te klooien bij de pomp.

LPG is erg slecht verkrijgbaar bij de pompstations. Heb je LPG nodig zoek dan van te voren uit welke tankstation LPG leveren.

Rotondes

Rotondes die aangemerkt zijn als een rotonde met het bekende rotonde bord werken zo goed als hetzelfde als in Nederland. Verkeer op de rotonde heeft voorrang.

Er zijn ook kruispunten met een cirkel op het wegdek maar zonder het rotonde bord. Dit is geen rotonde maar een kruispunt. Verkeer van rechts heeft daar dan ook voorrang. Het rotonde bord staat trouwens niet altijd op de rotonde zelf maar ook naast de weg voordat je de rotonde op rijd.

Hoe zijn de wegen in Zweden om op te rijden met de camper?

De wegen in zuid Zweden zijn een genot om op te rijden met de camper. Bijna alle wegen zijn in goede staat en zelfs de grind wegen zijn prima om over heen te rijden. Uiteraard zijn er ook wegen waar de nodige hobbels in zitten maar maar vergeleken met Italië stelt dat niets voor. Wij hebben over een bospad gereden die in betere conditie was dan de gemiddelde Italiaanse weg.

Een puntje van aandacht is de belijning. Het viel mij op dat de belijning soms (tot regelmatig) slecht zichtbaar is. Houd daarom de verkeersborden goed in de gaten.

In noord Zweden zijn de wegen een ander verhaal. De wegen zijn over het algemeen goed maar je komt ook zeker stukken tegen waarbij je flink door elkaar geschut wordt. In het noorden zijn ook veel meer grindwegen en deze zijn een stuk slechter dan in het zuiden. Je moet hier echt goed opletten want ze zitten vol kuilen en rijsporen.

Grindweg zweden

Tijdens onze reis in noord Zweden waren er veel wegwerkzaamheden op de provinciale wegen. Op zich geen probleem maar ze halen het asfalt over een aantal kilometer gewoon weg. Je rijdt dan op de onderlaag en dat is grind. Wij hebben kilometers over de grindlaag gereden met ongeveer 20km/uur in plaats van 90km/uur.

Als er wegwerkzaamheden zijn wordt er regelmatig gebruik gemaakt van stoplichten. Er rijdt dan ook vaak een speciale volgauto die je moet volgen. Deze geeft de snelheid aan en waar je op de weg moet rijden.

In Zweden worden niet alle wegen onderhouden door de regering. Als je op zo’n weg komt wordt dit netjes aangegeven met onder andere het tekstbord ” Här slutar allmän väg” dit betekent “hier eindigt de openbare weg”. Soms worden de wegen ook aangeduid met het tekstbord “enskild väg” wat eigen weg betekent.

Je mag wel gewoon op deze wegen rijden. Deze wegen worden onderhouden door particulieren of verenigingen die hier een vergoeding voor krijgen. Zo kan het voorkomen dat de ene weg beter onderhouden is dan de andere.

Zweden is een groot land waar de wegen dwars door de natuur lopen. Let goed op wilde dieren die plotseling de weg over steken. Vooral vroeg in de ochtend en later op de avond steken wilde dieren de wegen over maar ook gewoon overdag.

Wij hebben meerdere keren meegemaakt dat rendieren die lekker in de berm liepen te grazen, plotseling overstaken of lekker op de weg gingen lopen. Verminder dus je snelheid als je dieren in de berm ziet.

In- en uitvoegstroken

De in- en uitvoegstroken in Zweden zijn heel apart. Op sommige plekken zijn er normale korte invoegstroken. Op andere plekken wordt de invoegstrook een extra rijbaan. En op andere plekken is er helemaal geen invoegstrook maar staat er een stopbord en moet je gewoon wachten tot het veilig is om de weg op te rijden.

Op tweebaanswegen wijken automobilisten vaak uit naar de linker rijbaan maar dit gebeurd niet altijd. Doe voorzichtig en als je denkt dat het veilig is om de rijbaan op te rijden, trek dan zo snel mogelijk op naar een veilige snelheid.

De uitvoegstroken zijn eigenlijk hetzelfde als de invoegstroken. Soms lang en soms kort en andere keren moet je gewoon haaks afslaan. Ik heb mij laten vertellen dat je gebruik mag maken van de vluchtstrook (als deze er is) om af te slaan. Ik heb het zelden zien gebeuren dus of dat echt zo is weet ik niet. Geef in ieder geval tijdig aan dat je af wilt slaan zodat achter op komend verkeer daar op kan anticiperen.

Mag je in Zweden met je camper in een milieuzone rijden?

In Zweden zijn wij geen milieuzones tegen gekomen, maar ze zijn er wel. In meerdere steden zijn milieuzones die gelden voor bepaalde voertuigen. Het is lastig om te zeggen of jij met je camper de milieuzone in mag rijden.

Miljözon is het Zweedse woord voor milieuzone. Zie je dat woord staan check dan even of dit voor jouw camper geldt.

Voor zover ik gelezen heb is er in heel Zweden maar 1 straat waar dag en nacht een milieuzone van kracht is. Dat is de straat Hornsgatan in Stockholm. Hier mag je alleen met EURO 5 of EURO 6 norm rijden.

Tolwegen

In Zweden is er eigenlijk maar één tolweg en dat is de brug van Denemarken naar Zweden. Maar in Stockholm en Göteborg hebben ze wel de trängelskatt oftewel de verkeersdruktebelasting. Wat eigenlijk hetzelfde is als een tolweg maar het werkt net iets anders.

Lege weg Zweden

Sontbrug

Aan de Zweedse kant van de Øresundsbron (Sontbrug tussen Denemarken en Zweden) staan tolpoortjes en daar moet betaald worden. De tarieven zijn uiteraard niet voor alle voertuigen hetzelfde maar ook de terug reis is goedkoper. Je kunt er met een pinpas of creditcard betalen maar ook cash met euro’s, Deense kronen of Zweedse kronen.

Het is ook mogelijk om online tickets te kopen. Kijk op de site van Sontbrug om de actuele prijzen te bekijken. Het is ook mogelijk om een Bropas contract af te sluiten en dan krijg je 50% korting op de tolheffing. Voor de Bropas betaal je jaarlijks ongeveer €45,-.

Trängelskatt

De trängelskatt is een verkeersdruktebelasting op het gebruik van bepaalde bruggen in Stockholm en Göteburg. Je hoeft nergens te stoppen om te betalen want de rekening krijg je netjes thuis gestuurd. De kosten voor het gebruik van de bruggen( en enkele wegen) is per voertuig type en tijdstip verschillend.

De belasting wordt alleen geind op werkdagen. In het weekend, in de maand juli en op feestdagen hoeft niet betaald te worden.

Snelheidslimiet

Zweden heeft ongeveer dezelfde snelheidslimieten als Nederland. Het fijne aan Zweden is dat de snelheid overal duidelijk wordt aangegeven maar er geldt ook standaard snelheid tenzij anders aangegeven. In de bebouwde kom mag je soms bijvoorbeeld ook 70 km/uur rijden.

Camper weegt minder dan 3500 kilo.Camper weegt meer dan 3500 kilo.
– Auto/snel weg 110 (90-120) km/uur
– Binnen de bebouwde kom 50 (30-70) km/uur
– Buiten de bebouwde kom 70 (60-100) km/uur
– Auto/snel weg 110 (90-120) km/uur
– Binnen de bebouwde kom 50 (30-70) km/uur
– Buiten de bebouwde kom 70 (60-100) km/uur
Let op; is jouw camper geregistreerd als bedrijfswagen dan kunnen er andere limieten gelden
Snelheid camper rijden Zweden

Parkeren

Er zijn een aantal parkeerregels waar je je aan moet houden. Zo mag je officieel niet tegen het verkeer in parkeren. Oftewel de neus van de camper kijkt met het verkeer mee. Parkeren binnen 30 meter van een kruispunt is verboden. Stilstaan (en parkeren) is verboden binnen 10 meter van een kruising en van een oversteekplaats voor fietsers of voetgangers.

Op parkeerplaatsen staan vaak borden met allerlei teksten en uitzonderingen die je misschien niet altijd begrijpt. Ons advies is om het gewoon even te vragen aan iemand die daar ook parkeert. De meeste Zweden spreken Engels en ze zijn niet te beroerd om je even te helpen.

Om je op weg te helpen heb ik een lijstje gemaakt met teksten die je tegen kan komen.

  • p-skiva = parkeerschijf
  • tim = uur
  • övrig tid avgift = overige tijden betaald
  • dygn = dagen
  • grön zon = groene zone

Wat moet je verplicht meenemen als je met de camper gaat rijden in Zweden?

In Zweden is er eigenlijk maar één ding verplicht om heel het jaar bij je te hebben in de auto of camper en dat is degevarendriehoek. Zorg ervoor dat deze binnen handbereik ligt. Hij mag bijvoorbeeld niet in de kofferbak liggen. Het is natuurlijk verstandig om ook een veiligheidshesje bij je te hebben.

Plan je camperreis in Zweden met onze camperroutes in dit artikel.

Winterregels

Zweden is een land met veel regels en uitzonderingen als het gaat om de regels in de winter. Let dus goed op en doe van te voren zelf uitgebreid onderzoek naar de betreffende regels in het gebied of de periode wanneer je met de camper in Zweden wil gaan rijden.

Winterbanden zijn tussen 1 december en 31 maart verplicht bij winterse omstandigheden. Zijn er geen winterse omstandigheden dan zijn winterbanden niet verplicht. In discussie gaan met de politie of het wel of niet een winterse omstandigheid is heeft geen nut. De politie heeft in dit geval gelijk.

Bij winterse omstandigheden is het verplicht om ruitenvloeistof met antivries te gebruiken en je moet eensneeuwschepbij je hebben. Vreemd genoeg is het in Zweden niet verplicht omsneeuwkettingenbij je te hebben in de winter. Je mag de sneeuwkettingen uiteraard wel gebruiken als je in Zweden met de camper in winterse omstandigheden gaat rijden.

Ik heb onze ervaringen gedeeld en mijn best gedaan om juiste informatie te geven maar natuurlijk kan ik een foutje gemaakt hebben. Zie je iets wat onjuist is of wil je jouw ervaringen delen? Laat gerust een opmerking achter. Ik wens je heel veel plezier in Zweden.

Misschien vind je dit ook leuk

Één reactie op “Met de camper rijden in Zweden? Dit is wat je moet weten.

  1. Goedendag, bedankt voor uw uitgebreide info. Ik zocht eigenlijk info over de hellingen van de wegen. We hebben een grote caravan en vragen ons af of je met een voor Nederlandse begrippen gewone auto daar de bergen in kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *