Meer zelfvertrouwen krijgen? 7 tips die jou helpen

Geef je zelf vertrouwen een boost

be positive

Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste eigenschappen die je helpt om je dromen waar te maken. Ben jij angstig dat alles mis gaat of ben je niet tevreden met jezelf? Laat de eisen van de samenleving je niet beïnvloeden. Doe waar je gelukkig van wordt en wat je heel graag wilt. Niemand is perfect en dat is ook niet mogelijk. We zijn geboren om echt te zijn en niet om perfect te zijn. Wees gewoon jezelf. Met dit artikel wil ik jou graag een positieve boost geven en ik geef tips waardoor jij meer zelfvertrouwen gaat krijgen.

Waarom is het belangrijk om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Gebrek aan zelfvertrouwen is niet natuurlijk en leidt altijd terug naar een verandering of gebeurtenis op een bepaalde leeftijd. Niemand van ons is met weinig zelfvertrouwen geboren. Alles wat je vanaf je geboorte tot nu toe hebt meegemaakt heeft effect gehad op je zelfvertrouwen. Alle woorden van je leraren, ouders, vrienden, vriendinnen…. en jezelf natuurlijk.

Zelfvertrouwen zit vanbinnen, niet van buiten en werkt door in elke situatie in je leven. Door het ontwikkelen van je zelfvertrouwen krijg je automatisch een beter gevoel over jezelf. Je krijgt meer plezier in wat je doet, krijgt meer energie en betere resultaten in je leven. Je wordt spontaner, zelfverzekerder, gemotiveerder en gelukkiger. Hierdoor zit je beter in je vel, je twijfelt veel minder en je bent tevredener met de keuzes die je maakt.

Jij hebt je eigen kracht, de kracht waarmee je geboren werd. Gebruik die kracht, richt je energie en gedachten op dingen die je heel graag wilt voor jezelf en in je leven.

Meer zelfvertrouwen krijg je door oefeningen te doen. Dit is logisch want je moet jezelf weer leren vertrouwen, dit kun je stap voor stap doen en in je eigen tempo maar blijf zeker niet stil staan.

vraag jezelf hoe je meer zelfvertrouwen gaat krijgen

7 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen:

Wees eerlijk en stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Heb jij het gevoel dat je nog niet de persoon bent die je graag zou willen zijn?
 • Heb jij dromen maar durf je de stappen ervoor niet te zetten?
 • Zit jij lekker in je vel?
 • Wil jij meer zelfrespect?
 • Kan jij nog niet helemaal jezelf zijn op jouw werk of in je privéleven?
 • Ben jij regelmatig onzeker?
 • Maak jij je druk om wat anderen van je denken?
 • Wil jij meer uit je leven halen?

Als jij één van deze vragen met JA beantwoord hebt dan is het tijd voor actie! Hieronder heb ik 7 tips die jou helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

1. Denk positiever

Goede kans dat je geen idee hebt hoe vaak je negatieve gedachten hebt en hoe dat jou beïnvloedt. In het kort gezegd; negatief denken kan een gebrek aan zelfvertrouwen, besluiteloosheid, twijfelen, piekeren en angst veroorzaken. Hoe meer je negatieve gedachten toelaat, hoe groter de kans is dat je een lager zelfvertrouwen voor jezelf creëert. Waardoor je meer problemen dan kansen ziet.

Wil jij meer kansen en minder problemen in je leven? Programmeer dan je gedachten opnieuw en denk positiever. Als je positiever denkt ben je zelfverzekerder en duidelijker. Je focust beter en je neemt makkelijker beslissingen.

Wat ik ook heel belangrijk vind is dat je meer durft. Je durft weer in actie te komen. Bijvoorbeeld in actie komen om je dromen waar te maken want met een positieve mindset ga je in plaats van problemen de kansen en de mogelijkheden zien.

2. Accepteer jezelf en geloof in jezelf

Leer om jezelf te accepteren en jouw zelfvertrouwen wordt sterker. Accepteer je fouten, je successen, je lichaam, je verleden, je eigenschappen, alles wat er in je op komt.

Het kan best lastig zijn om jezelf te accepteren vooral als je niet helemaal tevreden bent of een negatief beeld over jezelf hebt. Probeer die negatieve punten te veranderen naar een positief beeld. Zo ben je minder gevoelig voor de kritiek van andere mensen en accepteer je jezelf makkelijker.

Herontdek en geloof in jezelf, accepteer stap voor stap wie jij bent. Begin bij je sterke punten en de dingen waar jij trots op bent. Eindig met je zwakke punten en wat je niet leuk vindt aan jezelf. Accepteer dat allemaal. Jouw zelfvertrouwen is compleet als jij je bewust bent van jezelf en jij jezelf helemaal accepteert zoals je bent en daardoor de vrijheid hebt om jezelf te zijn.

happyvantour in Portugal

3. Geef complimenten aan jezelf en gebruik affirmaties

Door een compliment voel je je tevreden en waardeer je wie je bent. Het is als een boost voor je zelfvertrouwen. Geef elke dag minimaal één positief compliment aan jezelf. Het maak niet uit wat je zegt als het maar positief is. Hoe meer, hoe beter.

Geef jezelf bijvoorbeeld ‘s morgens een positief compliment als je in de spiegel kijkt zoals; “Ik ben trots op mijzelf”. Hierdoor begin je je dag met een goed gevoel. Hoe meer complimenten je jezelf geeft, hoe meer je leert om jezelf te waarderen en dat is het begin van meer zelfvertrouwen krijgen. Maak tijd voor jezelf en waardeer wie jij bent.

Hierbij wil ik graag melden dat een compliment van een ander vaak nog krachtiger is. Waardeer het compliment dat een ander je geeft en neem het compliment aan in plaats van het weg te wuiven.

Gebruik positieve affirmaties, deze helpen je om de negatieve denkpatronen om te buigen naar een positieve overtuiging. Alles wat je aandacht geeft groeit. De kracht van onderstaande korte zinnetjes zit in de herhaling. Herhaal dit soort korte zinnetjes meerdere keren per dag. Zo beïnvloed je jouw eigen gedachten op een positieve manier en zal je meer zelfvertrouwen krijgen, word je gelukkiger, energieker en positiever.

5 Positieve affirmaties voor meer zelfvertrouwen

 • Ik accepteer en houd van mezelf
 • Ik ben gezond en zorg goed voor mezelf
 • Ik heb vertrouwen en geloof in mezelf
 • Ik ben rustig, ontspannen en geduldig
 • Ik lach graag en veel
 • Ik heb de kracht om het beste uit mezelf te halen

4. Oordeel niet maar waardeer het

Zoals complimenten positief zijn voor je zelfvertrouwen is oordelen juist negatief. Oordelen is menselijk maar zorg dat je weet waar de grenzen zijn. Te veel en snel oordelen heeft meer effect op jezelf en de ander dan je je wellicht realiseert. Oordelen brengen immers negatieve effecten met zich mee en vanwege die negatieve effecten kan jij niet verder groeien in je leven. Het gaat ten kostte van je zelfvertrouwen, je relaties en je geluk.

Hoe minder jij anderen en jezelf veroordeelt, hoe beter jij je voelt en hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Focus op de goede en de positieve dingen in jezelf en in de mensen om je heen. Oordeel niet maar waardeer het. Dit geeft een soort ontspanning waardoor je jezelf en andere mensen makkelijker accepteert en waardeert. Zo krijg je betere relaties met mensen en word je gelukkiger.

5. Vier je successen op jouw eigen manier

Je successen vieren is een super belangrijk punt voor meer zelfvertrouwen. Je hebt hard gewerkt om iets te bereiken, maak dat niet kleiner dan het is. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein een succes is, VIER HET! Vier het op een manier die op dat moment bij jou past. Koop een fles champagne, ga lekker uit eten met je vriend/vriendin of ga languit op de bank netflixen. Het gaat erom dat jij trots bent op wat je bereikt hebt en je jezelf daar bewust van maakt.

Het vieren van succes is ook motiverend. Je raakt gemotiveerd om dit resultaat nogmaals te behalen of zelfs te verbeteren. Successen zijn mooie momenten in het leven en het is gewoon prettig om jezelf succesvol te voelen. Vier je succes en geef je zelfvertrouwen een opkikker…

6. Leef vandaag

Stop met piekeren over wat er in de toekomst kan gebeuren. Hoe meer je je bezighoudt met de toekomst hoe onzekerder je wordt. Onzekerheid is het gevoel dat je geen controle hebt en over de toekomst heb je nu eenmaal geen controle. Natuurlijk is het heel belangrijk dat je weet wat jouw dromen zijn en wat je wilt in je toekomst. Maar focus op wat je vandaag kunt doen voor je doel.

meer zelfvertrouwen krijgen

Als je nu alles onder controle hebt dan komt het met toekomst ook wel goed. Je moet meer zelfvertrouwen creëren voor vandaag zodat je meer vertrouwen in de toekomst krijgt. Bedenk wat je vandaag kan doen, wat je vandaag gaat kiezen en wat je vandaag gaat ondernemen. Doe vandaag iets waar je morgen trots op kan zijn.

7. Straal vertrouwen uit

Wat ik hiermee bedoel? Als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen zorg dan dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Ik vind dit de makkelijkste tip om uit te voeren, zorg goed voor jezelf en kleed jezelf leuk aan.

Zorg ervoor dat je je goed voelt in je lichaam. Dus ga naar de kapper als je je kapsel zat bent of ga sporten en eet gezond als je wilt afvallen. Koop nieuwe kleren of iets anders waarvan jij gelukkig wordt.  

Stop met de gedachten ’ik heb geen tijd’ of ’ik verdien het niet’. Jij verdient het zeker dus maak tijd vrij voor jezelf.

Het is ook belangrijk om je lichaamstaal open te houden en niet gesloten. Zorg voor een open houding als je met iemand in gesprek bent. Sla je armen niet over elkaar maar leun in de richting van je gesprekspartner. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten en te staan. De manier waarop je jezelf presenteert, zegt heel veel over wie je bent.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft en dat je het de moeite waard vond om te lezen. Ik ben benieuwd naar je mening dus heb je vragen of wil je graag iets kwijt? Schroom niet om een berichtje te plaatsen.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *