Wat zijn altcoins?

Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele valuta’s die cryptografie gebruiken voor beveiliging. Bitcoin, vaak aangeduid als de oorspronkelijke cryptocurrency, heeft de weg vrijgemaakt voor een hele reeks andere virtuele valuta’s. Deze cryptocurrencies, die niet Bitcoin zijn, worden gezamenlijk ‘altcoins’ genoemd, wat een samentrekking is van “alternatieve coins”.

De term ‘altcoin’ is ontstaan als een manier om elke cryptocurrency die niet Bitcoin is, te beschrijven. Dit is vooral omdat Bitcoin de eerste succesvolle, gedecentraliseerde en op blockchain gebaseerde digitale valuta was. Veel van deze altcoins presenteren zich als verbeterde versies van Bitcoin, met de belofte om bepaalde tekortkomingen van Bitcoin aan te pakken. Ze kunnen variëren op het gebied van transactiesnelheid, distributiemethoden, consensusmechanismen, en meer.

Verscheidenheid aan Altcoins

Altcoins kunnen grofweg in enkele categorieën worden ingedeeld op basis van hun functionaliteit en het doel waarmee ze zijn gemaakt:

  1. Proof-of-Work en Proof-of-Stake Altcoins: De eerste golf van altcoins was voornamelijk gebaseerd op hetzelfde framework als Bitcoin: ze werden gemined door gebruikers met behulp van proof-of-work. Later werden nieuwe cryptocurrencies ontwikkeld die het proof-of-stake model gebruikten of een combinatie van beide, wat energie-efficiënter is.
  2. Stablecoins: Dit zijn coins die hun waarde koppelen aan bestaande valuta’s zoals de Amerikaanse dollar. Ze zijn bedoeld om de prijsstabiliteit van traditionele valuta’s te bieden, terwijl ze de voordelen van cryptocurrencies behouden.
  3. Utility Tokens: Deze coins geven gebruikers toegang tot een bepaald product of dienst binnen een bepaald platform. Ze worden vaak verkocht in Initial Coin Offerings (ICO’s) voordat een project is gelanceerd.
  4. Privacy Coins: Deze altcoins richten zich op het bieden van transacties met verbeterde privacy en anonimiteit in vergelijking met Bitcoin. Voorbeelden zijn Monero en Zcash.

Waarom bestaan Altcoins?

Hoewel Bitcoin als pionier wordt beschouwd in de wereld van cryptocurrencies, heeft het enkele beperkingen. Verschillende altcoins zijn ontwikkeld om die tekortkomingen te verbeteren of om geheel nieuwe functionaliteiten te bieden. Sommige altcoins richten zich op supersnelle transacties, sommige bieden strengere privacy, en andere kunnen volledig nieuwe use cases bedenken die verder gaan dan louter financiële transacties.

Het is ook belangrijk op te merken dat de blockchain-technologie, die ten grondslag ligt aan de meeste cryptocurrencies, een veel breder scala aan toepassingen heeft dan alleen digitale valuta’s. Veel altcoins zijn gecreëerd om deze nieuwe toepassingen te benutten, van slimme contracten tot gedecentraliseerde applicaties en verder.

Dit artikel vind je misschien ook wel interessant!