Wat is een chemisch toilet?

Een chemisch toilet is een speciaal soort toilet ontworpen om menselijke uitwerpselen op te vangen en tijdelijk op te slaan. Dit soort toilet is bijzonder nuttig in situaties waar een traditioneel toilet met doorspoeling niet praktisch is, zoals in campers, caravans, boten, en zelfs op sommige outdoor-evenementen zoals festivals of kampeertochten (zoals dixi’s).

Het ontwerp van het chemisch toilet bestaat over het algemeen uit twee belangrijke onderdelen: de pot en de cassette. De pot is het bovenste gedeelte en dient als de zitting waarop je plaatsneemt. Hoewel de pot qua vormgeving enigszins kan verschillen van een traditioneel westers toilet, is de basiswerking hetzelfde: het biedt een plek waar iemand zijn of haar behoefte kan doen.

De tweede onderdeel, de cassette, speelt een cruciale rol in het systeem. De cassette is het onderste gedeelte van het chemisch toilet en fungeert als een opslagtank voor de uitwerpselen. Het unieke aspect van dit toilet is de toevoeging van een speciale chemische vloeistof in de cassette. Deze vloeistof heeft als primaire functie om vaste stoffen af te breken tot een meer beheersbare massa. Bovendien helpt de chemische vloeistof ook om onaangename geurtjes te neutraliseren, wat een groot voordeel is in gesloten ruimtes zoals een camper of caravan.

Een voordeel van het chemisch toilet is de draagbaarheid van de cassette. Deze kan eenvoudig uit het systeem worden verwijderd om te worden geledigd op een daarvoor bestemde locatie, zoals een afvalverwerkingspunt of een speciaal daarvoor ingerichte chemische toilet legen plek bijvoorbeeld; op een camping.

De combinatie van de pot en de chemisch behandelde cassette zorgt voor zowel gebruiksgemak als effectieve afvalverwerking, terwijl de mogelijkheid om de cassette gemakkelijk te legen bijdraagt aan het algehele gebruiksgemak.

Het legen van de cassette is over het algemeen een eenvoudig en hygiënisch proces, waardoor het chemische toilet een praktische oplossing is voor mobiele of tijdelijke verblijven.

Klik hier om een uitgebreid artikel te lezen over hoe wij het chemisch toilet gebruikten.