Wat is een cassette?

Een cassette is de tank onder een chemisch toilet. Een cassette functioneert als opslagreservoir in een chemisch toilet ( zoals bij bijvoorbeeld de Porta Potti ) en is bedoeld om fecale materie en spoelwater op te vangen. In veel gevallen wordt deze cassette aangeduid als een ‘zwartwatertank’. Een term die zijn oorsprong vindt in de scheepvaart en camperindustrie om te verwijzen naar tanks die afvalwater bevatten. 

Het gebruiksgemak van de cassette is niet te onderschatten, vooral omdat chemische toiletten vaak worden ingezet op locaties waar traditionele sanitaire voorzieningen ontbreken of niet mogelijk zijn.

De cassette is zo ontworpen dat deze met minimale moeite uit het chemische toilet kan worden verwijderd. Hiervoor wordt doorgaans een speciaal luikje gebruikt, dat de toegang tot de tank vergemakkelijkt. Er zitten ook vaak wieltjes met een hendel op de cassette en ziet er uit als een kleine koffer. Dit is erg handig. Zo kan je de tank eenvoudig transporteren naar een locatie waar deze hygiënisch geleegd kan worden.

Het legen van een cassette tank

Een ander belangrijk aspect van de cassette is de capaciteit. Afhankelijk van het gebruik en het specifieke model van het chemisch toilet, kan de tank een verschillende hoeveelheid afvalwater bevatten. Het is dus belangrijk om te weten wanneer de tank bijna vol is en tijdig actie te ondernemen. Vaak is de cassette voorzien van een indicator die aangeeft hoe vol de tank is, waardoor gebruikers een beter idee krijgen van wanneer het tijd is om deze te legen.

Voor het gebruik van een chemische toilet gebruik je chemische vloeistof. Deze vloeistoffen doe je in de cassette of in de spoelwatertank van de wc. Dit is belangrijk want deze vloeistof zorgt ervoor dat de inhoud van de tank afbreekt. Het legen van een chemische toilet mag je alleen bij een daarvoor bestemde locatie doen. Er zijn heel veel gratis en betaalde officiële plaatsen zoals campings of gratis camperplaatsen waar een cassette geleegd kan worden.

Al met al is de cassette een cruciaal onderdeel van elk chemisch toilet. Hij is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en efficiëntie. Het maakt het eenvoudig om afvalwater op een veilige en hygiënische manier te verwijderen.

Klik hier om een uitgebreid artikel te lezen over hoe wij de cassette legen.