Wat is campertarief?

Het zogenoemde campertarief is de specifieke belasting die van toepassing is op campers in plaats van het standaardtarief voor motorvoertuigen, doorgaans aangeduid als wegenbelasting. De berekening van dit tarief wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder de specifieke fysieke eigenschappen van de camper.

Voor het verkrijgen van het campertarief moet een camper voldoen aan een reeks fysieke eisen die zijn vastgesteld door de belastingdienst. Deze eisen hebben vaak betrekking op de afmetingen van het voertuig, de inrichting en andere aspecten die het geschikt maken voor kamperen of langdurig verblijf.

Een volledige lijst van deze vereisten is beschikbaar op de website van de belastingdienst. Het is essentieel dat eigenaren deze criteria zorgvuldig raadplegen om te bepalen of hun voertuig in aanmerking komt.

Interessant is dat het tarief varieert afhankelijk van het gebruik van de camper. Als de camper puur voor privédoeleinden wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor vakanties of korte uitjes, is het campertarief aanzienlijk lager dan voor motorvoertuigen. In dit geval is het campertarief slechts een kwart van wat men normaal zou moeten betalen voor een vergelijkbaar voertuig dat niet als camper wordt geclassificeerd.

Deze korting is bedoeld om het gebruik van campers voor recreatieve doeleinden te stimuleren en om rekening te houden met het feit dat deze voertuigen vaak minder frequent op de weg zijn vergeleken met reguliere auto’s.

Half tarief

Als de camper echter ook voor andere doeleinden wordt gebruikt, zoals verhuur, dan geldt er een ander tarief. In dit geval wordt het campertarief vastgesteld op de helft van het normale tarief voor het voertuig. Dit is nog steeds een aanzienlijke besparing in vergelijking met het standaardtarief. Het weerspiegelt het gemengde gebruik van het voertuig en is dus hoger dan het tarief voor uitsluitend privégebruik.

Dit halve tarief geldt voor de perioden dat de camper wordt verhuurd. De rest van de tijd, als de camper voor privédoeleinden wordt gebruikt, geldt het lagere tarief van een kwart van het normale tarief.

Benieuwd waar je op moet letten als je een camper gaat kopen? Klik hier.