Wat is bitcoin?

Bitcoin, vaak afgekort als BTC, is een digitale valuta en een wereldwijd betalingssysteem. Het is de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency, wat betekent dat het werkt zonder een centrale bank of enkele beheerder. Bitcoin-transacties worden uitgevoerd via een peer-to-peer-netwerk. Hierbij handelen de gebruikers direct met elkaar zonder tussenpersonen.

Oorsprong

Bitcoin is geïntroduceerd in een whitepaper in 2008 door een anoniem persoon of groep personen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. In 2009 werd de Bitcoin-software uitgebracht, het netwerk en de eerste Bitcoins werden gecreëerd. Het idee was om een valuta te creëren die niet onder controle stond van enige overheid, niet kon worden gecensureerd en niet kon worden geïnflateerd door het bijdrukken van meer geld.

Technologie achter Bitcoin: Blockchain

Bitcoin maakt gebruik van een technologie genaamd “blockchain”. Een blockchain is een openbaar grootboek dat alle bevestigde transacties bevat. Deze technologie zorgt ervoor dat Bitcoin-transacties onomkeerbaar zijn en dat ze niet tweemaal kunnen worden uitgegeven.

Elke transactie wordt geverifieerd door netwerkknopen door middel van cryptografie en wordt vervolgens opgenomen in een nieuw “blok” dat wordt toegevoegd aan de blockchain. Ongeveer elke 10 minuten wordt er een nieuw blok gecreëerd, wat betekent dat het netwerk elke 10 minuten overeenstemming bereikt over de staat van alle Bitcoin-transacties.

Bitcoin als belegging

Vanwege zijn gedecentraliseerde aard, schaarste (er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins bestaan) en toenemende acceptatie als betaalmiddel, beschouwen veel mensen Bitcoin als een beleggingsmogelijkheid. De waarde van Bitcoin is echter zeer volatiel en kan sterk fluctueren.

Veiligheid en regulering

Terwijl Bitcoin werd geprezen om zijn privacy en beveiliging, heeft het ook kritiek gekregen vanwege associaties met illegale activiteiten en gebrek aan regulering. Echter, steeds meer landen en instanties werken aan het opstellen van regelgeving rondom cryptocurrencies.

Wil jij meer weten over bitcoin en cryptocurrency? Klik dan hier.