Wat is arganolie?

Arganolie is niet zomaar een olie; het is een olie dat wordt geprezen om zijn vele voordelen voor de gezondheid en schoonheid. De olie, vaak aangeduid als het “vloeibare goud” uit Marokko, heeft een rijke geschiedenis en traditie in de schoonheidsverzorging van de Marokkaanse cultuur. Maar wat maakt arganolie zo speciaal en waar komt het vandaan?

Herkomst en Productie

Arganolie is een plantaardige olie die zorgvuldig gewonnen wordt uit de vruchten/noten van de arganboom. De arganboom is uniek voor het zuidwesten van Marokko. Het is het enige land waar deze boom in het wild groeit. De productie van deze natuurlijke olie is een ambachtelijke vaardigheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dat gebeurd voornamelijk door de Marokkaanse vrouwen.

Het productieproces is arbeidsintensief. Na het handmatig plukken van de noten worden ze gedroogd, gepeld en vervolgens gebrand, waarna de olie uit de noten wordt geperst. Moderne technieken maken nu gebruik van persmachines. Dat zorgt voor een betere kwaliteit van de olie, maar ook voor een langere houdbaarheid.

Het is handig om te weten dat er twee soorten arganolie zijn; gebrande en koudgeperste. De koudgeperste versie, waarbij de pitten niet worden gebrand, behoudt meer voedingsstoffen en is daarom krachtiger. Als je op zoek bent naar de puurste en meest voedzame vorm van arganolie, dan is koudgeperst de beste keuze.

Voordelen van Arganolie

  1. Hydratatie: Arganolie is bekend om zijn vermogen om haar, huid en nagels te hydrateren en te verzorgen, waardoor ze zacht en glanzend blijven.
  2. Behandeling van huidaandoeningen: De olie kan helpen bij het behandelen van huidaandoeningen zoals acne en eczeem, dankzij de natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen.
  3. Huidbalans: De olie helpt de balans van de huid te herstellen door de natuurlijke olieproductie te reguleren.
  4. Striae: Door zijn hydraterende eigenschappen kan het de vorming van striae verminderen of zelfs voorkomen.
  5. Antioxiderend: De olie bevat krachtige antioxidanten die vrije radicalen bestrijden, wat bijdraagt aan een jeugdige en stralende huid.

Arganolie is een veelzijdige olie die meer biedt dan alleen schoonheidsvoordelen. Het rijke erfgoed, het handmatige productieproces en de unieke samenstelling maken het tot een waardevol product in de wereld van natuurlijke gezondheids- en schoonheidsverzorging. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke moisturizer, een behandeling voor huidaandoeningen, of gewoon een boost voor je schoonheidsroutine, arganolie kan een ideale keuze zijn.

pure arganolie

Benieuwd wat wij van arganolie vinden? Lees hier onze review over Arganwinkel.nl en hun pure arganolie.