Waarom een 200Ah lithium accu kopen in de camper?

Reizen met je eigen huisje op wielen biedt een unieke vorm van vrijheid en comfort. Maar om het leven in een camper zorgeloos te kunnen ervaren, is een betrouwbare energiebron heel belangrijk. Een 200Ah lithium (LiFePo4) accu biedt een efficiënte en duurzame oplossing voor energiebehoeften in de camper. In dit kennisbank artikel belicht ik onze ervaringen, de voordelen, vergelijk het met traditionele (lood) accu’s, en geef tips voor de installatie en onderhoud.

Voordelen van 200Ah lithium accu in de camper ( loodzuur accu vs lithium )

 • Lange levensduur: Een van de meest significante voordelen van een 200Ah LiFePo4 accu is de lange levensduur. Deze accu’s kunnen wel 2000-5000 laadcycli meegaan, afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik. Dit is aanzienlijk meer dan traditionele loodzuuraccu’s.
 • Efficiënte energieopslag: LiFePo4 accu’s staan bekend om hun hoge energiedichtheid. Dit betekent dat ze meer energie kunnen opslaan per kilogram gewicht vergeleken met andere accutypes. Voor campergebruikers betekent dit meer energieopslag zonder extra gewicht, wat belangrijk is voor voertuigen met gewichtsbeperkingen. LiFePo4 accu’s zijn lichter en compacter dan loodzuuraccu’s.
 • Prestatieverschillen: In vergelijking met traditionele loodzuuraccu’s, leveren LiFePo4 accu’s consistentere spanning en stroom, zelfs bij lagere ladingen. Dit zorgt voor een betrouwbare energievoorziening voor alle apparatuur aan boord.
 • Milieuvriendelijk: Lithium-ijzerfosfaat accu’s zijn milieuvriendelijker dan traditionele loodzuuraccu’s. Ze bevatten geen gevaarlijke materialen zoals lood en zwavelzuur, wat zowel voor de gebruiker als het milieu een voordeel is.
 • Sneller opladen: Een ander belangrijk voordeel is dat LiFePo4 accu’s sneller opladen dan traditionele accu’s. Dit is natuurlijk handig voor camperliefhebbers die vaak onderweg zijn en afhankelijk willen zijn van korte oplaadtijden.
 • Kosten op lange termijn: Hoewel de initiële kosten hoger zijn, is de levensduur van LiFePo4 accu’s aanzienlijk langer, wat ze op lange termijn kosteneffectiever maakt.

Inzicht in de technische installatie

Spanningsvereisten: Bij de installatie van een 200Ah lithium accu is het cruciaal om de spanningsvereisten van de camper te begrijpen. Deze accu’s werken doorgaans op een voltage van 12.8V, wat compatibel moet zijn met de apparaten in de camper.

Systeemintegratie: De integratie van de LiFePo4 accu in het bestaande elektrische systeem van de camper vereist zorgvuldige planning. Dit omvat het correct aansluiten van de accu op de(speciale lithium) laadregelaar, omvormer en andere elektrische systemen.

Veiligheid: Veiligheid is van het grootste belang bij de installatie. Het is belangrijk om een accubeheersysteem (BMS) te gebruiken om de accu te beschermen tegen overladen, diepe ontlading, oververhitting en kortsluiting.

Installatie en onderhoud van een 200Ah lithium accu in de camper

De installatie van een LiFePo4 accu vereist aandacht voor spanning, systeemintegratie en veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van een accubeheersysteem (BMS). Onderhoud is minimaal, maar regelmatige controle via de BMS van de individuele cel spanning blijft belangrijk.

 • Installatieproces: Het installatieproces van een 200Ah lithium accu in een camper kan complex zijn en vereist wat technische kennis. Het is soms raadzaam om een professional te raadplegen of de installatie door een specialist te laten uitvoeren als je niet zeker bent van jezelf.
 • Onderhoud: Een groot voordeel van LiFePo4 accu’s is dat ze weinig onderhoud hebben. Regelmatige controle van de verbindingen en het schoonhouden van de accu is meestal voldoende. Deze accu’s hoeven niet bijgevuld te worden met water, zoals loodzuuraccu’s.
 • Opslag en Levensduur: Voor een maximale levensduur is het belangrijk de accu op een koele, droge plaats op te slaan wanneer deze niet in gebruik is. Ook is het raadzaam de accu op te laden tot ongeveer 50% als deze voor langere tijd wordt opgeslagen. Vergeet niet om de accuschakelaar uit te zetten of de polen los te maken.

Meer over de installatie? Lees dit ook -> Van lood naar lithium: lithium accu inbouwen in de camper

Tips om de levensduur te verlengen

Juiste Oplaadpraktijken: Vermijd volledig ontladen en overladen van de accu. Het gebruik van een kwalitatief goede lithium laadregelaar is essentieel.

Temperatuurbeheersing: Bewaar de accu op een koele, droge plaats. Extreme temperaturen kunnen de levensduur van de accu beïnvloeden.

Regelmatige Inspectie: Controleer regelmatig de fysieke staat van de accu en de aansluitingen om corrosie of losse verbindingen te voorkomen.

FAQ’s over de 200 Ah lithium accu in de camper:

 • Hoe lang gaat een 200Ah LiFePo4 accu mee in een camper?

Met de juiste zorg kunnen deze accu’s tot 5000 laadcycli meegaan, wat neerkomt op vele jaren gebruik.

 • Kan ik mijn LiFePo4 accu vervangen voor een traditionele loodzuuraccu?

Ja, maar dit vereist enige aanpassingen aan het elektrische systeem van de camper om compatibiliteit te waarborgen.

 • Is een LiFePo4 accu veilig in gebruik?

Ja, ze zijn veiliger dan traditionele loodzuuraccu’s, vooral vanwege hun stabiliteit en het ontbreken van gevaarlijke chemicaliën.

LionTron Lithium LifePO4 stoel accu 12,8 Volt 200Ah in de camper
LionTron Lithium LifePO4(stoel accu)12,8 Volt 200Ah
*Klik op de foto en bekijk het product
De LionTron Lithium LifePO4 Accu 12,8 Volt 200Ah
*Klik op de foto en bekijk het product

Onze ervaring met een 200Ah lithium accu in de camper

Wij hebben de overstap gemaakt naar een Liontron 200Ah LiFePo4 stoel accu in ons camperbusje omdat hij precies onder de bestuurders stoel past. Zo verloren we geen extra ruimte want onze loodaccu’s zaten daar ook onder. Maar als je ergens anders dan onder je bestuurders stoel ruimte hebt dan is de tweede optie wel goedkoper.

Eerlijk is eerlijk, wij merken echt een groot verschil tussen een lithium en lood accu. Wij kunnen nu 2x zolang vrij staan zonder de motor te hoeven starten vergeleken met de oude lood accu’s. Via het oude systeem duurde het ook best lang voordat de accu’s volgeladen waren tijdens het rijden. Wij hebben daarom ook meteen een grotere lader ingebouwd, die de nieuwe lithium accu tijdens het rijden met de camper, sneller vollaadt. Wij kunnen nu ook het inkomend/uitgaand verbruik nauwkeurig aflezen via een app en met het lood accu systeem was dit altijd maar een gok.

Conclusie: Wij zijn erg blij met de Liontron 200Ah LiFePo4 stoel accu en wij zijn overtuigt dat deze accu voor ons echt een slimme investering was.