Inpaklijst camper. + 10 items die wij altijd bij ons hebben.

Met deze items ga je goed voorbereid op weg

inpaklijst voor de camper

Toen wij onze vanlife reis door Europa aan het voorbereiden waren, hebben wij een inpaklijst gemaakt voor in onze camper. Tijdens het inruimen van ons bussie kwamen we er alleen al snel achter dat we niet alles konden meenemen.

Qua ruimte en gewicht paste niet alles en we moesten dan ook al meteen keuzes maken en een aantal spullen achterlaten.

Maar wat zijn nou de dingen die je echt mee moet nemen en handig zijn op je camper reis?

Wij willen niet dat je dezelfde fouten maakt als ons en hebben daarom voor jou deze paklijst gemaakt. Van de standaard items tot de dingen waar wij niet meer zonder kunnen.

Wat mag er niet ontbreken op je camper inpaklijst?

Uiteraard moet je kleding en servies meenemen maar je mag zelf beslissen hoeveel en wat je daarvan precies meeneemt. Dat heeft namelijk alles te maken met je reisduur, beschikbare ruimte, je hobby’s en je bestemming.

Dit zijn de items die onmisbaar zijn op je inpaklijst voor de camper:

 • Paspoort en/of identiteitskaart
 • Rijbewijs
 • Pasje van jouw zorgverzekeraar
 • Contant geld (altijd handig want het gebeurd weleens dat je niet elektronisch kan betalen)
 • Creditcard of pinpas
 • Telefoon
 • Opladers voor al je mobiele apparaten
 • Verzekeringspapieren/groene kaart van de camper
 • Kentekenbewijs
 • Standaard nood pakket voor als je pech hebt met de camper (veiligheidshesje, gevaren driehoek etcetera)
 • EHBO koffertje
 • Eventuele milieustickers en tolkastjes
 • Klein gereedschap en materiaal (schroevendraaier, combinatietang, multitool, duct tape, tiewraps etcetera)
 • Verzorgingsmiddelen

10 handige items voor op de camper inpaklijst.

Naast alle eerder genoemde items heb ik ook nog 10 items voor je die wij altijd bij ons hebben en niet meer zonder kunnen. Sommige dingen hebben we onderweg gekocht omdat we er toen pas achter kwamen dat ze toch wel heel erg handig zijn.

Item 1. Powerstation

In ons bussie kunnen wij alleen gebruik maken van de 240 volt stopcontacten als wij met een kabel op het lichtnet zijn aangesloten. Wij staan alleen zelden op campings of camperplaatsen waar we gebruik kunnen maken van het elektriciteitsnet.

Toen wij een paar weken onderweg waren kwamen we er dan ook achter dat een powerstation iets is wat echt op onze camper inpaklijst had moeten staan. Om toch onze 240 volt apparatuur te kunnen gebruiken hebben wij de powerstation Jackery Explorer 500 aangeschaft. Deze heeft meerdere output mogelijkheden zoals usb, 12 volt aanstekerplug en een 240 volt stopcontact.

Deze 500 watt versie is voor ons goed genoeg om de tandenborstels op te laden maar ook de accu’s van de drone, kruimeldief en de laptop. Maar we hebben er ook één keer onze camperaccu mee opgeladen, deze hadden we helemaal leeg getrokken omdat we te lang in de schaduw stil stonden.

Als je meer apparaten hebt om op te laden of gewoon een krachtigere powerstation wil hebben, dan kan je beter voor deJackery Explorer 1000versie kiezen. Met deze 1000 watt versie ben je overal op voorbereid. Misschien heb je helemaal niet zoveel power nodig in je camper en kan je deJackery Explorer 240meenemen. Met 200 watt continu vermogen is dit ook nog steeds een krachtige oplossing.

De Jackery kan opgeladen worden met een zonnepaneel maar ook via de 12 volt aanstekerplug en via het 240 volt elektriciteitsnet. Het opladen duurt wel wat lang maar wij hebben de tijd en vinden dat geen probleem.

Toen wij onze Jackery kochten waren er nog geen pakketten met een draagbaar zonnepaneel erbij. Wij hebben een andere losse zonnepaneel gekocht en wij laden hem daarmee bij. Maar als er weinig zon is laden we hem soms ook op tijdens het rijden via de 12 volt aanstekerplug. Het is trouwens ook mogelijk om de Jackery Explorer op te laden en tegelijk te gebruiken om je apparaten van stroom te voorzien.

Item 2. Opvouwbaar Zonnepaneel

Zoals ik al zei hebben wij ook een los zonnepaneel bij ons. Dit zonnepaneel heeft diverse aansluitmogelijkheden en een kabel met adapters zodat bijna elk apparaat er op aangesloten kan worden. Dankzij de verloopstekkers kunnen wij onze Jackery Explorer ermee opladen.

Het zonnepaneel is makkelijk in gebruik en als hij opgevouwen is is hij niet groter dan een aktetas, lekker makkelijk mee te nemen dus.

Zonnepaneel in gebruik
De powerstation wordt opgeladen door het zonnepaneel terwijl wij genieten van de zon.

Item 3. Drone

Dit was niet het belangrijkste punt op de inpaklijst voor onze camper maar wij vinden het erg leuk om onze familie en onze volgers op social media te laten genieten van de mooie plekjes die er in Europa te zien zijn.

Wij maken daarom regelmatig gebruik van de DJI mini 2drone. Deze drone is ideaal voor in de camper. Hij is klein en weegt maar 249 gram waardoor je geen vliegbewijs nodig hebt. Doordat hij zo klein en licht is, is hij gemakkelijk mee te nemen als je gaat wandelen of fietsen.

De kwaliteit van de camera is prima en maakt schitterende opnamen. Wij hebben dan ook al vele filmpjes en foto’s gemaakt met deze drone van DJI.

Wij hebben maar 1 accu voor de DJI mini 2 en dat is voor het mooie net te weinig. Vaak zijn we lekker aan het vliegen en moeten we eigenlijk net te snel stoppen omdat de accu leeg is.

Achteraf gezien hadden wij dan ook beter het DJI Mini 2 Fly More Combo pakket kunnen meenemen op onze camper reis. Hierbij krijg je 3 accu’s, een accu lader, extra reserve onderdelen en een tasje om alles mee te nemen.

De enige optie die wij missen bij deze drone is een volgfunctie. Buiten dat is dit een ideale drone voor zowel beginner als gevorderde drone piloot.

off grid camper

Item 4. Mifi router

Een Mifi router is een van de beste opties om goed internet in de camper te hebben. Het werkt heel eenvoudig en je kan het vergelijken met een router die je thuis ook hebt maar dit werkt met een mobiele simkaart. Als wij langere tijd in een land verblijven bijvoorbeeld Spanje, dan kopen we een lokale simkaart en plaatsen deze in de Mifi router die het mobiele internet signaal omzet naar een Wi-Fi hotspot. Wij hebben een eigen wachtwoord aangemaakt voor onze Wi-Fi hotspot en vervolgens kunnen we makkelijk meerdere apparaten koppelen aan de Wi-Fi. Zo simpel!

Item 5. Handstofzuiger

Omdat wij in een kleine ruimte leven, wordt alles sneller rommelig, stoffig en vies vooral met een hondje erbij. Wij zijn dagelijks bezig om ons Bussie schoon te houden en daarom hebben we eigenlijk vanaf het begint een handstofzuiger (kruimeldief) bij ons. Wij zijn er super blij mee en wij zouden echt niet meer zonder kunnen want het is sneller en met een klein bezempje kom je gewoon niet in de hoeken waar een handstofzuiger wel komt.

Item 6. Cadac safari chef gas barbecue

De gasbarbecue gebruiken we graag als het mooi weer is. Heerlijk buiten kokkerellen terwijl we genieten van de omgeving.

Onze eerste gas barbecue van Campinggaz beviel niet echt goed. We liepen altijd te tobben met die barbecue en als er maar een beetje wind stond werd de vlam al uitgeblazen. Daarom hebben we nu een Cadac Safari Chef aangeschaft en wat is dat een fantastische barbecue. Ook als er wind staat kunnen wij hem gebruiken want de brander is goed beschermd.

Naast grillen en barbecuen is hij ook te gebruiken om lekker te koken met een pan. Dit doen wij regelmatig als het mooi weer is om een eenpansgerecht klaar te maken.

De Cadac Safari Chef is makkelijk schoon te maken en is dankzij het handige inklap systeem snel en makkelijk op te zetten en op te ruimen. Wij hebben gekozen voor de versie met een los gas patroon maar je kan ook kiezen voor een gasslang en deze vervolgens aansluiten op een hervulbare gasfles of de CADAC Power Pak

Koken op Cadac Safari Chef

Item 7. Victron omvormer (multi Plus 2)

Toen wij ons avontuur begonnen, hadden wij alleen de luxe van 230V wanneer we aangesloten waren op de walvoeding. Na ruim anderhalf jaar reizen en avonturen beleven, besloten we dat we altijd en overal de beschikking wilden hebben over 230V. Toen ontdekten we de Victron Multiplus 12/1200 omvormer en deze bleek al snel een ware aanwinst te zijn in onze camper.

De Victron Multiplus 12/1200 is een omvormer die perfect past bij de behoeften van avonturiers zoals wij. Met de mogelijkheid om gevoed te worden met slechts 12V en toch een krachtige 1200W aan vermogen te leveren, hebben we nu de vrijheid om al onze elektrische apparaten in de camper te gebruiken. Of het nu gaat om het drogen van Eva’s haar met een föhn of het bereiden van heerlijke maaltijden met een airfryer, deze omvormer staat altijd voor ons klaar.

De Victron Multiplus 12/1200 heeft ons camperleven aanzienlijk makkelijker gemaakt. We hoeven ons geen zorgen meer te maken over stroomvoorziening en kunnen nu echt off-grid gaan zonder compromissen te hoeven sluiten op het gebied van comfort. Dankzij deze krachtige omvormer hebben we de vrijheid om te reizen waar we willen, wetende dat we altijd 230V stroom tot onze beschikking hebben.

Item 8. Omnia oven

De Omnia oven vinden wij echt fantastisch. Wij gebruiken deOmnia ovenregelmatig om heerlijke gerechten of lekkernijen in klaar te maken.

Denk aan pizza, aardappelschotel, afbakbroodjes, appeltaart of lekkere warme nachochips. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het klaar maken in de Omnia oven.Het fijne aan deze oven is dat hij op het gasfornuis gebruikt kan worden maar bijvoorbeeld ook op de gas barbecue.

Om er voor te zorgen dat de gerechten niet in de oven blijven plakken en de aluminium oven zelf niet vies wordt, gebruiken wijsiliconen bakvormen. Deze zijn makkelijk schoon te maken en de gerechten komen makkelijk los uit de vorm.

Vind jij het leuk om te bakken? Zet dan de Omnia oven op je inpaklijst als jij ook in de camper lekkere gerechten wil bereiden.

Omnia oven in de camper
Gepofte aardappel met roomkaas en bacon in de Omnia oven.

Item 9. Waterzuiveraar

De eerste paar maanden dronken wij water uit flessen omdat we het water uit de tank gewoon niet echt fris en lekker vonden. Dit kwam ook vanwege de chloorsmaak die vaak aan het water zat.

Dat gezeul met flessen water waren we al snel beu. Wij hebben er daarom voor gekozen om een waterzuiveraar te installeren en wij zouden niet meer zonder kunnen. De zuiveraar zuivert het water dat wij in de tank hebben door middel van osmose tot fris drinkbaar water. Ik heb speciaal voor dit zuivere water een extra kraantje geïnstalleerd, wij gebruiken dit water om te drinken en om te koken.

Ons voorraad vat bevat 3 liter zuiver water en als we ongeveer een halve liter water getapt hebben slaat de pomp aan om het voorraad vat weer bij te vullen. Het mooie van dit systeem is dat je hem makkelijk kunt demonteren en bijvoorbeeld ook in huis kunt gebruiken.

Waterfilter camper
Heb jij interesse in deze waterzuiveraar? Stuur ons een mailtje of laat onder aan deze pagina een berichtje achter.

Andere heel goede optie is een Waterdrop waterfiltersysteem. Die kan je ook als set kopen met een kraantje erbij.

Wij hebben ook meerdere camperaars met een BERKEY filter gezien. Dit kost wat meer ruimte in je keuken maar het schijnt heel handig te zijn.

Item 10. TDS meter

Voordat wij ergens water tappen voor in onze watertank meten wij vaak even hoe zuiver het water is met een TDS meter. Een TDS meter meet het totaal aantal opgeloste vaste delen. Denk aan ijzer, zink, calcium, magnesium etcetera.

Wij hebben gemerkt dat veel water tappunten vooral in de zuidelijke landen maar ook in Nederland en België erg onzuiver water hebben. Om het water drinkbaar te maken voegen ze in de zuidelijke landen meestal chloor aan het water toe. Het is dan wel drinkbaar maar daar heb je ook alles mee gezegd.

+ Item 11. Elektrische vliegenmepper en muggenverdrijver

Dit is iets wat echt op je inpaklijst moet staan als je met de camper op pad gaat. In sommige landen zijn namelijk ware muggeninvasies. Een hordeur of klamboe is dan gewoon niet afdoende. Zodra je een deur of raam open doet zitten er meteen van die vervelende beestjes binnen.

Een elektrische vliegenmepper en/of een muggenverwijderaar ideaal dus in de strijd tegen vliegen en muggen.

Vliegenmeppers zijn er in vele soorten en de ene is beter dan de andere. Wij hebben een simpele die schijnbaar niet meer te koop is maarde keuze is reuze. Voor de muggeninvasies hebben we in Hongarije een elektrisch apparaatje van het merk VAPE gekocht. Door middel van een pad die je in dit apparaatje stopt vallen de muggen, vliegen en knutten dood uit de lucht. Als het wind stil is werkt dit apparaatje ook buiten en houdt dan de muggen weg.

In Nederland hebben wij dit soort apparaatjes alleen van het merkVaponagezien. Wij hebben gehoord dat deze dezelfde werking heeft als ons apparaatje uit Hongarije maar kunnen dit niet bevestigen. Hij werkt in ieder geval wel met dezelfde soort pads.

Mocht je in Zweden zijn dan kun je daar een apparaat kopen van het merk Thermacell. Deze werkt iets anders maar heeft dezelfde werking. Het nadeel van deze is dat je daar naast de pads ook een soort gaspatronen voor nodig hebt.

+ Item 12. Natuurlijke verzorgingsmiddelen op je paklijst

Verzorgingsmiddelen wil ik graag wat meer aandacht geven. Wij vinden het belangrijk om artikelen te gebruiken die 100 procent afbreekbaar zijn zodat we deze bijvoorbeeld ook onder de buitendouche kunnen gebruiken en de natuur niet beschadigen.

Wij gebruiken dan ook beide dezelfde aleppo zeep waarmee we ons lichaam en onze haren mee wassen. Ideaal want in plaats van 4 verschillende producten voor ons samen hebben we er nu maar één in de badkamer staan.

Als aftersun, bodylotion en after musquito bite gebruiken wij 100 % pure natuurlijke arganolie. Wij zijn gek op deze olie want het vervangt alle genoemde producten en vinden het heel fijn voor onze huid. Ontdek HIER onze tips voor een stralende huid op natuurlijke wijze.

Misschien vind je dit ook interessant