Hoe kies je ervoor om gelukkig te zijn? + 4 tips

Leer jezelf kennen en wordt gelukkiger

hoe gelukkig zijn

Heb jij een wens of een droom? Iets waardoor jij echt gelukkig zou zijn? Iets dat je heel graag wilt laten uitkomen maar zit er nog steeds twijfel en angst tussen je oren?!

Keuzes maken voor je geluk is een uitdaging maar door die keuzes leer je heel veel in het leven en ze zijn het meer dan waard om door te zetten. In dit artikel ga ik meer over geluk vertellen en stiekem wil ik jou inspireren om jezelf en jouw geluk op de eerste plaats te zetten.

Lees snel verder want aan het eind van dit artikel geef ik 4 simpele tips voor meer geluk.

Over geluk, wat is dat eigenlijk?

Op ons verlanglijstje wordt de eerste plaats waarschijnlijk ingenomen door het verlangen naar geluk, het vermijden van lijden en een vredig, plezierig en tevreden leven.

De meest ruime betekenis van geluk is ‘goede kwaliteit van leven’. Maar als je 10 verschillende mensen zou vragen wat geluk betekent dan zal je 10 verschillende antwoorden krijgen.

Mensen zoeken al eeuwen naar het antwoord op deze vraag. Maar over één ding kunnen we het met elkaar eens zijn. Geluk is een mentale toestand die wordt gekenmerkt door positieve emoties, die kunnen variëren van tevredenheid tot intense vreugde. Geluk betekent bij iedereen iets anders en iedereen ervaart het op hun eigen unieke manier.

Reizen met de camper maakt mij bijvoorbeeld heel gelukkig maar er zijn veel mensen die reizen helemaal niet leuk vinden, zij worden misschien juist gelukkig van rust en een boekje lezen in de tuin.

Gelukkig zijn betekent voor mij om mijn dromen uit te laten komen. Ik heb daar de keuzes voor gemaakt en dat doe ik nog steeds. Je kunt leren om gelukkig te zijn door goed te luisteren naar je gevoel.

Stel jezelf eens de vraag; wat betekent geluk voor mij? Want het gaat uiteindelijk om jouw droom en waar jij je gelukkig bij voelt.

gelukkig zijn is een keuze

Wat betekent gelukkig zijn voor jou?

Geluk creëer je voor jezelf door te focussen op de dingen die jij echt wilt. Wij willen onszelf allemaal gelukkig voelen en dat is logisch, want geluk is een positief en sterk gevoel. Het geeft een doel aan je leven.

In een ideale wereld zou je eigenlijk alleen de dingen moeten doen die je gelukkig maken. Maar ja, wat is die ideale wereld? De ideale wereld bestaat niet maar je kan hem voor jezelf ideaal maken door keuzes te maken die je gelukkig maken.

Geluk kan je merken in kleine dingen. Bijvoorbeeld lekker ontspannen in de tuin, in de fijne relaties waarbij je je geliefd voelt of een baan waar je trots op bent en waarin we gewaardeerd worden.

Alle positieve gevoelens zoals liefde, waardering, trots (op), ontspanning, genieten, tevredenheid, enthousiasme en ga zo maar door, zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt.

Goed, lang verhaal maar er is nog steeds de vraag; Hoe wordt je gelukkiger? Hierbij heb ik wel slecht nieuws. Niemand anders dan jij zelf, kan bepalen waar jij gelukkig van wordt. Maar ik heb ook goed nieuws! Door even na te denken over hoe gelukkig je bent met je leven, kom je er wel achter wat geluk voor jou betekent.

Hieronder heb ik een aantal vragen geplaatst die je helpen om er achter te komen waar jij gelukkig van wordt.

Brainstorm

  • Welke mensen zijn belangrijk voor mij?
  • Ben ik gelukkig in mijn relaties?
  • Ben ik tevreden met mezelf?
  • Waar word ik gelukkig van?
  • Wat zijn mijn doelen in mijn leven?
  • Waar ben ik trots op?
  • Wat zou ik graag doen, als ik weet dat ik nog een week te leven heb?
  • Wat staat op mijn bucketlijst?
  • Waardoor zou ik mezelf vrij voelen?

Dit zijn slechts een paar vragen en ik hoop dat je er even over nagedacht hebt, want zo krijg je een beter inzicht in wat belangrijk is voor jou en wat geluk voor jou inhoudt. Uiteindelijk gaat het erom dat je antwoord krijgt op de vraag; hoe wordt ik gelukkiger?

”Geef elke dag de kans om de mooiste van je leven te worden”

Mark Twain

Gelukkig zijn is een keuze

Je hebt deze uitspraak zeker al vaker voorbij horen komen, want gelukkig zijn is uiteindelijk ook een keuze die je zelf maakt. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld en hoe maak jij die keuze?

Je denkt soms misschien dat je geen keuze hebt of dat je aan sommige situaties niets kunt veranderen. Dit zijn slechts overtuigingen die je moet overwinnen. Overtuigingen, angst, twijfel, onrealistische verwachtingen en vergelijkingen met anderen zijn de grootste vijanden voor ons geluk.

Wij horen ook best vaak dat wij zoveel geluk hebben gehad dat we kunnen doen wat wij nu doen. Maar dit heeft niets met geluk te maken maar het heeft alles te maken met de keuzes die wij hebben gemaakt en de dingen die wij ervoor wilden opofferen.

Overtuigingen, twijfel en angst waren bij ons de grootste negatieve gevoelens want we zijn allebei zo opgevoed dat we altijd zekerheid moeten hebben.

Overtuigingen zijn onze visie van de waarheid en wij wilden later geen spijt krijgen dat we het niet eens geprobeerd hebben. Toen wij ons dit realiseerden hebben we ons geluk op de eerste plaats gezet.

happyvantour on the road

Vanaf dat moment zagen wij juist de mogelijkheden in plaats van de moeilijkheden en dat is een heerlijk gevoel. Dit gevoel gunnen wij jou ook.

Elke dag als je wakker wordt heb je meerdere keuzes in je leven. Kies voor de positieve optie waar jij je goed bij voelt en zoek naar het positieve in het negatieve.

Kies dus je eigen geluk. Kom in actie, wees sterk, geloof in jezelf, houd van jezelf en overwin je angsten. Handel snel want het leven duurt gewoon niet zo lang en het is nooit te laat om achter je geluk en dromen aan te gaan.

4 simpele tips voor meer geluk in je leven:

Geluk is een keuze en jij kunt letterlijk er nu voor kiezen. Ik wil je graag uitdagen om je ogen te sluiten en de volgende zin te herhalen.

“Ik kies voor mijn geluk, ik ben voor alles dankbaar want ik ben tevreden met mijzelf zonder verwachtingen of te oordelen”.

Dit is jouw leven en je beslist uiteindelijk alles in jouw leven dus jij beslist ook wat geluk is voor jou. Het maakt niet uit wat het is als het je gelukkig maakt, kies ervoor en doe wat je gelukkig maakt.

Hieronder heb ik 4 tips geplaatst die je helpen om je dromen achter na te gaan en voor meer geluk in je leven.

Tip 1. Groei en ontwikkel jezelf

Persoonlijke groei gaat over het beste uit jezelf halen en dit is een belangrijke geluksfactor in ons leven. Zoals je in onze artikelen kunt lezen spreek ik uit ervaring. En ik heb echt gemerkt dat wij ons gelukkiger voelen als wij weer wat nieuws geleerd hebben of een persoonlijk doel hebben behaald.

Hoe zou jij je voelen als je binnen een jaar jouw dromen waar maakt en jij doet waar je gelukkig voelt? Ik weet in ieder geval zeker dat je gelukkiger bent dan wanneer je je doel niet had behaald of wanneer je nog steeds in dezelfde situatie met dezelfde overtuigingen zit.

Ontwikkel een positieve mindset waardoor je makkelijker kunt verder groeien in je leven.

Tip 2. Heb zelfvertrouwen

Stop met tobben en jezelf te vergelijken met andere mensen. Zelfvertrouwen werkt door in elke situatie in je leven. Bestudeer jezelf en accepteer jezelf. Jij bent goed genoeg zoals je bent. Wees bewust van je sterke en je zwakkere kanten en wat je gelukkig en ongelukkig maakt. Kies voor jezelf en durf dingen te doen die je gelukkig maken.

Door beslissingen te maken gebaseerd op dat wat jij echt wilt, krijg je automatisch een beter gevoel over jezelf. Je krijgt meer plezier in wat je doet, je krijgt meer energie en een beter resultaat in je leven. Je wordt spontaner, zelfverzekerder, gemotiveerder en natuurlijk gelukkiger.

droom groot

Tip 3. Leef in het nu

Het is logisch dat je de ervaringen uit je verleden meedraagt maar dat is het verleden en je hoeft er niet elke dag aan te denken. Wat er gebeurd is ligt in het verleden en daar kan je niets aan veranderen. Geef liever aandacht voor het leven in het nu.

Voor veel mensen (inclusief mij) is dit best moeilijk. Hoe komt dat? Onze gedachten dwalen snel af, het is dus aan te raden om je brein te trainen om te focussen. Dit kan je heel goed beoefenen met mindfulness of lees het artikel Meer in het nu leven voor meer tips.

Mindfulness betekent letterlijk vertaald “opmerkzaamheid”. Mindfulness maakt jezelf bewust van de gedachten die jij hebt. Je focust op je zelfbewust zijn en je gedachten. Je krijgt een beter inzicht in de dingen die je voelt en ervaart. Hierdoor is het makkelijker om beslissingen te nemen die jou naar een gelukkiger leven leiden.

Tip 4. Wees dankbaar

Door dankbaarheid te tonen ga je je automatisch gelukkiger voelen. Dankbaar zijn en dankbaarheid tonen is een makkelijke manier om meer geluk in je leven te creëren. Kijk eens om je heen of naar jezelf. Wees dankbaar voor wie je bent en wat je nu hebt. Iedereen heeft wel iets om dankbaar voor te zijn.

Extra tip; Begin de dag met dankbaarheid. Neem elke ochtend even wat tijd voor jezelf en zeg hardop waar je dankbaar voor bent. Zo begin je je dag met positieve en liefdevolle gedachten die ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt.

Ik hoop dat je dit artikel inspirerend vind en dat je besloten hebt om jouw dromen en geluk op de eerste plaats te zetten.  

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *