Hoeveel gas verbruikt een camper?

10 Tips om gas te besparen in de camper.

DIN gasfles

Er zijn maar weinig campers die compleet gasloos zijn. Elke camper heeft wel één of meerdere apparaten die gas gebruiken aan boord. Het is dan ook een must om een gasfles mee te nemen op reis. Hoe groot die fles moet zijn en hoeveel flessen er meegenomen moeten worden in de camper ligt onder andere aan het gas verbruik.

Het is lastig te zeggen hoeveel gas er precies gebruikt wordt in een camper. Dat hangt van verschillende factoren af. Hoelang ga je op reis? In welk seizoen? Werkt de koelkast op gas? Dit zijn enkele vragen die je jezelf kan stellen om te bepalen hoeveel gas en welk gas je mee neemt op reis.

In dit artikel ontdek je alles over ons gas ver- en gebruik tijdens onze fulltime camper reis. Als bonus onthul ik ook nog 10 tips om gas te besparen tijdens je reis met de camper.

Hoeveel gas gebruiken wij in onze camper?

In onze camper maken we gebruik van gas om te koken en om de boiler te verwarmen maar ook voor de verwarming. Met 3 gas verbruikers in de camper kunnen we dus eigenlijk niet zonder gasflessen. Hoeveel gas deze apparaten gebruiken ligt aan meerdere factoren en is voor iedere camper en bestemming anders.

Gas kookplaat in de camper.

De gas kookplaat in onze camper is feitelijk hetzelfde als een gasfornuis. Het enige verschil is het soort gas dat gebruikt wordt. De kookplaat is uitgerust met een grote en een kleine gaspit. Precies genoeg om er lekker mee te kunnen kokkerellen. Als beide gaspitten op vol vermogen aan staan verbruikt het kooktoestel ongeveer 200 gram gas per uur. Lees onze tips verderop in dit artikel en ontdek hoe je gas kan besparen tijdens het koken.

Kookplaat pannenkoek
Pannenkoeken bakken gaat prima in de camper.

Camper boiler in de op gas.

Onze bus camper is uitgerust met een Truma combi 4 gas kachel en die verbruikt tussen de 160 en 335 gram gas per uur. De Truma kachel is uitgerust met een 10 liter boiler die we op 40 en op 60 graden verwarmen. In de praktijk is voor ons 40 graden meer dan genoeg om af te wassen en te douchen. Ondanks dat het meer gas kost zetten wij hem toch regelmatig op 60 graden om bacterie vorming te voorkomen. 

Het duurt ongeveer 20 minuten om het water op te warmen tot 40 graden en ongeveer 30 minuten om tot 60 graden te verwarmen. Dit heeft uiteraard alles te maken met de buitentemperatuur en de temperatuur van het koude water in de boiler. Het kost ongeveer 125gram gas om de boiler op te warmen. Hoeveel de boiler gebruikt om het water warm te houden weet ik niet want wij zetten hem na gebruik meteen uit.

Camper verwarming op gas.

De hoeveelheid gas die gemiddeld gebruikt wordt om de camper te verwarmen is hetzelfde als bij de boiler. Hoeveel gas er precies gebruikt wordt ligt aan meerdere dingen. Ten eerste het verschil in temperatuur tussen de thermostaat en de ingestelde temperatuur, hoe groter het verschil hoe meer gas er verbruikt wordt om de camper te verwarmen. Daarnaast ligt het ook aan de grootte van de ruimte die verwarmt moet worden. 

Thermometer

Stel dat de verwarming in de camper 10 uur aan staat en op de laagste stand verwarmt dan verbruikt de verwarming minimaal 1.6 kilo gas om de camper warm te houden. Je begrijpt dat de gasfles binnen een paar dagen leeg is als je dit een aantal keer doet.

Welk gas gebruiken in de camper?

Er zijn 3 soorten gas populair onder de camperaars. Propaan, butaan of een mix van die 2 in de vorm van LPG. Deze gassen hebben allemaal hun voor- en nadelen. Wij hebben momenteel 1 fles propaan en 1 LPG gasfles bij ons. Welk gas jij het beste mee kunt nemen kan je alleen zelf beslissen. Om je te helpen bij die beslissing zal ik wat meer over deze gassoorten vertellen.

Propaangas

Propaangas is één van de meest gebruikte gassen in de camper. Dit komt omdat propaangas erg schoon brand. Het is ideaal om mee te koken en te verwarming maar ook om de koelkast te laten draaien. Propaan heeft een kookpunt van -42°C dat betekent dat propaan zichzelf tot die temperatuur omzet in gasvorm. Zolang je met je camper niet in gebieden komt waar het zo koud wordt kan je dus altijd koken en de verwarming aanzetten. 

Butaangas

Butaangas is iets goedkoper dan propaangas maar is in gasflessen juist iets duurder.  Butaan heeft een kookpunt van -0.5°C. Zodra het koud wordt zet butaan zichzelf niet meer om in gas. Butaan wordt door camperaars dan ook veel gebruikt in warme landen. In de camper wordt butaan voornamelijk gebruikt om te koken.

LPG

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas en is een mengsel van propaan en butaan. In de meeste landen mag LPG alleen gebruikt worden voor de aandrijving van een motor bijvoorbeeld die van een auto. Let er ook op dat LPG een winter en zomer mengsel heeft, in de zomer zit er meer butaan in het gas verwerkt. Houdt hier rekening mee als je een fles met zomer LPG gebruikt in de winter.

Wij hebben dit ervaren toen onze kachel er midden in de nacht mee stopte. Ik snapte er niets van want er zat nog vloeibaar gas in de fles. We hadden blijkbaar een fles gekocht met zomervulling. Het propaangas was verbruikt maar omdat het te koud was bleef het butaan vloeibaar.

(lichtgewicht) Camper gasflessen vullen in het buitenland.

Tijdens onze reis hebben we gemerkt dat het een grote uitdaging kan zijn om in het buitenland een gasfles te kopen met de juiste aansluiting. Toen wij onze reis begonnen was het zomer en hadden we 1 propaan DIN gasfles met 10 kilo gas in de gasbun van de camper staan. In het buitenland kwamen wij erachter dat het niet mogelijk is om gasflessen te kopen of om te wisselen met een Nederlandse aansluiting. 

De oplossing is om de fles te laten vullen bij een speciaal gas vulstation. Deze gas vulstations zitten helaas niet op elke hoek van de straat, we moesten dan ook meestal een stukje met de camper rijden om onze gasfles te laten vullen. Wij gingen daarom vaak al ruim voordat de fles leeg was op zoek naar een gas vulstation. 

Propaan gasfles vullen.

Een propaan gasfles mag je alleen door een professional laten vullen. Dit komt omdat de propaan flessen geen vulbeveiliging hebben en daardoor de kans bestaat dat ze te vol gevuld worden. Het vullen van een propaan gasfles gebeurd op gewicht en duurt ongeveer 5 – 10  minuten, dat is afhankelijk van de grootte van de fles.

Vanwege de enorme variatie in propaangas prijzen tegenwoordig vermeld ik hier geen prijzen maar het is in ieder geval een stukje goedkoper dan het omwisselen van een gasfles in Nederland. 

Houdt er rekening mee dat er voor het vullen van een Nederlandse fles in het buitenland een specialeadapternodig is. Sommige gas vulstations hebben zelf de juiste adapters maar soms moet je hier zelf voor zorgen. Weeg de fles nog even na voordat je hem weer opbergt. Zo weet je meteen of je fles niet per ongelijk te vol is. Mocht dat zo zijn dan kan je ter plekke wat gas laten ontsnappen. De adapters zijn ook te gebruiken om buitenlandse flessen op het reduceer ventiel aan te sluiten.

Adapterset propaan

LPG flessen vullen voor in de camper.

Toen wij weer even in Nederland waren hebben we een lichtgewicht lpg gasfles gekocht met een speciale 80% vulbeveiliging. De vulbeveiliging zorgt ervoor dat de fles nooit te vol gevuld kan worden. Deze LPG fles heeft voordelen maar ook zeker nadelen. Het grote voordeel is dat je lekker goedkoop kan vullen. 

Het nadeel van een LPG fles is dat de flessen in de meeste landen niet gevuld mogen worden bij normale tankstations. Om dit probleem op te lossen zijn wij van plan om een buitenvuller te installeren. Met een lpg buitenvuller is het veel makkelijker om de lpg fles te vullen bij tankstations. Houdt er rekening mee dat ook de lpg fles in het buitenland niet zonderadaptergevuld kan worden.

Adaperset LPG

Gasfles locatie in de camper.

Waar de gasfles staat maakt in principe niet veel uit als je rekening houdt met een paar belangrijke punten. Een gasfles in de camper moet tijdens het rijden altijd stevig vast staan. Dit kan bijvoorbeeld met een simpel sjorbandje of klittenband. Het is ook belangrijk dat er een ventilatiepunt in de ruimte van de gasfles aanwezig is. Het liefst aan de onderkant omdat propaan en butaan zwaarder zijn dan lucht.

Wij hebben een speciale gasbun met ruimte voor 2 grote gasflessen. Hier zit alles kant en klaar in. Tijdens het rijden mag de gasfles alleen openstaan als er een speciaal veiligheidsventiel gemonteerd is. Deze zorgt ervoor dat tijdens een crash met de camper het gas wordt afgesloten. Zorg er dus voor dat het makkelijk is om de gasfles dagelijks open en dicht te draaien als er geen veiligheidsventiel gemonteerd is.

Gas camper

10 Tips om gas te besparen in de camper.

  1. Zet de boiler meteen na het douchen uit. Zo zal de boiler geen onnodig gas gebruiken om het water warm te houden.
  2. Doe de afwas na het douchen. De boiler heeft dan toch nog warm water dat anders ongebruikt blijft.
  3. Ga niet elke dag douchen. Om toch lekker fris te zijn kan je jezelf even snel wassen.
  4. Kook met de deksels op de pannen. Zo blijft de warmte in de pan en hoeft het vuur niet zo hoog.
  5. Als het mooi weer is maak dan gebruik van eenbuitendouche. Vul de zak ’s morgens met water en hang hem in de zon. ’s avonds is het water warm genoeg om mee te douchen.
  6. Koop snelkook pasta of rijst. Wij hebben ooit de fout gemaakt om rijst te kopen met een kooktijd van 18 minuten.
  7. Zoek een plekje uit de wind om te overnachten. Wind zorgt ervoor dat de camper sneller afkoelt en dat de verwarming vaker aanslaat.
  8. Zet de thermostaat lager of uit als je naar bed gaat. Als je lekker warm onder de deken ligt hoeft het in de camper niet zo warm te zijn.
  9. Kook snelle gerechten. Hoe langer iets op het vuur moet staan hoe meer gas er gebruikt wordt.
  10. Kook wat water voor de afwas als de boiler koud is. De boiler bevat meestal 10 liter water, het is dus voordeliger om een pan water te verwarmen dan de 10 liter in de boiler.

Wil je graag iets kwijt over het gas in de camper? Vertel het ons in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *