Chemisch toilet gebruiken in de camper?

Alles wat jij wilt weten over het chemisch camper toilet.

chemische toilet legen

Tegenwoordig zijn bijna alle campers uitgerust met een chemisch toilet. Op het internet zijn dan ook vele discussie over hoe je het chemisch camper toilet het beste kunt gebruiken.

Het is niet het meest populaire en frisse onderwerp over het camperleven maar het hoort nu eenmaal bij vanlife of camperleven.

In dit artikel onthullen we hoe wij plekjes vinden om het toilet te legen en wat wij geleerd hebben over het gebruik en het legen van het chemische toilet in de tijd dat wij fulltime in onze camper leven. We vertellen welke vloeistoffen we gebruiken en zelfs hoe wij gebruik maken van het toilet in onze camper.

Ons chemisch toilet in de camper.

Wij hebben een chemisch toilet in onze camper en die bestaat eigenlijk uit 2 basisdelen; de pot met bril en deksel met daaronder de opvangbak, ook wel cassette of zwart watertank genoemd. De pot kunnen wij wegdraaien waardoor we een paar centimeter extra ruimte hebben als we willen douchen.

Geloof me, die paar centimeter scheelt enorm in een kleine ruimte zoals de badkamer. Wij hebben geen apart reservoir voor spoelwater. Het toilet spoelen we na gebruik schoon met schoon water uit de voorraadtank van de camper.

Het voordeel daarvan is dat we geen extra ruimte kwijt zijn aan een extra tank en dat we deze niet hoeven te vullen. Ons toilet is uitgerust met een indicator die aangeeft wanneer het toilet vol begint te raken. Eigenlijk raakt het toilet niet vol maar de cassette.

De indicator is een groen vlakje die, hoe voller de cassette raakt, steeds iets meer rood wordt. Na 4 a 5 dagen begint het groene vlakje rood te kleuren en moeten we een plekje zoeken om de cassette te legen. Omdat het een chemisch toilet is mogen en willen we deze niet zomaar ergens in de natuur leeg gooien.

chemisch toilet badkamer camper

**Update; na twee jaar hebben we een composttoilet in onze camper geïnstalleerd. Benieuwd naar onze bevindingen? Klik dan hier.**

Waar kun je het chemisch camper toilet legen?

Wij maken eigenlijk altijd dankbaar gebruik van gratis locaties op camperplaatsen of tankstations. Hier kan je ook bijna altijd de grijs watertank (tank die afwaswater etc opvangt) legen en meteen schoon water vullen.

Water om de cassette te spoelen is altijd gratis en is niet geschikt voor consumptie. Let dus op dat je de kraan voor het spoelen niet gebruikt om de watertank te vullen. Om de locaties te vinden waar we ons chemisch toilet mogen legen, maken wij gebruik van de app Park4night.

Deze app laat overigens niet alleen zien waar je de cassette kan legen maar ook waar je kan overnachten of bijvoorbeeld een wasje kan draaien. 

Het gebeurd ook weleens dat er geen geschikte gratis locaties in de buurt zijn. Gelukkig zijn er dan meestal wel campings of betaalde camperplaatsen in de buurt.

Daar is het vaak mogelijk om tegen betaling, ongeveer €5,- ,  de zwart en grijs watertank te legen en om schoon water bij te vullen. Als er echt geen locaties in de buurt zijn om te legen doen we iets wat we liever doen. Niet alleen omdat het eigenlijk niet mag maar ook omdat het gewoon niet handig is. Maar nood breekt wet en doen dan 1 van de volgende opties.

We zoeken een put op waarvan we zeker weten dat die op het riool aangesloten is en legen de cassette daarin. Voor het schoonspoelen van de cassette gebruiken we dan water uit onze watertank. Of we legen de cassette in een openbaar toilet. Gelukkig hebben we dit nog maar een enkele keer hoeven doen.

Hoe chemisch camper toilet legen?

Het legen van het chemisch camper toilet is een klusje voor mij en dat kan een vies klusje zijn. De cassette weegt al gauw 20kg als hij vol is en helaas zijn niet alle loospunten even praktisch aangelegd.

Het gebeurd dan ook weleens dat er wat viezigheid terug spettert. Daarom hebben we altijd vochtige schoonmaakdoekjes klaar liggen om die viezigheid meteen schoon te maken. De doekjes spoel ik overigens niet door het riool maar gooi ik netjes in de afvalbak. 

Camper toilet schoonmaken.

Om te beginnen moet de klep, die van binnenuit bediend kan worden, dicht zijn omdat de cassette anders niet verwijderd kan worden. Ik heb een keer 5 minuten staan tobben om de cassette er uit te krijgen voordat ik er achter kwam dat de klep open stond.

Aan de buitenkant van onze camperbus zit een luik met daar achter de cassette. De cassette blijft tijdens het rijden op zijn plek door een simpele vergrendeling. Door deze op te lichten kan de cassette makkelijk verwijderd worden.

Voordat ik begin met het lozen doe ik de klep even open en dicht om eventueel achter gebleven spoelwater weg te laten lopen, anders druipt het over de cassette tijdens het lozen. Daarna is het een kwestie van de dop losdraaien die op de loosbuis zit en de cassette leeg gieten in de daarvoor bedoelde opening.

Onze cassette heeft ook een beluchtingsknop die ingedrukt dient te worden om klotsen te voorkomen. Na het legen vul ik de cassette nog een aantal keer met water en schud hem heen en weer totdat er alleen nog maar “schoon” water uit komt.

camper chemisch toilet legen

Camper toilet vloeistof

Voordat ik de cassette terugplaats, vul ik hem metblauwe toilet vloeistofvan bijvoorbeeld Thetford. Op de verpakking staat aangegeven welke hoeveelheid gebruikt moet worden. Ik heb me hier niet altijd aan gehouden en deed er weleens minder in om zuinig te zijn.

Maar ik merkte dat de werking dan echt minder is en dat er veel meer vaste stoffen in de tank zaten bij het legen. De vloeistof zorgt er namelijk voor dat vaste stoffen, ook wc-papier, worden afgebroken in vloeistof maar ook dat alles minder stinkt. De blauwe vloeistof werkt ongeveer 5 dagen lang.

camper toilet vloeistof bijvullen

Op de verpakking van de blauwe vloeistof staat altijd dat er een aantal liter water toegevoegd moet worden. Wij doen dit nooit want er komt toch wel water bij als je het toilet gebruikt en wij merken geen verschil. Alleen met de grote boodschap wachten we even… Af en toe giet ik er ookroze vloeistofbij.

Dit voeg je normaal gesproken toe aan het water in het spoelreservoir maar omdat wij die niet hebben, doe ik het rechtstreeks in de cassette. Dit voorkomt kalkaanslag en onder andere kalk zorgt ervoor dat een chemisch toilet cassette gaat stinken. 

Er zijn ook ecologische toilet vloeistoffen voor chemische camper toiletten te koop. Deze zijn meestal groen van kleur en zijn beter voor het milieu. In principe heeft de groene vloeistof precies dezelfde werking als de blauwe. Onze ervaring is echter dat de groene vloeistof toch minder goed werkt.

De vaste stoffen werden niet goed afgebroken en het stonk toch in de badkamer. De groene vloeistof doet zijn werk voor ongeveer 4 dagen. Ook dat is voor ons een minpuntje want dit betekent dat het chemisch toilet vaker geleegd moet worden.

Cassette terug plaatsen

Ik maak ook altijd even de klep en het afsluitrubber schoon met een schoonmaakdoekje. Als laatste maak ik de buitenkant van de cassette schoon en reinig ik mijn handen en kan de cassette weer terug geplaatst worden. Terwijl ik dit allemaal doe maakt Eva het toilet en de badkamer schoon. Zo is alles weer lekker fris voor het volgende toilet gebruik en kan onze camper er weer een paar dagen tegenaan.

Hoe moet je het chemisch camper toilet gebruiken?

Omdat wij fulltime in onze camper leven gebruiken wij het chemisch camper toilet voor zowel de kleine als de grote boodschap. Wij horen van veel camperaars dat alleen de kleine boodschap op hun toilet gedaan mag worden. Wij vinden dat onzin, je eigen toilet poept toch gewoon het fijnst :).

WC-papier in de camper

In principe kan je elk soort toilet papier gebruiken in het chemisch toilet. Het ene zal alleen wat beter afbreken dan het andere. Wij gebruiken het liefst twee laags ecologisch wc-papier. Dit is wc-papier dat op ecologische wijze geproduceerd wordt en minder slecht is voor het milieu.

Vaak gaan deze wc-rollen ook veel langer mee dan de rollen van bekende merken. Het wc-papier is overigens ook gewoon lekker zacht en voelt niet aan als schuurpapier. 🙂

Hoe wij ons chemisch camper toilet gebruiken

Op internet zijn er vele discussies te vinden over hoe je het chemisch camper toilet dient te gebruiken. Wij hebben inmiddels onze eigen tactiek bepaald voor het gebruiken van het camper toilet.

Uiteraard zullen er mensen zijn die vinden dat wij het chemische camper toilet verkeerd gebruiken, maar deze manier werkt goed voor ons.

  • De klep die de cassette afsluit zetten we open voor gebruik. Wij vinden het een vieze bende worden als deze niet open staat.
  • Wij gaan altijd zitten. Ja, ook ik ga zitten voor de kleine boodschap. 
  • Als we beide moeten plassen dan spoelt de laatste het toilet schoon. Dat scheelt weer wat schoonwater en de cassette raakt minder snel vol.
  • We leggen wc-papier in de pot voor de grote boodschap. Het gat is niet erg groot en zo voorkomen we dat de hele wc vol remsporen zit.
  • En als laatste een hele belangrijke, na gebruik sluiten we de klep weer. Ik denk ik de reden niet hoef uit te leggen. 😉

Alternatieve toiletten.

Het chemische toilet is een super uitvinding maar het zoeken naar leegpunten en het legen zelf is niet altijd even leuk. Wij zijn daarom aan het kijken naar een droogtoilet. De werking is simpel. Het toilet heeft 2 aparte gedeelten met elk een gat, 1 voor de urine en 1 voor de ontlasting. Doordat de vaste stoffen niet in aanraking komen met de vloeistoffen ontstaan er geen vieze luchtjes. Dit toilet wordt dan ook niet schoon gespoeld met water.

Er zijn veel soorten droogtoiletten die allemaal net iets anders werken. Bij de ene moet er zaagsel over de ontlasting gedaan worden terwijl bij een ander de ontlasting in een biologische zak opgevangen wordt en deze meteen na gebruik bij het gft gegooid moet worden.

Er zijn er zelfs die de ontlasting verbranden met behulp van gas. Het enige wat bij alle droogtoiletten ongeveer hetzelfde is is de opvang van de urine. Zo goed als alle droogtoiletten maken gebruik van een (speciale) jerrycan. Deze kan je overal makkelijk leeg gooien.

**Update: Wij hebben eenSeparett Tiny-compact droogtoiletaangeschaft en wij zijn er super blij mee. Ontdek HIER de voor- en nadelen van een composttoilet in de camper**

Misschien vind je dit ook leuk

Één reactie op “Chemisch toilet gebruiken in de camper?

  1. Hallo Aart en Eva,

    Bedankt voor jullie inzichtelijke artikel over het gebruik van een chemisch toilet in de camper. Als ervaringsdeskundige in het leven op de weg en duurzame sanitaire oplossingen, zie ik veel waarde in jullie gedetailleerde uitleg en persoonlijke ervaringen. Ik ben het eens met jullie punten over de praktische aspecten en de uitdagingen van het chemisch toilet. Ik wil graag toevoegen dat de overstap naar een composttoilet, zoals jullie later hebben gedaan, een geweldige keuze is voor milieubewuste reizigers.

    Nogmaals bedankt voor het delen van jullie inzichten. Ik kijk uit naar meer van jullie posts!

    Vriendelijke groeten,
    Wouter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *