Camper beveiligen tegen inbraak en diefstal? Wij doen het zo

Alles over het voorkomen van inbraak en diefstal van jouw camper

Inbreker kijkt binnen in camper

Niets is zo vervelend om terug te komen bij de camperplaats en te zien dat er is ingebroken of dat je camper zelfs gestolen is. Dieven hebben maar enkele minuten nodig om binnen te komen en mee te nemen wat ze kunnen vinden. Het is dus verstandig om je camper goed te beveiligen en dieven het zo moeilijk mogelijk te maken. 

Hoe zorg je er nu voor dat jouw camper goed beveiligd is en minder aantrekkelijk is voor dieven?

In dit artikel ga ik uitgebreid in op dit onderwerp en onthul welke soort beveiligingen je kunt gebruiken om inbraak en diefstal te voorkomen.

Het beveiligen van jouw camper met extra sloten

Het eerste dat wij gedaan hebben toen wij onze camper kochten is het plaatsen van extra sloten op alle deuren. Heosafe heeft sloten voor heel veel soorten campers dus waarschijnlijk ook voor de camper die jij hebt. Op de schuifdeur en de achterdeuren hebben we aan de buitenkant sloten geplaatst die duidelijk zichtbaar zijn. Deze sloten draai je met één draaibeweging op slot. Dat is een kleine moeite als je de camper even achter moet laten. Het maakt voor dieven niet uit waar de camper geparkeerd staat. Wij draaien daarom deze sloten altijd op slot zelfs als we even naar de supermarkt gaan. 

Op de cabinedeuren hebben we aan de binnenzijde extra sloten geplaatst. Ook deze zijn simpel en binnen een paar seconden op slot te draaien. Zelfs als het raampje wordt ingeslagen zorgen deze sloten ervoor dat de deur in ieder geval niet open kan. Ze zullen dus via het raam naar binnen en naar buiten moeten klimmen.

Ons Heosafeslot op de achterdeuren

Plaats een versnellingsbak slot

Een simpele manier om jouw camper tegen diefstal te beveiligen is het plaatsen van een mechanisch versnellingsbakslot van Bearlock geplaatst. Dit is hét merk wat betreft versnellingsbak sloten. Het slot schuift een pen opzij die daarmee de versnellingspook blokkeert.

De werking is simpel maar erg effectief en is ook nog eens erg simpel in het gebruik. Zet de camper in zijn achteruit en draai het slot opzij. Hierdoor is het onmogelijk te schakelen en dus om weg te rijden. De verzekeraars zijn vaak erg blij als zo’n slot geplaatst is en geven soms extra korting op de premie. 

Let er wel op dat je de sleutel niet bewaard bij de sleutel van de camper. Als jouw campersleutel gestolen wordt dan kunnen ze in ieder geval niet wegrijden met jouw camper omdat het versnellingsbakslot niet kunnen openen.

Gebruik het stuurslot

Het standaard stuurslot is een makkelijke en snelle beveiliging. Als de sleutel uit het contact is draai je aan stuur tot deze vast klikt. Het stuur moet nu eerst met geweld geforceerd worden om er weer mee te kunnen sturen.

Daarnaast kan je een extra stuurslot op het stuur plaatsen. Deze sloten zorgen er ook voor dat het stuur niet kan draaien. Houdt er wel rekening mee dat ook deze sloten met geweld open te breken zijn. Maar omdat je het dieven zo moeilijk mogelijk wilt maken adviseer ik toch om het stuurslot te gebruiken. Elke seconde die een dief langer nodig heeft om weg te rijden is een seconde dat hij betrapt kan worden.

Op slot, buit eruit

Misschien herken je deze tekst van de borden die vaak op Nederlandse parkeerplaatsen hangen. En feitelijk klopt het ook. Als er niets binnen of in ieder geval niets in het zicht ligt, hebben dieven minder reden om jouw camper open te breken. Wij nemen waardevolle spullen mee op pad en doen bijna altijd de blinderingen dicht zodat men niet binnen kan kijken. Er zijn ook camperaars die juist alle blinderingen open houden om te laten zien dat er niets te halen valt. Wat het beste is om te doen weet ik niet maar wij voelen ons prettiger als alles dicht is.

Sluit alle ramen

Sluit alle ramen en uiteraard alle deuren als je weg gaat, zelfs als je even een snelle boodschap gaat doen. Laat de ramen ook niet op de ventilatiestand staan als je weg gaat. De kunststof ramen hebben vaak ook kunststof sloten die met een beetje kracht makkelijk geforceerd kunnen worden. Je kunt je camper met allerlei hulpmiddelen beveiligen maar als ze gewoon via een raampje naar binnen kunnen dan heb je daar niets aan.

Plaats een kluis

Een kluis is ideaal om je waardevolle spullen of je paspoort in te leggen als je op pad gaat. Houdt er wel rekening mee dat het een koud kunstje is om met een koevoet een kluis los te wrikken. Plaats de kluis dan ook op een minder toegankelijke plaats en zorg ervoor dat deze goed vast geschroefd zit. Het liefst met bouten door een wand of vloer heen. Bedenk ook dat als de camper gestolen wordt de inhoudt van de kluis ook weg is.

Camper beveiligen met GPS-tracker

Een GPS-tracker kan helpen om jouw geliefde camper terug te vinden als deze gestolen is. Een GPS-tracker is niet heel duur en is makkelijk te verstoppen. Er zijn veel soorten trackers beschikbaar en de één werkt beter dan de ander. Omdat er zoveel verschillende soorten zijn ga ik hier niet te diep op in. Mocht je een GPS-tracker willen plaatsen laat je dan goed informeren door jouw dealer.

Het is overigens geen zaligmakend middel want dieven kunnen een GPS-tracker redelijk makkelijk omzeilen. Er zijn speciale apparaatjes te koop die GPS-trackers kunnen blokkeren of opsporen. Houdt er dus rekening mee dat je zelfs met een GPS-tracker jouw camper mogelijk niet kunt lokaliseren na diefstal.

Plak waarschuwing stickers

Heosafe en Bearlock leveren stickers bij de sloten die je op de ramen kan plakken. Zo is nog duidelijker te zien dat jouw camper uitgerust is met extra sloten. Als vanaf de buitenkant te zien is dat de camper goed beveiligd is zullen dieven waarschijnlijk de camper van de buren die minder goed beveiligd is open breken.

Bearlock levert alleen stickers bij nieuwe sloten en het is helaas niet mogelijk om stickers na te bestellen.

Als je geen extra camper beveiliging hebt dan kun je ook stickers kopen met bijvoorbeeld een camera of met de tekstalarm systemerop. Een dief weet niet of je die beveiliging wel of niet hebt maar denkt waarschijnlijk nog wel een keer extra na voordat hij een poging waagt. 

Laat zien welke beveiliging de camper heeft

Vermijd diefstal gevoelige plekken

Het is heel logisch maar vermijd steden en plekken waar vaker ingebroken wordt. Steden als Barcelona en Napels staan bijvoorbeeld bekend om de vele inbraken en diefstal van campers. Check voordat je ergens heen gaat of dat er in het verleden ingebroken is. In de Park4night app wordt vaak in de reacties vermeld of een plek veilig is en of dat er juist ingebroken wordt. Uiteraard is het verleden geen graad meter maar het helpt je wel bij het maken van de beslissing of je daar wilt gaan staan. 

Bekijk de omgeving, lopen er verdachte mensen rond? Voelt het veilig of niet? Als wij bijvoorbeeld glas van autoramen op de grond zien liggen dan rijden we meestal meteen door of blijven bij de camper. 

Het klinkt misschien verleidelijk om gezellig tussen vrachtwagens te gaan staan maar vermijd (vrachtwagen) parkeerplaatsen langs snelwegen en ga nooit tussen vrachtwagens in staan. Dat soort parkeerplaatsen zijn niet echt veilig en er wordt daar vaker ingebroken dan op andere parkeerplaatsen.

Mocht je echt nergens anders kunnen staan zorg dan dat je in het zicht staat en het liefst in de buurt van een lantaarnpaal zodat iedereen goed zicht heeft op jouw camper. 

Eigen veiligheid staat voorop

De camper van binnen uit beveiligen is een goed idee maar doe dit wel op een veilige manier. Wij hebben gehoord dat mensen hun campers beveiligen door de deuren van binnenuit te barricaderen. Op zich niets mis mee maar wat als er brand uit breekt of een ander soort noodgeval waarbij je de camper snel moet verlaten? Ga je dan eerst die barricade weg halen? Als je de camper van binnenuit wilt beveiligen zorg dan dat deze met één handeling weg te halen is. In geval van nood telt elke seconde dus ga niet aan de slag met kettingen en spanbanden.

Als je de deuren van binnenuit extra op slot wil doen dan zijn er andere oplossingen. Zo zijn er sloten te koop die je van binnenuit met een knopje op slot kan doen en makkelijk te openen zijn in geval van nood.

Sluit een goede verzekering af

Ondanks alle moeite die je gedaan hebt om jouw camper te beveiligen, bestaat de kans nog steeds dat dieven jouw camper uitkiezen. Op het moment dat jouw camper opengebroken is of zelfs gestolen dan is het fijn als jouw verzekering de schade vergoed en eventueel een vervangende camper regelt.

Zorg er ook voor dat je een goede inboedel verzekering afsluit. Zo kun je in ieder geval eventuele gestolen goederen vervangen. Zorg er ook voor dat je aangifte doet bij de lokale politie, de verzekeraar zal om het proces verbaal vragen.

Niemand vind het leuk om slachtoffer te worden van inbraak of diefstal. Heb jij nog beveiliging tips voor je mede camperaars? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *