Bereik je dromen met persoonlijke groei + 10 Tips om te starten

reis van je persoonlijke groei

Heb jij wel eens het gevoel dat je meer bent dan wie je nu bent? Dat je vast zit in jouw persoonlijke groei, zonder te weten hoe je vooruit komt? Als je dit herkent dan ben je op de goede weg voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is een uitdagende situatie waar velen van ons zich in bevinden. Persoonlijke groei is een continu proces van zelfontwikkeling en zelfverbetering.

Het is het streven naar het vergroten van jouw vaardigheden, kennis en bewustzijn om een vervullend leven te leiden en jouw doelen te bereiken. Maar hoe bereik je dit? Maak je geen zorgen, want in dit artikel deel ik waardevolle inzichten en tips om jouw persoonlijke ontwikkeling vooruit te helpen en om te zetten in succes.

Ik bespreek hoe het stellen van doelen, het creëren van een positieve mindset en het omarmen van verandering, essentiële stappen zijn in dit proces. Daarnaast deel ik tips over het overwinnen van obstakels en nog veel meer. Dus, ben jij klaar om aan jouw reis van persoonlijke ontwikkeling te beginnen?

Persoonlijke groei betekenis

Steeds meer mensen openen hun ogen en proberen zichzelf te verbeteren en te ontwikkelen. Ik geloof dat je daarom dit artikel bent tegen gekomen want waarschijnlijk wil je de verantwoordelijkheid en de leiding in je leven terug pakken. Wees daarom trots op jezelf want niet veel mensen geven het toe als er iets mis is.

Voordat wij met ”vanlife” begonnen zaten we allebei op de rand van een burn-out dus besloten we om dit drastisch te veranderen. Daarmee begon onze reis, wij zijn opzoek gegaan naar onszelf en waar we echt gelukkig van worden. Door persoonlijke ontwikkeling oefeningen, trainingen en coaches kregen we meer rust, helderheid en vertrouwen in onszelf waardoor we de stappen durfden te zetten voor onze droom. Dit gunnen we jou ook vandaar dit artikel. 😉

Happy campers
Happy campers en Dusty 🙂

De term persoonlijke ontwikkeling is eigenlijk ontzettend breed en is onder te verdelen in een aantal categorieën; dromen/ambities, talent/potentieel, kwaliteit van leven, identiteit en als laatste zelfbewustzijn. Je kunt jouw reis van groei en ontwikkeling pas beginnen als je weet wie je echt bent, met al jouw kwaliteiten en talenten, maar het is ook belangrijk dat jij bewust bent van wat jouw valkuilen en uitdagingen zijn.

Het begin is dus bewustzijn, jezelf accepteren en waarderen wie je bent. Dit geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Zelfkennis is de basis, en hoe steviger de basis des te verder je zult groeien. Om je hierbij te helpen heb ik een leuke brainstorm oefening uitgewerkt, je vind hem verderop in dit artikel. Door die vragen te beantwoorden krijg je beter inzicht in jezelf. Je focust gerichter op de juiste levensgebieden waardoor je makkelijker je doelen bereikt en het maakt niet uit hoe oud je bent om aan de slag te gaan met persoonlijke groei. Het gaat erom dat je het wilt en ermee begint.

Persoonlijke groei en ontwikkeling voorbeeld:

Bijv.: Je hebt een ‘’goede’’ baan. Het betaald goed, je werkt fulltime en de sfeer is op zich ook prima. Maar je hebt toch het gevoel dat je er niet blij van wordt of dat het niet echt jouw passie is. Misschien wordt je er helemaal niet blij van maar vind je het wel goed zo en zie je verder de mogelijkheden niet.

Waarom gebeurt dit? Dit komt meestal omdat je jezelf, je omgeving of je gezin niet wil teleurstellen. Ongevraagde oordelen, angst en geld zijn daar natuurlijk ook een grote factor bij. Vaak heb je ook een grote dosis motivatie nodig om alle uitdagingen te overwinnen. Het is dus niet een makkelijke reis maar vraag aan jezelf; hoe lang wil/kan ik dat volhouden?

Een ding is zeker, je kan niet tegen jezelf liegen. Sorry, het kan maar na een tijdje is er een goede kans dat je als het ware wakker wordt, want onderbewust weet je wat je echt wil. Als je te lang blijf hangen in de gedachten dat je bepaalde dingen persé moet doen, verspil je waardevolle tijd. Tijd die je beter kan besteden aan wat je echt wilt.

Master your Mindset
Mindset
Je bent zoals je denkt
The secret

Als je accepteert wie je bent en accepteert wie je wilt zijn dan weet je pas waar je aan moet werken en daar zit de groei. Het is belangrijk dat je herkent wie je bent en waar je staat, maar ook dat jij weet dat je meer uit jezelf en het leven kan halen. Ik zeg niet dat als je je baan niet leuk vind je meteen ontslag moet nemen want dat is ook niet de bedoeling. Maar als je herkent dat je niet blij wordt van wat je doet, doe er wat aan en blijf niet hangen.

Begin de reis van je persoonlijke groei [Brainstorm]

Zoals ik eerder al zei heb ik een leuke brainstorm uitgewerkt waardoor je bewuster bent van waar je staat en waarin je verder wilt groeien. Met deze brainstorm ben je een stap verder in je persoonlijke groei. Zo verbeter je je zelfkennis en krijg je een beter zelfinzicht. Doordat je een beter inzicht krijgt in wat je tegenhoudt kan je dit makkelijker loslaten. Zo begin je jouw leven te leiden zoals jij dat wilt.

Pak pen en papier, neem tijd voor jezelf, schrijf alles op en durf te dromen.

  • Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Waarom ben ik dat niet?
  • Wat doe ik? Wat wil ik doen? Waarom doe ik dat niet?
  • Waar sta ik? Waar wil ik naar toe? Waarom ben ik daar niet?
  • Hoe zie ik eruit? Hoe wil ik eruitzien? Waarom zie ik er niet zo uit?
  • Wat heb ik? Wat wil ik hebben? Waarom heb ik het niet?
  • Wat voor mensen heb ik om me heen? Wat voor mensen wil ik om me heen hebben? Waarom heb ik die mensen niet om mij heen?
  • Hoe voel ik me? Hoe wil ik me voelen? Waarom voel ik mij niet zo?

Oke, leuk verhaal maar wat kan ik met deze informatie? De antwoorden op de brainstorm hebben jouw zelfbewustzijn groter gemaakt. Je hebt meer zelfinzicht gekregen. Lees het artikel af en pak dan je antwoorden er weer bij. Ga aan de slag met de tips die je krijgt en haal het beste uit jezelf. Wees geduldig en vertrouw jezelf.

10 tips voor je persoonlijke groei

Persoonlijke groei quote
Succes is a ladder you can not climb with your hands in your pockets

1. Ontwikkel een positieve mindset

Een positieve groei mindset is de basis van alle ontwikkeling en groei. Dit zorgt voor motivatie, doorzettingsvermogen en een passie voor leren.

Jouw mindset oftewel denkwijze kun je altijd veranderen als je dat echt wilt. Daarvoor moet je wel duidelijk weten welke eigenschappen je wil verbeteren/veranderen. Je hebt altijd de keuze om dingen anders te doen en je leven te veranderen maar daarvoor moet je vaak ook wel jezelf veranderen. Zoals geleerde mensen zeggen; De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf.

” Je hoeft niet geweldig te zijn om te starten, maar je moet starten om geweldig te zijn!”

Lees hier onze 20 tips om een positieve mindset te ontwikkelen.

2. Focus op een doel

Dit is heel belangrijk. Veel mensen hebben het gewoon druk en ze zijn met meerdere dingen tegelijk bezig waardoor soms een hele chaos in hun hoofd ontstaat. Denk er eens over na. Als je met alles tegelijk bezig bent hoe ver kom je dan eigenlijk? Vaak niet ver omdat als je hoofd vol zit, jij langer bezig bent met een doel/opdracht. Je wordt sneller afgeleid door dingen die je te binnen schieten en je focust niet meer goed op de dingen waar je mee bezig bent. Stel prioriteiten en houd je focus op één doel.

3. Ontdek je passie

Veel mensen denken dat passie en een baan hetzelfde zijn. Maar dat is niet zo.  Een baan is een middel om een inkomen te genereren en een passie is een middel om gelukkig te zijn. En als je passie je baan is dan heb je de code gekraakt en kan je deze tip overslaan. In de brainstorm heb ik de vraag “Wat wil je doen?” gesteld. Als je het antwoord weet dan kan je aan je passie werken. Heb je daar nog geen antwoord op? Beantwoord dan de volgende vragen;

  • Wat doe ik graag?
  • Van welke activiteit krijg ik energie?
  • Wat maakt me gelukkig?

Het leven stuurt je constant kansen die je kunnen helpen je passie te vinden, merk ze gewoon op.

4. Kies voor geluk in je relaties

Ben jij gelukkig in je relaties? Ik heb je eerder de vraag gesteld; Wat voor mensen wil je om je heen hebben? Denk hierbij aan de mensen die jou inspireren, motiveren, positieve energie geven en niet de mensen die je energie kosten. In het kort, geef meer aandacht aan mensen die je gelukkig maken en energie geven en geef wat minder aandacht aan de mensen die je veel energie kosten.

Denk heel goed na over hoe jij je voelt bij de mensen in je omgeving. Bij wie voel jij jezelf helemaal op je gemak en bij wie moet je vaak aan verwachtingen voldoen. Door positieve relaties in je leven voel jezelf waardevoller, gelukkiger en positiever.

Lees hier hoe je kiest om gelukkig te zijn + 4 tips

Aart en Eva

5. Durf

Durf te dromen, durf jezelf te zijn, durf te leven en nieuwe uitdagingen aan te gaan en vergeet niet, durf de rand van je comfort zone op te zoeken. Doe wat je wil en niet wat je ‘’moet’’. Dit heb je zeker vaker gehoord maar durven is heel belangrijk. Ik weet dat dat moeilijk is want wij geven te veel aandacht aan wat andere mensen van ons denken. Als je jezelf verder wilt ontwikkelen moet je daarmee stoppen. Stel jij jezelf weleens de vraag? Wat zullen de mensen zeggen over mij als ik dit ga doen?

Overwin je angsten en maak je geen zorgen over wat de mensen over je denken. Iedereen heeft een mening over alles (jij en ik ook) en voor de mensen die overal iets negatiefs in willen zien kun je het toch niet goed doen. Waarom zou jij dat dan willen doen? Het belangrijkste is dat jij tevreden bent met jezelf en wat jij doet. Laat de wereld zien dat je niet (meer) bang bent voor een extra impuls aan je zelfvertrouwen. Hierdoor voel je jezelf beter en zit je lekkerder in je vel. Dit is een mooie stap in je persoonlijke ontwikkeling.

Lees ons andere blog om meer zelfvertrouwen te krijgen.

6. Vergroot je discipline

Als je te weinig discipline hebt dan kom je lastig vooruit in je leven. Wil je je doelen behalen maar zit je vaak op TikTok of Facebook dan gaat alles natuurlijk langzamer. Als je genoeg discipline hebt dan doe je automatisch de dingen die belangrijk zijn om je doelen te bereiken ook als je weinig zin hebt. Hoe meer discipline je hebt, hoe makkelijker je je leven kunt veranderen.

Hier heb ik een makkelijke oefening die je na het eten kunt doen. Het is tijd om de vaatwasser te vullen en je hoort dat stemmetje in je hoofd ‘’Dat doe ik later wel.’’ Dit moment moet je aanpakken en jezelf pushen om het toch te doen. Zo gun je jezelf een kleine overwinning. Met zo’n kleine overwinning versterk je je discipline. Dit principe kan je toepassen op al die stemmetjes in je hoofd. Als je iets nu meteen kunt doen, waarom zou jij dan ermee wachten? Is het al klaar? Dan is het uit je hoofd, hoef je niet meer na te denken en kun je het ook niet meer vergeten.

7. Meditatie

Zet je telefoon op flightmode en begin met ontspannen! Meditatie is een goede manier om ruimte te geven aan jezelf en je gedachten. Doe dit minimaal 3 keer per week 20 minuten lang. Gebruik die tijd om tot je zelf te komen en focus op de dingen die jij waardevol vindt. Denk aan positieve dingen die jou kunnen helpen om je doelen te bereiken.

Mindfulness is ”leven in het hier en nu” en betekent letterlijk vertaald “opmerkzaamheid”. In deze drukke wereld waarin we veel prikkels binnen krijgen, leven we vaak in de verleden of in de toekomst en vergeten we onze aandacht op het leven in het nu te richten. Met mindfulness oefen je om je aandacht op dit moment te richten en het is ook heel belangrijk voor je ontwikkeling. Het maakt jezelf bewust van de gedachten die jij hebt en je leert hoe je je focust op je zelfbewustzijn en je gedachten. Je krijgt een beter inzicht in de dingen die je voelt en ervaart.

Mindfulness voor het dagelijkse leven online CURSUS en REVIEW.

Dream big

8. Sport

Sport heeft meer voordelen dan alleen een strakke buik en een sterk hart. Jezelf trainen in een sport die je met plezier doet geeft een enorm boost aan je persoonlijke ontwikkeling. Door te trainen krijg je beter inzicht in jezelf en stimuleer je je mindset, waardoor je duidelijk ziet waar je toe in staat bent en wat je tegenhoudt.

Let goed op de manier hoe jij je sport beoefend want dat is een soort reflectie van jouw leven. Als jij een zware training niet afmaakt, zal je dat in het dagelijkse leven waarschijnlijk ook niet doen. Kijk eens naar de manier hoe jij met sport omgaat en reflecteer dat naar je dagelijkse leven. Probeer de overeenkomsten te zien en pak dat aan.

9. Creëer een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl helpt je enorm met de ontwikkeling van je persoonlijke groei. Het is een gezonde steun voor jezelf en het heeft ontzettend veel voordelen. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je meer energie krijgt, beter kan presteren, beter met stress omgaat en je langer fit blijft. Daardoor heb je ook meer zin om te sporten of om nieuwe dingen uit te proberen.

10. Wees geen perfectionist

Tijdens zelfontwikkeling wil je eigenlijk altijd meer leren over specifieke onderwerpen. Dat is natuurlijk prima, maar weet wel dat je niet alles kunt weten. Op het internet kan je zoveel informatie vinden als je wilt en je kunt proberen om alles tegelijk toe te passen. Maar zoals je al gelezen hebt kun je je beter focussen op een klein gebied om snel resultaat te zien.

Veel liefde en succes met je reis van je persoonlijke groei en ontwikkeling. 🙂

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *