5 simpele maar effectieve tips om positief te denken!

Tips om positiever te denken en te groeien als persoon

Positief denken 5 tips

Positief denken staat aan de basis van persoonlijke groei en het werken aan meer zelfvertrouwen. De liefde en het vertrouwen in jezelf zal groeien als je begint om positief over jezelf en over je leven te denken. Zo ga je meer waarderen wie je bent en wat je hebt, je persoonlijkheid zal steeds verder groeien en zo ben je een stap verder om je doelen in je leven te behalen. Positief denken betekent niet dat je altijd “happy’’ bent of moet zijn maar het betekent dat je de mogelijkheden in je leven ziet en niet de beren op de weg. In dit artikel onthul ik waarom het zo belangrijk is om positief te denken, hoe je dat doet en ik geef 5 simpele tips die zorgen voor dagelijkse positiviteit.

Waarom is het belangrijk om positief te denken?

Positief denken leren we helaas niet op school en dat is één van de redenen dat we blijven zoeken naar tips en antwoorden. We leren heel veel over wiskunde en over onze geschiedenis maar we leren niet hoe onze gedachten werken en hoe we ze goed kunnen ”programmeren” zodat iedereen een gelukkig en positief leven kan leiden.

Het helpt enorm als je jezelf accepteert en vertrouwen hebt in jezelf. Jij bent zoals je denkt. Je mag bepaalde gedachten en gevoelens gewoon ervaren en accepteren. Misschien merk je soms dat je negatieve gedachten of gevoelens hebt in je dagelijkse leven en daar is niks mis mee. Zolang dit maar niet dag in dag uit is. Accepteer gewoon dat ze er af en toe zijn en geloof dat je altijd kan groeien en beter kan worden. Acceptatie geeft rust waardoor het veel makkelijker is om positiever te leren denken.

Als je merkt dat je dagelijks negatieve gedachten hebt dan is dit een mooi moment om te switchen naar positieve gedachten. Doordat je positief bent, straal je vreugde en positiviteit uit naar de wereld en de mensen om je heen. Deze mensen worden opgeladen met jouw positieve energie en geven dat weer door aan andere mensen. Zo maken we samen de wereld elke dag een stuk mooier.

Het geheim van positief denken

Positief denken is het begin van een positief leven. Het heeft alles te maken met de wet van aantrekkingskracht. We werken allemaal met dezelfde oneindige macht. De wet van aantrekkingskracht is een natuurlijke wet en betekent dat wat jij op je pad tegenkomt, jij (in bepaalde mate) tot je zelf hebt aangetrokken. Je trekt het aan door de beelden die je in je gedachten vormt.

Als je dus veel negatieve gedachten hebt over jezelf, over je omgeving of over je leven dan zal je ook negatieve dingen aantrekken. Maar daar tegenover staat dat positieve gedachten ervoor zorgen dat je leven positiever wordt en je zult merken dat er positieve dingen op je pad komen.

Er kunnen natuurlijk dingen gebeuren die het moeilijk maken om positief te blijven. In de wereld is er veel onrecht, armoede, geweld, twijfels en verdriet. Dit kun je helaas niet zomaar veranderen, het hoort allemaal bij het leven. Maar je kunt wel veranderen hoe je ergens op reageert en hoe je ermee omgaat.

Leef je vanuit angst, twijfels en boosheid of vanuit vreugde en liefde??? Het is aan jou hoe je beslist. Maar ik neem aan dat je positieve verandering in je leven wilt, daarom ben je bij dit artikel terecht gekomen. Daarom heb ik hieronder een paar oefeningen en tips voor je die je helpen om met negatieve gedachten om te gaan en positiever te denken.

Positief denken oefening

Je kunt je aandacht altijd de kant op richten die jij wilt en zelf bepalen wat voor gedachten je hebt en of je met een bepaalde gedachte verder wilt gaan. Op het moment dat je merkt dat je iets negatiefs denkt of voelt, sta hier dan even bij stil, haal een paar keer diep adem en richt je aandacht op de dingen waarbij je een fijn, gelukkig en positief gevoel krijgt. Denk aan dingen die je energie geven, waar je blij van wordt of gewoon iets waar je erg trots op bent. Dit is een goede manier om je gedachten beter onder controle te krijgen.

Gebruik positieve affirmaties om je negatieve denkpatronen om te buigen naar een positieve overtuiging. Alles wat je aandacht geeft groeit. De kracht van onderstaande korte zinnetjes zit in de herhaling. Herhaal dit soort korte zinnetjes meerdere keren per dag. Zo beïnvloed je je eigen gedachten op een positieve manier en zal je meer zelfvertrouwen krijgen, word je gelukkiger, energieker en positiever.

5 Positieve affirmaties

 • Ik accepteer en houd van mezelf
 • Ik ben gezond en zorg goed voor mezelf
 • Ik heb vertrouwen en geloof in mezelf
 • Ik ben rustig, ontspannen en geduldig
 • Ik heb de kracht om het beste uit mezelf te halen

5 tips om positief te denken

Een positieve mindset zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal succesvoller en gezonder wordt. De kwaliteit van je leven zal enorm verbeteren en je zal minder snel last krijgen van mentale klachten. Het wordt makkelijker om beslissingen te nemen en de controle in je leven terug te pakken. De mensen om je heen zullen merken dat je vertrouwen hebt in jezelf, vrolijker bent en zullen ook vrolijker zijn richting jou.

happyvantour in Zweden

Als je het mij vraagt dan is dit een goede motivatie om vandaag nog te beginnen met positief denken en met deze 5 simpele tips gaat het zeker lukken.

Tip 1. Media pauze

Wat doe jij zodra jij je ogen ’s morgens hebt geopend? Grote kans dat je binnen enkele ogenblikken Facebook, Instagram of het nieuws gaat checken. De 1e van deze 5 tips om positief te denken, is om daar mee te stoppen. Social media zorgt ervoor dat je onbewust jezelf met een ander vergelijkt waardoor je negatieve gevoelens kunt krijgen.

Laat je (mobiele) media apparaat of de krant het eerste uurtje van de dag lekker links liggen en laat je niet beïnvloeden door factoren van buitenaf. Op die manier is het veel makkelijker om zelf te bepalen hoe jij je die dag gaat voelen.

Tip 2. Begin je dag met positieve gedachten

Een positief begin zorgt voor een geweldige dag. Wanneer je in de ochtend wakker wordt denk dan aan positieve dingen. Maak er een ochtend routine van en zorg elke ochtend goed voor jezelf. Maak een lekker en gezond ontbijt en fris jezelf lekker op of maak een verfrissende ochtendwandeling in het park om de hoek. Buitenlucht heeft een positief effect op het lichaam. Door de zuurstofrijke lucht worden jouw longen schoner, krijg je meer energie, en kan je je beter concentreren.

Je eerste gedachten bepalen meestal je humeur voor de rest van de dag. Ochtend affirmaties zorgen ervoor dat je een grote dosis positiviteit en energie binnen krijgt. Hieronder heb ik een aantal ochtend affirmaties neergezet die voor een positieve kickstart van je dag zorgen.

 • Ik heb er zin in vandaag
 • Ik ben vol energie
 • Ik zie er weer hartstikke goed uit vandaag
 • Ik laat vandaag overal wat positiviteit achter
 • Ik kan alles wat op mijn pad komt aan
 • Ik kies voor mijn geluk
 • Ik ben dankbaar voor deze nieuwe dag
Positief denk tips; jij kan alles

Tip 3. Wees dankbaar

Dankbaarheid is één van de beste manieren om positiever te worden. Met dankbaarheid krijg je automatisch positieve gedachten binnen. Je kunt namelijk niet negatief zijn als je dankbaar bent. Hiermee verhoog je jouw energieniveau en staat van bewustzijn. Denk aan dingen die je gelukkig maken en wees daar dankbaar voor. Iedereen heeft wel iets om dankbaar voor te zijn. Zo ervaar je het goede intenser en geniet je meer van het leven. Met dankbaarheid creëer je positieve gevoelens en gedachten en die worden alleen maar meer en meer zolang je dankbaar blijft.

Alle dingen die je waardeert en waar je dankbaar voor bent, worden krachtiger en sterker in je leven. Mensen kunnen soms erg kritisch zijn en geven vaak te veel aandacht aan dingen die we beter zouden kunnen doen in ons leven. We vergeten soms om te waarderen en dankbaar te zijn voor de dingen die wel goed gaan in ons leven. Geef jezelf dus een compliment als iets goed gaat en waardeer je successen. Vier het en wees trots op jezelf. Wees dankbaar voor jezelf en de mensen om je heen die van je houden. Wees dankbaar iedere dag weer.

Leef je leven elke dag alsof het de eerste dag van je leven is. Wees elke dag verwonderd over alles wat je meemaakt wat je tegenkomt, wat je ziet. Dus leef vanuit die kinderlijke nieuwsgierigheid alsof het je eerste dag is. Stel je voor dat je voor het eerst hier op deze planeet bent dat je om je heen kijkt en je bent verwonderd. Leef je leven op die manier. Elke dag!

Michael Pilarczyk

Tip 4. ‘’Take a break’’ en mediteer

Veel mensen zijn constant bezig om sneller, sterker, slimmer of populairder te zijn waardoor de positieve gedachten soms naar de achtergrond worden geduwd. Wat er werkelijk in hun leven gebeurt is niet meer zo belangrijk. Het is natuurlijk heel belangrijk om doelen te hebben maar wees bewust van je grenzen. Concentreer je op de rijkdom die je hebt in plaats van de mislukkingen en je tekortkomingen. Dit kun je oefenen door even een pauze te nemen voor jezelf en te mediteren.

Meditatie is een van de beste methodes om je geest te kalmeren en te focussen op het goede. Veel meditatieoefeningen duren slechts 5 of 10 minuten maar meditatie kan ook een wandeling in het park zijn, het opschrijven van je gedachten of gewoon focussen op je ademhaling. Tijdens meditatie word je je bewust van alle gedachten en emoties die je hebt. Het zorgt voor meer ontspanning, positiviteit, betere slaap, betere focus, minder angst en minder stress in je leven.

Meditatie helpt ons om in het moment te leven en genieten.

Tip 5. Lach, en de wereld lacht terug

Onderschat de kracht van de lach niet want het is enorm krachtig. Het maakt niet uit in welk land we zijn maar we begroeten (bijna) iedereen die we tegenkomen met een lach. Waarom? Doordat je lacht voel je jezelf automatisch gelukkiger en dat geef je door. Het kost jou helemaal niets maar grote kans dat jij de dag van een ander een beetje leuker maakt. En misschien steekt die persoon ook weer iemand anders aan.

Wij kennen allemaal die ene persoon waar je vrolijk van wordt als je diegene tegenkomt. Of dat gevoel dat als je in de stad loopt en iemand naar je lacht je automatisch terug gaat lachen. Waarom zou jij die persoon niet kunnen zijn?!

Met een lach maak je een positieve verbinding met de mensen die je tegenkomt en voelt het heerlijk om te lachen. Lachen maakt je dus blijer, het verminderd stress, het werkt vertrouwelijk bij de mensen in je omgeving en als je lacht gaan je ogen stralen. Dus een lach op je gezicht staat je ook beter. 😉

Je bent zoals je denkt

Ben jij er klaar voor om vaker positief te denken met behulp van deze tips? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *